29 / 03 / 2024

Foça Tatil Köyü'nün tüm yapıları çürüyor!

Foça Tatil Köyü'nün tüm yapıları çürüyor!

2005 yılında kapanan Foça Tatil Köyü enkaz haline geldi. Foça Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi Taner Acar, kent yöneticilerinin tesisi hayata döndürecek projeler geliştirmeleri gerektiğini söyledi



Türkiye'nin 2005 yılına kadar en gözde tatil merkezlerinden biri olan Foça Tatil Köyü'nün içler acısı halini Yeni Asır görüntüledi. Bir zamanların gözde turizm tesisi, adeta bir harabeyi andırıyor. 2010 yılında 67 milyon 550 bin lira muhammen bedel ile satışa çıkarılan ancak alıcısı çıkmayan tatil köyünün neredeyse tüm yapıları çürüyor. Yapımcı Acun Ilıcalı'nın yeni ihale süreci öncesinde tesisi gelip incelemesi turizm sektöründe heyecan yaratırken tatil köyünün bir an önce turizme kazandırılması ilçede başlıca gündem maddelerinden biri oldu. Foça Belediyesi'nin MHP'li Meclis Üyesi Taner Acar, kent yöneticilerinin tesisi hayata döndürecek projeler geliştirmeleri gerektiğini söyledi. 


"Ekonomiye kazandırılsın" 


Acar, "Tatil köyü, bir dönem ilçe ve Türkiye ekonomisine çok büyük katkılar sağlamıştı. Taşımacılığından istihdamına birçok Foçalı için geçim kaynağı olmuştu. Ancak tesis şu an acınacak halde. Foça'da bir dönem ekonominin lokomotifi olacak bu tesis, yeni gelecek tesislerin de başlangıcı olabilir. Kent yöneticilerinden isteğimiz bu tesisi bir an önce Turizm Bakanımıza anlatmaları ve tekrar hayata döndürecek projelerle ortaya çıkmaları" dedi. 


Yeni ihale bekleniyor 


Tesis 2010 yılında 67 milyon 550 bin lira muhammen bedel ile satışa çıkarılmış ancak ihalesine teklif veren olmamıştı.  İzmir  Kültür ve Turizm İl Müdürü yetkilileri, 2005 yılından bu yana kapalı olan tatil köyünün Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini, tesisin tekrar turizme açılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na tahsisli olan parselin devri konusunda çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti. Maliye Bakanlığı'nın tatil köyü için önümüzdeki günlerde yeni bir ihale düzenlemesi bekleniyor. 


Türk turizmine 'açık büfe'yi kazandırdı


1967 yılında Başbakan Süleyman Demirel'in talimatı ve Turizm Tanıtma Bakanı Nihat Kürşat'ın girişimleriyle açılan Foça Tatil Köyü o dönemlerde Türkiye'nin en gözde mekanı haline geldi. 2005'te kapanan ve o dönemki ismi Club Med Foça Tatil Köyü olan tesis, Türkiye'deki tatil köyü konseptinin ilk örnekleri arasında yer aldı. Bir dönem sadece Fransız turistlere hizmet veren tesis, Türkiye'den de ünlüleri ağırladı. Geçmişte sanatçılar Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Müzeyyen Senar, Neco, gazeteci Abdi İpekçi, cemiyet hayatının tanınmış isimleri Selma Türkeş, İstanbul'daki Hotel Les Ottomans'ın sahibi Ahu Uysal gibi pekçok ünlü isim, tatillerini burada geçirirdi. Foça'daki tesis, açık büfe yemek uygulaması, animasyon gösterileri gibi Türk turizmine birçok ilki kazandırdı.



Yeni Asır


Geri Dön