20 / 04 / 2024

Foça'daki Fransız Tatil Köyü yeniden turizme kazandırılmalı!

Foça'daki Fransız Tatil Köyü yeniden turizme kazandırılmalı!

Türkiye'nin ilk tatil köylerinden olan Fransız Tatil Köyü, Türk turizmine yeniden hizmet için görev bekliyor. İzmir'in Foça ilçesinde bulunan ve yıllardır atıl durumda olan eski Fransız Tatil Köyü'nün hali görenlerin yüreğini burkuyor.



Türkiye'nin ilk tatil köylerinden olan Fransız Tatil Köyü, Türk turizmine yeniden hizmet için görev bekliyor. İzmir'in Foça ilçesinde bulunan ve yıllardır atıl durumda olan eski Fransız Tatil Köyü'nün hali görenlerin yüreğini burkuyor.  İzmir  ve Foça turizminin kanayan yarası haline gelen tesisler, eski şaşalı günlerine dönmeyi bekliyor. 


Foça'nın MHP'li Belediye Meclis üyesi Taner Acar'ın her fırsatta dile getirdiği, eski Fransız Tatil Köyü'nün son durumunu BlMER'e sordum. Hem İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, hem de Deftarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı cevap vermiş, cevaplan sizlerle paylaşıp son durum hakkında bilgi sahibi olmanızı istiyorum. 


"Bahse konu Fransız Tatil Köyü Turizm Tesisleri 2634/4957 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile bu kanun uyarınca yürürlüğe giren 'Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik' hükümleri uyarınca turizm amaçlı değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) tahsis edilmiştir" Birol Özden (Defterdar Yardımcısı) "Söz konusu tatil köyü hazine adına kayıtlı yaklaşık 142 metrekare taşınmazlar ile yaklaşık 142.000 metrekare yüzölçümlü orman parseli üzerinde yer almaktadır. Tatil köyünün hazine mülkiyetindeki kısmı Bakanlığıma 2012 yılında tahsis edilmiştir. Foça Belediyesi'nce hazırlanan Korumu Amaçlı İmar Planlan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletilmiştir. Projelerin onaylanması ile beraber söz konusu taşınmaz Bakanlığımızca turizm amaçlı değerlendirilebilecektir." Abdülaziz Ediz (11 Müdürü) Belediye Meclis üyesi Taner Acar ise, "Burası Türkiye'ye tatil köyü konseptini getiren ilk tesislerden birtanesi. Bu tesisin Foça ve Türk turizmine yeniden kazandırılması için çalışmaların başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön