20 / 04 / 2024

Folkart Sanat Galerisi Türkiye rekoru getirecek!

Folkart Sanat Galerisi Türkiye rekoru getirecek!

Folkart'ın Şaraphane'de yapacağı 400 metrelik 85 katlı kule Avrupa'nın en yükseği olacak. Önümüzdeki ay açılacak Folkart Sanat Galerisi de 80 metrelik yüksekliğiyle Avrupa'da ilk olacak.



Bu yıl İzmir'e 1.2 milyar liralık 4 projeyi kazandırmayı planlayan Folkart Yapı aynı zamanda 2 Avrupa, 1 Türkiye rekoru kıracak. Folkart'ın Şaraphane'ye yapacağı 400 metrelik kule Avrupa'nın en yükseği olacak. İnşaatın yanında sanata da destek verecek olan Folkart, 7 Şubat'ta Folkart Sanat Galerisi'ni açacak. Yaklaşık 2 milyon liraya malolan galeri, kulenin 18'inci katında yer alacak. Yerden 80 metre yükseklikteki galeri bu özelliğiyle Avrupa'nın en yüksekte bulunan galerisi olacak. Yaklaşık 800 metrekarelik sergileme alanına sahip galeri büyüklüğüyle de Türkiye rekoru kıracak. Şirket, diğer projelerini ise Çeşme'de rezidans ve Bornova'da ise iki ayrı yerde konut ve ofis olarak hayata geçirecek. 'İzmir, geleceğin Dubaisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor diyen' ve bu yıl kentsel dönüşüm projelerine de girmeyi hedefleyen Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak şirketin 2015 planlarını HT EGELİ'YE anlattı. 

¦ 2015 yatırım planlarınız nedir? 

- 2015 yılında 4 projemizin adımları atılacak. Şaraphane'de yapacağımız 400 metrelik karma pojemiz Avrupa'nın en yüksek binası olacak. 

Yani İzmir'e Avrupa rekoru kazandıracağız. Projemizin maliyeti ise 600 milyon lira olacak. İzmir'e tek başına sınıf atlatacak bir proje. Tıpkı Bayraklı Folkart Towers'dakine benzer bir konseptte ama çok daha büyüğünü hayata geçireceğiz. İçinde tıpkı Bayraklı'daki gibi rezidenslar, çarşılar, spor merkezleri gibi sosyal imkanların aynısı orada da olacak. 

¦ Bayraklı Tovvers'm rekoru el değiştirecek yani? 

- Bayraklı'daki 43 katlı ve 200 metre uzunluğundaki Bayraklı Towers'ın 2 katı bir büyüklük ortaya çıkacak. 

Şaraphane'de 81 kat üstte, 4 kat ise yeraltında olmak üzere toplam 85 katlı ve 400 metre yüksekliğindeki proje sadece İzmir'in değil ülkenin kartpostallarına girecek kadar önemli bir simge haline gelecek. Çünkü bir defa Avru- pa'nın en yükseği 2015'TEN UMUTLUYUM Mesut Sancak, "2015'ten umutluyum. Hatta İzmir'e yapılacak yatırımların katbe kat geri döneceğine inanıyorum. Ben İzmir'in geleceğine ve potansiyeline inanıyorum. Bu potasiyel İstanbul-  İzmir  otoyolu ve İzmir-Ankara hızlı treniyle birlikte harekete geçecek. Türkiye bir yüzükse İzmir de o yüzüğün üzerindeki elmastır. İstanbul ve  Ankara  buranın kıymetini daha fazla anlayacak" dedi. 

İzmir'de denilecek. Türkiye'de neler var diye sayıldığında 'Avrupa'nın en yüksek binası bizde' demek bile önemli bir prestij sağlar. Projemize Haziran'dan itibaren kazmayı vurmayı planlıyoruz. Planımız o yönde ama belki 1-2 ay erken veya geç olabilir. Proje çizimleri tamamlandı ama henüz son şeklini almadığı için bu çizimleri açıklamıyoruz. 


DUBAİ GİBİ OLACAK 

¦ İzmir adım adını Dubai yolunda ilerliyor - Kesinlikle öyle. Hatta Şaraphane projesi için 2 ay önce mimarımız Folkart olarak kentsel dönüşüme de girmek istiyoruz. Çünkü İzmir'de bir an önce yıkılıp yeniden yapılması gereken 315 bin bina var. Önümüdeki 20 yılda yenisinin yapılması lazım ama 20 yılda yapılacağı için 315 bin değil 800 bin civarında yapılmalı ki diğer talepleri de karşılasın. Onun için biz de kentsel dönüşümde en büyük aktörlerden biri olacağız. 

Şu an bununla ilgili çalışmalarımız var. Hem belediyelerle hem de bakanlıkla görüştüğümüz projelerimiz bulunuyor. 

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın eh yüksek binasını şaraphanede inşa edecekleri bildirdi. Sancak 85 katlı binanın 400 metre yüsekliğinde olacağını belirtti. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da 2012'de açılışı yapılan "Shard" isimli 310 metre yüksekliğindeki 72 katlı gökdelen, Avrupa'nın en yüksek binası. 

Mimar Renzo Piano'nın tasarımı olan kule; ofis, otel, restoran ve residanslardan oluşuyor. 68,69 ve 72. kattan ziyarete açık olan L Shard Kulesi'ni ziyaretçiler 25 sterlin ödeyerek gezebiliyor. Kule muhteşem bir Londra manzarası sunuyor. 

Sanat merkezinin 800 metrekarelik büyüklüğü ise Türkiye rekoru getirecek Mesut Sancak rekare kapalı alanda residance ve turizmin de yer alacağı bir konsepti bu sene başlayacağız. Projenin göreceği ilgiye göre tekrar gözden geçirip projeyi büyütebiliriz. Bunun da yatırım miktarı 60 milyon lirayı bulacak. 


EN YÜKSEK SANAT GALERİSİ 

Adı, Soyadı: Mesut Sancak Görevi: Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Doğum Tarihi: 1 Nisan 1972 - Siirt Medeni Hali: Evli; biri 18 diğerleri 16 ve 9 yaşında olmak üzere 3 erkek çocuk sahibi Üyelikler: Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Adnan Kazmaoğlu ve ekibiyle birlikte Dubai'ye gidip, 828 metre yüksekliğe sahip dünyanın en yüksek binası ünvanma sahip Burj Dubai de dahil olmak üzere 25 civarında binayı inceledik. Çünkü bir şeyi çizmek veya hayal etmek ayrı; gerçeğini, benzerini görmek apayrı. 


Habertürk Egeli



Geri Dön