25 / 04 / 2024

FİYAPI'dan, engelli çocuklara destek!

FİYAPI'dan, engelli çocuklara destek!

Siyaset, sanat ve iş dünyasından birçok isim FİYAPI'nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasına katıldı...



Türkiye'nin sosyal sorumluluk kampanyası ‘Eğitim Her Engeli Aşar' kapsamında “Eğitim Kayıtla Başlar” yemek daveti Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirildi. Sayın Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen kampanyada, yeni öğretim yılında Türkiye'nin hiçbir yerinde eğitimsiz engelli kalmaması için ailelere ve toplumun tüm kesimine engelli çocuklarımızın unutulmaması çağrısında bulunuldu. Sayın Hayrünnisa Gül; “Eğitim kayıtla başlar” diyerek yeni kayıt dönemine dikkat çekti ve tüm engelli çocukların okullara kayıt ettirilmesi çağrısında bulundu.

Kampanya kapsamında, 7 bölgeden 7 ili ziyaret edecek olan Hayrünnisa Gül, ilk ziyaretini Marmara Bölgesi'nden İstanbul'a yapacak. Bu ziyaretler kapsamında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen gecede Hayrünnisa Gül, “Eğitim kayıtla başlar” mesajı vererek, engelli vatandaşların eğitim sistemine dahil olabilmeleri için başta engelli aileleri ve okul yöneticileri olmak üzere toplumun her kesiminin gereken duyarlılığı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen yemeğin ev sahipliğini Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ve Türkiye'nin ilk engelliler kolejini yaptıran Fikret İnan üstlendi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı  himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası kapsamında düzenlenen yemeğe, siyaset, sanat ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

Oktay Kaynarca'nın sunuculuğunu yaptığı yemek davetinde; Metin Şentürk, Eda Pala ve engelli korosu, Emel Sayın, Zerrin Özer, Kubat, Zara, Şahan Gökbakar, Şebnem - Fatih Kısaparmak, Hakan Altun, Ege, Ziynet Sali, Davut Güloğlu, Ebru Yaşar ve Gökhan Tepe gibi sanat dünyasının sevilen isimler de yer aldı. Sanatçılar, engelli ailelerine “çocuklarınızı kayıt yaptırın” mesajı verdiler.

Sayın Hayrünnisa Gül, 24 Temmuz 2009 Cuma günü saat: 11.00'de ise Esenyurt'ta Türkiye'nin ilk engelliler kolejinin temelini atacak.
 
EĞİTİM HER ENGELİ  AŞAR: ‘'Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyası, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili Devlet Bakanlığı desteği ile Türkiye Beyazay Derneği tarafından, FİYAPI'nın ana sponsorluğunda engelli bireylerin eğitimine yönelik başlatılmıştır. 8,5 milyon engelli bireyi yakından ilgilendiren kampanya, 3 yıl süresince devam edecektir. Kampanya, Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği iş birliği ile yürütülecek. 

"Eğitim her engeli aşar" kampanyası!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde, Türkiye Beyazay Derneği ve ilgili bakanlıkların işbirliğiyle engellilerin eğitimine yönelik yürütülen "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası çerçevesinde Dolmabahçe Sarayı'nda Hayrünissa Gül'ün katılımıyla bir gece düzenlendi.

"Eğitim Kayıtla Başlar" adı altında düzenlenen ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da katıldığı gecede bir konuşma yapan Hayrünnisa Gül, kampanyanın üç ay önce başladığını ve toplumun her kesiminden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Yeni eğitim ve öğretim yılı için okul kayıtlarının yapılacağı bugünlerde eğitimle bütün engellerin aşılacağına bir kez daha dikkati çekmek için burada olduklarını dile getiren Gül, engelli insanların çalışan ve üreten bireyler
olarak toplumsal hayata kazandırılmalarının ilk ve tek şartının eğitim olduğunu ifade etti.

Hayrünnisa Gül, engellilerin eğitim hakkından faydalanması için çok önemli uygulamalar başlatıldığına dikkati çekerek, "Bugün devletimiz, engelli öğrencilerin özel eğitim ve rehabilitasyon gelirlerini karşılamak için maddi
destek sağlıyor. Çocuklar okullarına ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Üniversitede okuyan engelli öğrenciler için de öncelikler ve kolaylıklar sağlanarak her türlü eğitim araç ve gereci vergiden muaf tutuluyor" dedi.

