20 / 04 / 2024

Folkart Yapı'dan Basmane Çukuru için 80 milyon dolar teklif!

Folkart Yapı'dan Basmane Çukuru için 80 milyon dolar teklif!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun 117 ve 90 milyon dolara iki kez satışa çıkardığı ancak talipli firmanın çıkmadığı Basmane Çukuru'nun bugünkü ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif verdi.



TMSF'nin daha önce 117 milyon dolar ve 90 milyon dolar muhammen bedellerle düzenlediği ancak katılımın olmaması nedeniyle bugün tekrar yapılan ihaleye tek teklif, Livamine Madencilik AŞ'den geldi. Folkart Yapı iştiraki olan ve Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu şirket, Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü için muhammen bedel olan 80 milyon dolar önerdi.Ortaklık adına açıklama yapan Mesut Sancak, İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen "Basmane çukuru" sorununun bu ihaleyle çözüldüğünü belirterek, bir türlü hayata geçirilemeyen projenin yıllardır İzmir'de yatırım yapmak isteyenleri ürkütüp kaçırdığını savundu.


"İzmir'de yatırımlar yarım kalıyor" algısının oluşmasına neden olan projenin hayata geçirilmesinin kente yönelik imaja da katkı sağlayacağını ileri süren Sancak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Şu andan itibaren bizim amacımız  İzmir  yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını da buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır." 


“Projeyi İzmirliler seçecek”


Projenin bulunduğu arazinin çevre sağlığı ve güvenlik açısından tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Sancak, inşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla yapılan geçici duvarların çökme tehlikesinin bulunduğunu öne sürdü.Mesut Sancak, sürece İzmirlileri de dahil ederek hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçladıklarını, beklentileri tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapacaklarını, projenin isminin de anket sonuçları doğrultusunda belirleneceğini ifade etti.Konsorsiyum olarak alana 750 milyon liralık bir yatırım yapmayı öngördüklerini bildiren Sancak, 4 bini inşa aşamasında olmak üzere toplam 9 bin kişinin istihdam edilmesini öngördüklerini, bölgeye ilave trafik yükü oluşmaması için trafik danışmanları ile çalışacaklarını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği sağlayarak kavşak, alt-üst geçit ve otopark düzenlemelerini yapacaklarını kaydetti.Sancak, ihalenin onaylanmasının ardından çalışmalara başlayacaklarını, bu yıl içinde temeli yenileyerek işe başlayacaklarını ifade etti. 


18 yıldır çivi çakılmadı


Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı.1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti.İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.


Haber Dünya gazetesinde şöyle yer aldı;


İzmir'deki Dünya Ticaret Merkezi arsası 80 milyon dolara satıldı 


İzmir'in en değerli arsalarından biri olarak gösterilen Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi'nin arsası 80 milyon dolara Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkam Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkam Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyuma satıldı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT garajı olarak hizmet verirken, Belediye Başkam Burhan Özfatura döneminde Güç Birliği Holding'e satılan Basmane'deki arsada, 1999'da Dünya Ticaret Merkezi Projesi olarak iki yüksek kule yapılmak üzere dev bir temel çukuru açüdı. Daha soma imar yönetmeliğine aykırılığı gerekçe gösterilerek açılan davalar nedeniyle proje hayata geçirilemedi ve arsa o yıldan bu yana temel çukuru olarak kentin merkezinde doğal bir göl halini aldı. İzmirlilerin Basmane Çukuru olarak adlandırdığı arsa, Güçbirliği Holding ve EGS'nin borçları nedeniyle 2012 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçti. TMSF, Dünya Ticaret Merkezi arsası için daha önce 2 kez ihale düzenledi. Açılan davalar ve plan iptalleri nedeniyle yatırımcüarın teklif vermekten kaçındığı çukur 4 yıldır yeni sahibini bekliyordu. TMSF'nin İstanbul'daki merkezinde dün yapüan 3'üncü ihaleye ise 80 milyon dolarlık (yaklaşık 242 milyon TL) tek teklif Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkam Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkam Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyumdan geldi. Konsorsiyum, arsanın muhammen bedeli olarak belirlenen 80 müyon doları teklif etti ve arsanın sahibi oldu. 


