16 / 04 / 2024

Folkart, Avrupa'nın en yüksek binasını yapacak!

Folkart, Avrupa'nın en yüksek binasını yapacak!

Firma olarak uzun vadeli hedefler belirlediklerini söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Önümüzdeki 5 yılda İzmir’den çıkmış Türkiye’nin en büyük inşaat firması olmak istiyoruz." dedi.




Firma olarak uzun vadeli hedefler belirlediklerini söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Önümüzdeki 5 yılda İzmir’den çıkmış Türkiye’nin en büyük inşaat firması olmak istiyoruz. 2016’da Avrupa’nın en yüksek binasının yatırımını yapacağız. 85 katlı, 810 milyon TL’lik bir yatırım hedefliyoruz” dedi.


İnşaat sektörünün parlayan yıldızı Folkart, son yıllarda yakaladığı ivme ile pek çok güçlü rakibini geride bıraktı.  İzmir’in hızla büyüyen, birbirinden ilginç ve dev projelere imza atan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, iş hayatıyla ilgili merak edilen tüm soruları Star Gazetesi için yanıtladı.


- Gayrimenkul sektörü 2015 yılını nasıl geçirdi? Yılın kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız?


MESUT SANCAK: İki seçim, dolarda yaşanan yükselme, ülkenin jeopolitik konumundan kaynaklanan sorunlar derken 2015 yılı Türkiye açısından çok hareketli geçti. Bütün bunlara rağmen özellikle iki seçim arasındaki belirsizlik ortamında bile inşaat sektörü ivme kaybetmedi. Bu yılın ilk 10 ayına baktığımızda, TÜİK verilerine göre konut satışının geçen yıla göre yüzde 12.2 artarak 1 milyon 40 bin 713 olarak gerçekleştiğini, geçen yılın aynı döneminde ise bu rakamın 926 bin 932 olduğunu görüyoruz. Haziran-ekim döneminde gerileyen yeni alınan inşaat işleri kasım ayında 3.6 puan ile yeniden artış gösterdi. Seçimler nedeniyle bekleyen işler hayata geçmeye başladı.


EZELİ REKABET EBEDİ DOSTLUK


- Folkart açısından 2015 nasıl bir sene oldu, hedeflerinize ulaşabildiniz mi?


MESUT SANCAK: 2015 yılı bizim açımızdan verimli bir yıl oldu. Her şeyden önce Folkart Towers’ta hayat başladı. Towers alış veriş merkezinden restoranlarına, spor salonundan sanat galerisine gün içinde 10-11 bin kişinin girip çıktığı bir kompleks oldu. Mayıs ayında Folkart Life Bornova Projesi’nin lansmanını yaptık ve çok kısa sürede yüzde 70’in üzerinde satış performansı ile büyük bir başarı elde ettik. Projeye sadece İzmir’den değil, tüm Türkiye hatta yurtdışından büyük ilgi gösterildi. Ardından sonbaharda Çeşme’de bir projeye başladık. Türkiye’nin uluslararası tek tenis turnuvası olan  İzmir  Cup’a adımızı verdik. “Ezeli rekabet ebedi kardeşlik” diyerek İzmir denince akla gelen iki vazgeçilmez spor kulübü Karşıyaka ve Göztepe’ye sponsor olduk.


2016 HAREKETLİ GEÇECEK


-2016’da sizce sektörü etkileyecek gelişmeler neler olacak?


MESUT SANCAK:Geçtiğimiz dönemde yaşanan 2 seçim sürecinde konut sektörü durgunlaştı ve alıcılar planlarını seçim sonrasına bıraktı. Yeniden hareketlenmek için ayağa kalkan sektörde ise şimdi Rusya ile yaşanan siyasi gerilimin etkisi görülüyor. Piyasadaki gerilimin konut satışlarına yansıyıp yansımayacağına dair bir çekimserlik hakim. Ancak şunu söyleyebiliriz; alım fikrini seçim sonrasına erteleyenler yer arama sürecine yeniden başladı. Bunun yanında inşaat sektöründe güven endeksinin kasım ayında 5 puan birden artması sektörde güvenin ve hareketliliğin artacağına, bunun da 2016 yılında emlak satışlarında yükseliş olacağına işaret ediyor.


