19 / 04 / 2024

Forum Batumi Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin temeli atıldı

Forum Batumi Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin temeli atıldı

Forum Batumi Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin temeli Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili tarafından törenle atıldı



Turkmall tarafından Batum'da yapılacak olan Forum Batumi Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin temeli Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili tarafından törenle atıldı.

Saakashvili törende yaptığı konuşmada, bir süredir Türkçe öğrenmeye başladığını belirterek, "Bizim için Türk ortaklarla çalışmak büyük mutluluk" dedi.

Forum Batumi'nin Gürcistan halkına avantaj sağlayacağını ifade eden Saakashvili, Trabzon ya da başka yerlere alışveriş yapmak için gidenlerin bundan böyle kendi ülkelerinde bu fırsatı bulacağını söyledi.

Gürcistan'ın şimdilik zengin bir ülke olmadığını kaydeden Saakashvili, ancak ülke kaynakları ve ortaklarla mümkün olduğunca projeler gerçekleştirerek yavaş yavaş zenginleşeceklerini dile getirdi.

Sakaşvili, Batumun Dubai, Los Angeles gibi çekim merkezi olacağını belirterek, bir süre önce Türk firması tarafından yapılan Sheraton Batum'un tüm Karadeniz'in en büyük ve güzel oteli olduğunu, bunun gibi başka otellerin de inşa edileceğini söyledi.

Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Otto Nagel de 150 bin metrekare alana inşa edilecek olan Forum Batumi'de mağazaların, konutların, sinema ve restoran ve eğlence yerlerinin bulunacağını ifade etti.

Nagel, 120 milyon dolar tutarındaki Forum Batumi'nin 2012 yılının eylül ayında bitirilmesinin planlandığını kaydetti.

Daha sonra Saakashvili ve Turkmall yöneticileri, Forum Batumi Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin temelini sembolik olarak kazık çakarak attı.

Türkiye sınırında ve havalimanından şehre ulaşan yolun bitiminde inşa edilecek olan Forum Batumi projesi bir dere tarafından iki parçaya bölünüyor.

Parçaların birinde lüks bir gazino ve otel, diğerinde ise alışveriş ve eğlence alanları ile 2 adet konut kulesi yer alacak.

-TURKMALL CEO'SU EYÜBOĞLU-
Turkmall Üst Yöneticisi (CEO) Levent Eyüboğlu, temel atma töreninin ardından yapılan basın toplantısında, Turkmall'ın uluslararası arenada büyümesinin devam ettiğini belirterek, gittikleri ülkelerde yeni projelere başlarken ortaklık kurmayı ve onlarla birlikte iş yapmayı önemsediklerini söyledi.

"Gürcistan'da 500 milyon dolar tutarında 7 alışveriş merkezi planlıyoruz" diyen Eyüboğlu, Gürcistan'ın ilk büyük alışveriş merkezi olacak Forum Batumi'nin bu projelerin ilk ayağı olduğunu kaydetti.

Batum'un ve Gürcistan'ın giderek geliştiğine dikkati çeken Eyüboğlu, Forum Batumi'nin de bu bölge için bir çekim merkezi ve ayrı bir yeri olacağını ifade etti.

Eyüboğlu, Türkiye;de çeşitli ortaklıklarla 15 yıl içerisinde 21 projeyi hayata geçirdiklerini, 2 projenin devam ettiğini, 4 projenin inşaatına da bu yıl başlayacaklarını bildirdi.

Yurt dışında 2'si Libya'da, biri Çin'de olmak üzere 500 milyon dolar tutarında 3 projenin devam ettiğini, 1 milyar dolar tutarındaki 8 projenin de geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Eyüboğlu, yurt içinde ve dışında 50'şer alışveriş merkezine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Eyüboğlu, bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerin toplam tutarının ise yaklaşık 5 milyar avro civarında olduğunu belirtti.

Forum Mersin'in Uluslararası Alışveriş Merkezi Konseyi (ICSC) tarafından dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçildiğini kaydeden Eyüboğlu, bugüne kadar en büyük başarıyı bu merkezde sağladıklarını vurguladı.

Eyüboğlu, bir soru üzerine Gürcistan'da yatırım yapmaktan endişe duymadıklarını ifade ederek, Forum Batumi projesinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakashvili'nin mimaride kendilerine önerilerde bulunduğunu anlattı.

Turkmall Yönetim Kurulu başkanı Otto Nagel de, Forum Batumi'nin bölge halklarının buluşma noktası olacağını belirterek, Gürcistan'ın halkının kalitesi ve seyahat etme arzusu bakımından hazır bir pazar olduğunu söyledi.

Irk, dil, din ayrımı gözetmeksizin özellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptıklarını ifade eden Nagel, yaptıkları işten ve bunun sonucunu görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Forum Mersin'in dünyanın en iyi projesi seçilmesi ve bu projenin ortağı olmaktan gurur duyduğunu anlatan Nagel, bu başarının kendilerine çıtayı daha yükseğe çekmeleri gerektiğini hatırlattığını kaydetti.

Gelişmekte olan ülkeyle yatırım yapmanın daha doğru olduğunu savunan Nagel, bu ülkelere yenilikleri sunma fırsatı ve projelerine destek bulduklarını bu nedenle Forum Batumi'nin başarısından endişe duymadığını ifade etti.

Turkmall'ın Gürcistan'daki ortağı Fertuna Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yacha Eligoola da, yapılan işbirliğinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Gürcistan'daki diğer projeleri de bir an önce birlikte hayata geçirmek istediklerini bildirdi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk yatırımcı mutlu etti, Devlet Başkanı Türkçe öğrenmeye başladı
Gürcistan'ın ilk büyük alışveriş merkezi Forum Batum'un temeli, Acara Özerk Bölgesi'nin başkenti Batum'da, Turkmall ve Fertuna Grup ortaklığıyla atıldı. 120 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek projede, konut, hipermarket, mağazalar, eğlence alanları ile otel ve casino da yer alacak.

DUBAİ GİBİ OLACAK
Temel atma törenine katılan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, yatırımın özellikle Forum Trabzon'a alışverişe giden Batumlular için büyük bir avantaj olacağını belirtti. Batum'da son dönemde yeni otel inşaatlarının hızla sürdüğünü kaydeden Saakaşvili, "Batum, yakında Dubai ve Los Angeles gibi olacak" diye konuştu. Türk yatırımcıların ülkesinde iş yapmasından mutlu olduğunu belirten Saakaşvili, "Ben de Türkçe öğreniyorum. Forum Batum'un açılışında Türkçe konuşacağım" dedi. Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu ise, inşaata yazın başlanacağını ve Eylül 2012'de tamamlanacağını belirterek, "Gürcistan'daikisi Tiflis'te 7 proje yapacağız. 500 milyon dolar yatırım hedefliyoruz" dedi.

3 GÜN PASAPORTSUZ GEÇİŞ AVANTAJ
Projenin Gürcü ortağı Fertuna Grup Başkanı Yocha Eligoola, bu yazdan itibaren iki ülke arasında 72 saat pasaportsuz seyahat edilebileceğine işaret ederek, bu sayede ziyaretin artacağının altını çizdi.
Sabah


Geri Dön