Muhammen bedel 117'den 80 milyon dolara düşürüldü


TMSF, 9 Eylül 2014 tarihinde 117 milyon dolar muammen bedelle satışa çıkardığı ilk ihaleye katüımcı çıkmayınca, fiyatı 90 milyon dolara indirmişti. Fakat arsa 4 Aralık 2014'te yapılan ikinci ihalede de satümaymca TMSF bu kez de 10 milyon dolarlık bir indirim daha yaptı ve arsanın muhammen bedelini 80 milyon dolara düşürdü. 


İzmir'in göbeğinde kangrene dönüşen bir sorunun nihayet çözülüyor olmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, "17 yılda çok insan mağdur oldu, mahkemelere taşındı, birçokları tarafından 'utanç çukuru' diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi. Şu andan itibaren bizim amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır" dedi. 


Sorunun çözülmesi halinde birçok açıdan kente fayda sağlanacağını kaydeden Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bence Basmane Çukuru'nun İzmir'e en büyük zararı uzun yıllardır yerli-yabancı yatırımcıları ürküten, kaçıran ve 'İzmir'de yatırım yapüamaz, İzmir'de işlerin önü kesiliyor, yatırımlar yarım kalıyor' algısı oluşturmasıydı. Sorunun çözülmesiyle İzmir yatırımcının gözünde hak ettiği değere kavuşacaktır. İnşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla 20 yıl önce yapüan geçici duvarların (iksa sistemi) çökmesi an meselesi. Bu alan mevcut haliyle büyük risk taşıyor. Hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapacağız. Basmane'deki "utanç çukuru"na yapılacak projeye İzmirliler karar verecek. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır." 


750 milyon TL'lik proje inşa edilecek


Satın aldıkları arsada gerçekleştirecekleri projeyle ilgili bilgi veren Mesut Sancak, "Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon TL'lik bir yatırım yapacağız. 

Projede 4 bini inşa aşamasında olmak üzere toplam 9 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca bölgeye ilave trafik yükü oluşmaması için trafik danışmanları ile yapılacak çalışmalardan çıkan sonuçlar değerlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği sağlanarak kavşak, alt geçit, üst geçit ve otopark düzenlemelerinin yapılması da gündeme gelecek" diye konuştu. 

Konsorsiyum üyelerinden Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "İhaleye bildiğiniz gibi konsorsiyum olarak girdik. Bizim amacımız uzun yıllar atıl durumda kalan ve zaman zaman inşalarımızın şikayetlerine neden olan bu bölgeyi kentin önemli sosyal alanlarından biri haline getirmektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de oldukça güzel bir hizmet binası yapacak olmamız bizim için bir şereftir. Hayırlısıyla bu cenaze artık kalkıyor." 


Dünya



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Yılan hikayesine dönen Basmane Çukuru'nun ihalesi dün tamamlandı. Basmane Meydanı ve Kültürpark'ın yanında kent estetiğini bozan çukurun yerini artık modern bir yapı alacak

İzmir'in adeta kalbinde 17 yıldır kazılı halde akıbetini bekleyen ve "Basmane Çukuru" diye adlandırılan alanın ihalesi dün yapıldı. İhaleyi tahmin edildiği gibi, 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyum kazandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) İstanbul'daki binasında yapılan ihale başka talipli çıkmadığından yaklaşık yarım saat sürdü. Toplam 80 milyon dolar ödemeyi kabul eden konsorsiyum üyeleri sözleşmeye imzayı attı. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projenin asıl ahibi Güçbirliği Holding ve EGS'nin bu işi gerçekleştirmesini arzu ettiklerini ancak bunun mümkün olmadığını belirterek, "Şu andan itibaren bizim amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır" dedi.