ENGELLİLER İÇİN KOLEJİN YARIN TEMELİ ATILACAK
Devletin yanında sivil toplum kuruluşları, iş, sanat ve spor camiasından pek çok kişinin engellilerin eğitimi konusuna büyük bir duyarlılıkla sahip çıktığını belirten Hayrünnisa Gül, yarın engellilere eğitim verecek yeni bir
okulun temelini atacaklarını bildirdi. Okulun yapımını üstlenen Fikret İnan'a teşekkür eden Gül, bu tür örneklerin artması dileğinde bulundu.

Hayrünnisa Gül, engelli çocukların topluma kazandırılması için atılan adımlara rağmen bazı ailelerin çocuklarını okula gönderme konusunda hala isteksiz davrandığını üzülerek gördüğünü dile getirdi. Gül, "Çocuklarınıza güvenin, sizi başarılarıyla gururlandırmaları için onlara bir şans verin. Kendi kararlarınızın bedelini onlara ödetmeyin. Önlerine bir engel de çıkartmayın. Yeni eğitim öğretim döneminde çocuklarınızı okula kayıt ettirin. Onların hayatında yeni bir sayfa açın" diye konuştu.

Engelli çocukların eğitiminde eğitim camiasının temsilcilerine, vali, belediye başkanı, kaymakam ve okul müdürlerine de iş düştüğünü ifade eden Gül, bu kayıt döneminde gerekirse engellileri ve ailelerini tek tek ziyaret etmelerini onlara mevcut imkanları anlatmalarını istedi.

Devlet Bakanı Kavaf da kampanyanın Bakanlığa bağlı Özürlüler İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Beyazay Derneği işbirliği ile yürütüldüğünü hatırlatarak, "Eğitim her engeli aşar" diyerek yola çıktıklarını ve bunun
toplumda çok önemli bir safha olduğunu söyledi.

Başta eğitim ve istihdam olmak üzere engelli vatandaşların toplum hayatına katıldıkları bir Türkiye hedeflediklerini ifade eden Kavaf, son dönemde bu konuda çok önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı.

"Türkiye, bu yolda sağlam adımlarla ilerlemekte" diyen Bakan Kavaf, çıkardıkları engelliler yasası ile engellilere bakım, istihdam ve sosyal güvenlikle ilgili adımların atılması için gerekli yasal zeminin sağlandığını
kaydetti. Kavaf, bu kanunla özel eğitim destek hizmetinden herkesin faydalanmasının sağlandığını belirtti.

Bu hizmetten yararlanan engelli sayısının 210 bine ulaştığını aktaran Kavaf, engellilerin ücretsiz taşıma projesi ile okullarına gönderildiğini, yemeklerinin de devlet tarafından karşılandığını anlattı. Devlet Bakanı Kavaf, engellilere devlet desteği sağlandığını hatırlatarak, hükümet olarak hizmet politikalarının temelini önce insan ilkesinin oluşturduğunu vurguladı.

Kavaf, toplumda engellilere yönelik duyarlılığın artması için yapılan çalışmaların da son derece önemli olduğuna işaret etti. Bu ve benzeri kampanyaların önemine dikkati çeken Kavaf, "İnanıyorum ki, binlerce başarı
hikayesi doğacak. Engellilerin kendi rüyalarını gerçekleştirmeleri sağlanacak" dedi.

Türkiye Beyazay Derneği Başkanı ve AK Parti İstanbul milletvekili Lokman Ayva da engellilerin eğitim almasının önemine değinerek, bu konuda sanatçıların önderliğinin toplum için önem taşıdığını ifade etti.

Toplumun özürlülerin de eğitim alabileceğine inanmasının çok şeyi değiştireceğini dile getiren Ayva, ailelerin "çocuğuma kim bakacak" diye endişe ettikleri dönemden onlar için imkanların yaratıldığı bugünlere gelindiğini
söyledi.

Engelli çocukların da imkan verilmesi halinde büyük başarılar elde edebileceklerini dile getiren Ayva, üniversite sınavında iki engelli öğrencinin derece aldığını anımsattı. Ayva, "Bunlar uzak şeyler değil, hayallerimizin
gerçekleşeceğini biliyoruz. Asıl olan sizlerin desteği kamuoyumuzun ikna edilmesi lazım. 'Artık niye çocuğunu okulu göndermiyorsun?' diyen komşular yetiştirmek lazım" şeklinde konuştu.

Kampanya sponsoru FİYAPI'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ise engellilerin ilk olarak eğitime ihtiyaç duyduğunu bu nedenle ilk engelliler okulu olan Fikret İnan Engelliler Koleji'nin temelinin yarın atılacağını söyledi. İnan, bu okulların sayısının artmasını temenni ettiklerini belirtti.