- Hayata geçirmeyi planladığınızdan bahseder misiniz?


MESUT SANCAK:2016 yılında Avrupa’nın en yüksek binasının yatırımını yapacağız. Yaklaşık 810 milyon TL’lik 85 katlı bina, 5 yıl içinde Türkiye’nin en büyüğü olacak.


İkinci projemiz Folkart Time Bornova Projesi. Folkart Time Bornova 800’ün üzerinde ofis ve rezidanstan oluşan içinde bin 500 öğrencinin eğitim göreceği bir kolej ve alış veriş merkezi olan 400 milyon TL’lik büyük bir yatırım.


3. projemiz Çeşme Paşalimanı’nda çalışmalarına başladığımız Folkart Blu Çeşme. Bu proje 1+1, 2+1, 3+1 olmak üzere toplam 83 süitten oluşuyor. Bu da 80 milyon TL’lik bir yatırım Nisan 2017’de teslim edeceğiz. Çeşme’de bir projemiz daha olacak. Bunu ilk kez açıklıyorum. O da yine süitlerden oluşacak. Her projenin kendine özgü zorlukları, farklı hesapları var. Bütün projeler uzun soluklu çalışmayı gerektiriyor.


- Folkart’ın kuruluş hikayesinden biraz bahseder misiniz?


MESUT SANCAK: Sancak Ailesi’nin şirketinin amiral gemisi olan Hedef Alliance’ın hem ortağı hem de üst düzey yöneticilerinden biriydim. 2004’te Ege Bölgesi’nde henüz istediğimiz sonucu alamamıştık. Türkiye’de Hedef Alliance’ın pazar payı yüzde 40 olduğu halde, Ege Bölgesi’nde bu oran yüzde 20’yi aşamamıştı. 2004’te 1 yıllığına İzmir’e geldim. Ege Bölgesi ortalamasını yüzde 42’ye kadar çıkardım. Sonra dönmem gerekiyordu ama bir türlü dönemedim. Çünkü İzmir’i çok sevdim. İstanbul’dan çok yorulmuştum ve İzmir’de kalmak istedim. İkinci olarak İzmir’de A plus ve nitelikli konut-ofis projesi eksikliği vardı. Bu açığı kısmen kapatabileceğimizi ve İzmir’in bize ihtiyacı olduğunu düşündüm. İzmir’de inşaat sektörünün geleceği hayli parlak. Bu konuda en önemli aktörlerden biri olacağımızı öngörmemiz İzmir’de kalmamıza neden oldu.


İZMİR’DE FARK YARATTIK


- Markalaşmada nelere dikkat ettiniz?


MESUT SANCAK: Eğer marka olmak istiyorsanız fark yaratmanız gerek. Yaptığınız işte tabiri caizse ‘mor inek’ olmanız lazım. Farklı bir iş yaparsanız sivrilirsiniz, insanlar sizi konuşur ve başarılı olursunuz. İlk projemiz Narlıdere Projesi idi. Bu ilk projede Emre Arolat gibi alanında en iyi mimarlardan biriyle çalıştık. Emre Arolat bana, “Eğer sıradan bir proje yapacaksanız beni çağırmayın” demişti. Markalaşma yolunda kalitenin peşinde koşmak ve iyi bir ekibe sahip olmak çok önemli. Biz her zaman kendi alanında en iyilerle çalıştık. İyi işler ise işinde iyi insanlarla yapılır. Evet, İzmir’de fark yarattık. Kaliteden asla ödün vermedik ve kendi alanımızda en iyilerle çalıştık. Hiçbir inşaat firmasında bizde var olan organizasyon şeması yok. Toplamda 160 tane uzmanımız var. Tabii ki, şantiyelerimizde sayı artıyor ve değişiklik gösteriyor.