ZARARI YARATTIĞI ALGI 

Sorunun çözülmesinde önemli bir adım atılmasının yanı sıra ihalenin onaylanması halinde birçok açıdan kente fayda sağlanacağını kaydeden Sancak "Bence Basmane Çukuru'nun kente en büyük zararı 'İzmir'de işlerin önü kesiliyor' algısı oluşturmasıydı. Sorunun çözülmesiyle İzmir yatırımcının gözünde hak ettiği değere kavuşacaktır" diye kavuştu. Sancak, çukurun çirkin görüntüsünün yanında çevre sağlığı ve güvenlik açısından da büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle bir an önce el atılması gerekiyordu. İzmirlilerin görüş ve destekleri son derece önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapacağız. Projeye İzmirliler karar verecek. Hatta anket sonuçları doğrultusunda buranın adını da İzmirliler koyacak" diye açıklama yaptı. 


9 bin kişiye istihdam 

Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını bildiren Sancak, "Projede 4 bini inşa aşamasında olmak üzere toplam 9 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca bölgeye ilave trafik yükü oluşmaması için trafik danışmanları ile yapılacak çalışmalardan çıkan sonuçlar değerlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği sağlanarak kavşak, alt geçit, üst geçit ve otopark düzenlemelerinin yapılması da gündeme gelecek" diye konuştu. 


CENAZE KALDIRILIYOR 

Rıza Akça da kaybolan yılları kente geri kazandırmak istediklerini belirterek, "İzmirlilerin göz zevkini bozan bu çukurdan kurtulacak olmasından dolayı mutluluk duyacaklarına yürekten inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'ne de oldukça güzel bir hizmet binası da yapacak olmamız bizim için bir şereftir. Hayırlısıyla bu cenaze artık kalkıyor" dedi. Güçbirliği Holding ve EGS'nin borçları nedeniyle 2012 yılında TMSF'nin el koyduğu Dünya Ticaret Merkezi arsası için daha önce 2 kez ihale düzenlendi. Açılan davalar ve plan iptalleri nedeniyle yatırımcıların teklif vermekten kaçındığı çukur 4 yıldır yeni sahibini bekliyordu. İzmirlilerin ise fareler ve oluşan pislik nedeniyle yıllardır şikayetçi olduğu Basmane Çukuru'nda balık tutanlar bile çıkmıştı. TMSF, 117 milyon dolar ve 90 milyon dolarlık ihalelere alıcı çıkmayınca muhammen bedeli 80 milyon liraya indirmişti.







Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir’deki Dünya Ticaret Merkezi arsasını, ihalede 80 milyon $ teklif veren Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak aldı. Sancak 'utanç çukuru'na 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını ifade etti.


Açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan ve Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihaleyle satıldı. İhaleyi 80 milyon dolarlık (yaklaşık 242 milyon TL) teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum kazandı. İhalenin ardından konsorsiyum adına ilk açıklamayı Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak yaptı. 


Belediye de taşınacak


İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen Basmane Çukuru meselesinin nihayet çözüleceğine dikkat çeken Sancak, şunları söyledi: "17 yılda çok insan mağdur oldu, mahkemelere taşındı, birçokları tarafından ‘utanç çukuru’ diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi. Şu andan itibaren amacımız tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır."


Güvenlik tehdidi de var


Basmane Çukuru’nun görsel çirkinliğinin yanı sıra güvenlik açısından da büyük tehdit oluşturduğunu ifade eden Sancak, "İnşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla 20 yıl önce yapılan geçici duvarların çökmesi an meselesi" dedi.


Projeyi İzmirliler seçecek


İZMİRLİLERİN görüş ve desteklerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Sancak, şöyle devam etti: "Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapılacaktır. Basmane’deki ‘utanç çukuru’na yapılacak projeye İzmirliler karar verecektir. Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon TL’lik bir yatırım yapacağız. Projede 4 bin’i inşa aşamasında olmak üzere toplamda 9 bin kişinin istihdam edilmesini öngörüyoruz."


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi;


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihale ile satıldı. İhaleyi 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum kazandı.