Gecede daha sonra sanatçılar Metin Şentürk, Zerrin Özer, Emel Sayın, Gökhan Tepe, Hakan Altun, Burak Kut ve Linet sahne aldı. Oktay Kaynarca'nın sunuculuğunu üstlendiği gecede Eda Pala da engelli çocuklardan oluşan koro ile "Düş Bahçeleri" adlı şarkıyı seslendirdi.

Ülke genelini ve tüm engelli gruplarını kapsayan ve 3 yıl sürecek bir sosyal sorumluluk projesi olan "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası ile eğitim kurumlarının engellilerin eğitimlerine devam etmelerini mümkün kılacak fiziki
şartlara kavuşturulması ve eksiklerinin giderilmesi planlanıyor.
A.A

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Engelli çocuklar First Lady'nin himayesinde kolejli oluyor

Hayrunnisa Gül'ün himayesinde yürütülen ‘Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının Dolmabahçe'deki gecesi yoğun ilgi gördü. Bugün engelliler için Esenyurt'ta da kolej temeli atılacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün himayesinde yürütülen ‘Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası kapsamında Dolmabahçe'de bir gece düzenlendi. ‘Eğtim Kayıtla Başlar' adı verilen toplantıların ilki çok sayıda ünlü konuğun katılımı ile gerçekleşti.

Törende konuşan Hayrunnisa Gül, engellilerin toplumsal hayata katılımında eğitimin önemine vurgu yaptı. Gül, “Yapılan çalışma ile eğitimde engeller kaldırılıyor. Eğitim onların da hakkı. Engellimize bir şans verelim, bu çağrıyı herkese yapıyorum” dedi.

Proje kapsamında FİYAPI tarafından MEB'in desteği ile Türkiye'nin ilk engelli kolejinin temelleri de bugün İstanbul Esenyurt'ta atılacak.
Erdinç Akkoyunlu/Star

Engelleri aşmak için onlara bir şans verin

Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrünnisa Gül, düzenlenen gecede engelli çocuklarını okula göndermeyen ailelere seslenerek, “Çocuklarınıza güvenin, bir şans verin” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde “eğitim kurumlarının engellilerin eğitimlerine devam etmelerini mümkün kılacak fiziki şartlara kavuşturulması” amacıyla yürütülen “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası kapsamında bir gece düzenlendi.
Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde yapılan gecede konuşan Gül, engelli çocuklarını okula göndermeyen ailelere seslenerek, “Çocuklarınıza güvenin, sizi başarılarıyla gururlandırmaları için onlara bir şans verin” dedi. Gecede Emel Sayın, Zerrin Özer, Metin Şentürk ve Gökhan Tepe'nin de aralarında bulunduğu sanatçılar da sahne aldı.
Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde önceki akşam düzenlenen geceye Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Hayrünnisa Gül bahçeye kolları bulunmayan 6 yaşındaki Sümeyye Boyacı'yla birlikte geldi. Gül, görme engelli çocuklarla da yakından ilgilendi. Gecede bir konuşma yapan Gül, Türkiye Beyazay Derneği ve ilgili bakanlıkların işbirliğiyle yürütülen kampanyanın 3 ay önce başladığını ve toplumun her kesiminden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Engeller eğitimle aşılır
Yeni eğitim ve öğretim yılı için okul kayıtlarının yapılacağı bugünlerde eğitimle bütün engellerin aşılacağına bir kez daha dikkati çekmek istediklerini dile getiren Gül, engelli çocukların topluma kazandırılması için atılan adımlara rağmen bazı ailelerin çocuklarını okula gönderme konusunda hâlâ isteksiz davrandığını üzülerek gördüğünü belirtti. Gül şöyle konuştu:
 “Çocuklarınıza güvenin, sizi başarılarıyla gururlandırmaları için onlara bir şans verin. Kendi kararlarınızın bedelini onlara ödetmeyin. Önlerine bir engel de çıkartmayın. Yeni eğitim öğretim döneminde çocuklarınızı okula kayıt ettirin. Onların hayatında yeni bir sayfa açın”
Gecede bir konuşma yapan Kavaf da benzeri kampanyaların önemine dikkati çekerek, “İnanıyorum ki, binlerce başarı hikâyesi doğacak. Engellilerin kendi rüyalarını gerçekleştirmeleri sağlanacak” dedi.

TAHSİN AKSU/Milliyet


Geri Dön