İSTANBULLULAR İZMİR’E AKIN EDECEK


- Yatırım için neden İzmir’i seçtiniz?


MESUT SANCAK:  Yakın gelecekte İzmir’in geleceği çok parlak olacak.Türkiye’de yılda 600 bin konut ihtiyacı doğuyor. 1 milyon üzerinde konut ise el değiştiriyor. İstanbul’da yüzlerce firmavar. Bu anlamda İzmir rekabet açısından daha rahat bir şehir. İzmir göz ardı edilecek bir şehir değil.  Ülkemizde inşaat sektörünün yapacağı çok iş var. 5 milyonun üstünde depreme dayanıksız bina var. Türkiye’de, önümüzdeki 30 yılda yaklaşık 10-12 milyon bina yapılacak. İzmir bu açıdan çok şanslı. Kentsel dönüşümde çok önemli bir şehir olacak. İzmir, İstanbul otobanıyla birlikte İstanbul’un alternatifi haline gelecek. İstanbullular İzmir’e akın edecek. Türkiye’nin büyüme ortalaması üzerinde büyüyecek bir şehir olacak İzmir.  İzmir’in geleceğine çok güveniyoruz. Ankara-İzmir Hızlı Treni, İzmir’i Orta Anadolu ile birleştirecek. İzmir-Antalya Otobanı ise İzmir’e büyük katkı koyacak. İzmir 5 yıl sonra çok farklı bir şehir olacak.


- Folkart markasıyla hayata geçirdiğiniz ilk projede A+ konseptinde lüks konut pazarına hitap etteniz? Neden bu kitleyi hedef aldınız?


MESUT SANCAK: Amacımız fark yaratmaktı. Buradan yola çıktık. Böyle bir projeyi o günün şartlarında yapmak zordu, zarar etme ihtimalimiz de vardı. Ancak, İzmir’e iyi bir giriş yapmalıydık. Bugünün şartlarında da yine böyle bir projenin ortaya çıkması zor. ‘Narlıdere Folkart’ bırakın Türkiye’yi, Avrupa’da ve dünyada rastlanılacak bir proje değil... 


- Bugüne kadar ne kadarlık yatırıma imza attınız?


MESUT SANCAK: Kurulduğumuz 2006’dan bu yana  İzmir’e 900 milyon TL’lik yatırım yaptık.


- Kendinizi nasıl bir lider olarak tanımlarsınız?


MESUT SANCAK:  Bu soruyu benim cevaplamam zor. Bunu çalışanlarıma sormanız gerek. Ancak, kararlı ve mükemmeliyetçi olduğumu söyleyebilirim. Yerine ve durumuna göre toleranslıyım. Telafisi mümkün olmayan hatalar yapmamak önemli tabii. Mesela, iş güvenliği konusu asla hata kabul etmez. Özellikle insan söz konusu olduğunda çok hassasım. En çok önemsediğim şey iş güvenliğidir. İşimde titizimdir. Bugünün işini yarına bırakmayı sevmem. Girdiğim işte ya fark yaratırım ya da o işe girmem. Normal hayatımda da bu böyledir, iş hayatında da...


- Gelecek ve Folkart dediğimizde bundan  10 yıl sonra Folkart’ı nerede göreceğiz? 


MESUT SANCAK: Biz kendimize uzun vadeli hedefler koyuyoruz. Şu anki hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içerisinde İzmir’den çıkmış Türkiye’nin en büyük inşaat firması olmak. En büyük olmak demek sadece binlerce konut yapmak değil, projenin en farklısını, en güzelini, en kalitelisini ortaya koymak, en zoru başarabilmektir. 2016 yılında Avrupa’nın en yüksek binasının yatırımını yapacağız. Yaklaşık 810 milyon TL’lik bir yatırım. Bina 85 katlı olacak. 



Star



Geri Dön