İhalenin ardından konsorsiyum adına açıklamayı Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak yaptı. Sancak şunları söyledi:


“İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen Basmane Çukuru meselesinin nihayet çözülüyor olması sevindirici bir gelişmedir. 17 yılda çok insan mağdur oldu, mahkemelere taşındı, birçokları tarafından “utanç çukuru” diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi. Gönül isterdi ki asıl proje sahibi olan Güçbirliği Holding ve EGS bu işi gerçekleştirebilseydi. Ama bu maalesef mümkün olmadı. Şu andan itibaren bizim amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır.”

Yıllarca İzmir imajına zarar verdi

“Sorunun çözülmesinde önemli bir adım atılmasının yanı sıra bu ihalenin onaylanması halinde birçok açıdan kentimize fayda sağlayacağını düşünüyoruz.


Bence Basmane Çukuru’nun İzmir’e en büyük zararı uzun yıllardır yerli-yabancı yatırımcıları ürküten, kaçıran ve “İzmir’de yatırım yapılamaz, İzmir’de işlerin önü kesiliyor, yatırımlar yarım kalıyor” algısı oluşturmasıydı. Sorunun çözülmesiyle İzmir yatırımcının gözünde hak ettiği değere kavuşacaktır.


Basmane Çukuru görsel çirkinliğinin yanı sıra çevre sağlığı ve güvenlik açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle bir an önce el atılması gerekiyor. Çünkü inşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla 20 yıl önce yapılan geçici duvarların (iksa sistemi) çökmesi an meselesidir. Bu alan mevcut haliyle sadece çevresindeki binalar, o binalarda çalışanlar için değil, yoldan geçen araçlar hatta yayalar açısından bile büyük risk taşıyor.”

Projeyi İzmirliler seçecek

“İzmirlilerin görüş ve destekleri bizim için çok önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapılacaktır. Basmane’deki “utanç çukuru”na yapılacak projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır.


Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon TL’lik bir yatırım yapacağız. Projede 4 bin’i inşa aşamasında olmak üzere toplamda 9 bin kişinin istihdam edilmesini öngörüyoruz. Bu da İzmir için çok önemli başka bir gelişmedir.


Ayrıca bölgeye ilave trafik yükü oluşmaması için trafik danışmanları ile yapılacak çalışmalardan çıkan sonuçlar değerlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği sağlanarak kavşak, alt geçit, üst geçit ve otopark düzenlemelerinin yapılması da gündeme gelecek.”


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


İzmir gibi büyük bir kente yakışmayan görüntü ortaya koyduğu için 'Utanç Çukuru' adını alan Basmane çukuru 80 milyon dolara Sancak Ailesi'ne ait Saya Grup'a satıldı.


İzmir’de 17 yıldan bu yana çözülemeyen ve ’Basmane Çukuru’ olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi yapıldı. İhaleye, tahmini bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı’yı da bünyesinde bulunduran Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş. şirketi verdi.


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı.


İzmir’de Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Burhan Özfatura döneminde imar planı ve sözleşmelerle yapımının önü açılan ancak, yine Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur tarafından açılan davada, Dünya Ticaret Merkezi inşaatı mahkeme kararıyla Eylül 1999’da durduruldu.


Daha sonra da imar planları açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi inşaatı, temel kazıkları çakıldıktan sonra 17 yıldır dev temel çukuru seviyesinde kaldı. Projeyi yapacak ortaklardan EGS Bank’ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding’in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF buradaki hisselere el koydu.


2013 yılında Dünya Ticaret Merkezi’nin revize edilerek düzenlenen yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından onaylandı.


TMSF, 2013 yılından başlayarak hisseleri satmak için harekete geçti. 1 yıl önce ortaklara görüşlerini sordu. Büyükşehir Belediyesi satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı olduğunu bildirdi.


Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF, hissedarlar Güçbirliği ve EGS’nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30’a yükselten Büyükşehir Belediyesi’ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi.


Ardından TMSF, Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün borçları kapsam dışı olmak üzere satışa çıkardı. ’Güç Yapı’ adına Kemal Zorlu yeni yatırımcı bularak iktisadi bütünlükteki hisseleri almak için harekete geçti.


Ancak, yeni yatırımcı bulamadı. İlk ihalede 117 milyon TL bedelle belirlenen satış talipli çıkmayınca gerçekleşmedi. TMSF’nin fiyatı 90 milyon Dolara düşürdüğü ikinci ihaleye de teklif veren olmadı.


SANCAK, AKÇA VE KAYAR

TMSF’nin tahmini bedeli 80 milyon dolara düşürdüğü üçüncü ihale bugün saat 11.00’de TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapıldı. İhaleye, İzmir’de Narlıdere ve Bayraklı’da Folkart yatırımlarını gerçekleştiren Sancak ailesine ait Saya Grup’a bağlı Livamine Madencilik adına 80 milyon dolarlık teklif verildi.


İhaleye başka teklif veren olmadı. Teklifin TMSF’nin satış prosedürü kapsamında 21 Ocak perşembe günü önce Fon Kurulu tarafından değerlendirileceği, herhangi bir olumsuzluk olmazsa bu kez Rekabet Kurulu’na gönderileceği bildirildi.


SANCAK’TAN AÇIKLAMA

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, ihale sonrası yaptığı açıklamada Dünya Ticaret Merkezi projesini Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar’la konsorsiyyum olarak gerçekleştireceklerini açıklandı.


Sancak, İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen ’Basmane Çukuru’ sorununun çözülüyor olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Sancak, "17 yılda çok insan mağdur oldu, mahkemelere taşındı, birçokları tarafından ’utanç çukuru’ diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi.


Gönül isterdi ki asıl proje sahibi olan Güçbirliği Holding ve EGS bu işi gerçekleştirebilseydi. Ama bu maalesef mümkün olmadı. Şu andan itibaren bizim amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasını buraya taşıyacak örnek bir proje oluşturmaktır" dedi.


750 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Sorunun çözülmesinde önemli bir adım atılmasının yanı sıra bu ihalenin onaylanması halinde birçok açıdan kente fayda sağlayacağını düşündüklerini belirten Sancak, "Basmane Çukuru’nun İzmir’e en büyük zararı uzun yıllardır yerli-yabancı yatırımcıları ürküten, kaçıran ve ’İzmir’de yatırım yapılamaz, İzmir’de işlerin önü kesiliyor, yatırımlar yarım kalıyor’ algısı oluşturmasıydı.


Sorunun çözülmesiyle İzmir yatırımcının gözünde hak ettiği değere kavuşacaktır. Basmane Çukuru görsel çirkinliğinin yanı sıra çevre sağlığı ve güvenlik açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle bir an önce el atılması gerekiyor.


Çünkü inşaat bölgesine çökmeyi önlemek amacıyla 20 yıl önce yapılan geçici duvarların (iksa sistemi) çökmesi an meselesidir. Bu alan mevcut haliyle sadece çevresindeki binalar, o binalarda çalışanlar için değil, yoldan geçen araçlar hatta yayalar açısından bile büyük risk taşıyor" diye konuştu.


İzmirliler’in görüş ve desteklerine önem verdiklerine dikkat çeken Sancak, sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçladıklarını söyledi. Sancak, şöyle dedi:


"İzmirliler’in beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir anket yapılacağını ktır. Basmane’deki ’utanç çukuru’na yapılacak projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır.


Konsorsiyum olarak bu alana 750 milyon TL’lik bir yatırım yapacağız. Projede 4 bini inşa aşamasında olmak üzere toplamda 9 bin kişinin istihdam edilmesini öngörüyoruz. Bu da İzmir için çok önemli başka bir gelişmedir."


Kültürpark’ın bitişiğinde, Basmane Meydanı’na cepheli 35 bin metrekarelik arsa İzmir’in en değerli parseli olarak biliniyordu.


Hürriyet


Geri Dön