25 / 04 / 2024

Forum İstanbul bugün açıldı!

Forum İstanbul bugün açıldı!

Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi olan Forum İstanbul bugün açıldı!



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ayazağa'daki kültür merkezini önümüzdeki aylarda yeniden inşa ederek İstanbul'a, özlemini kurduğumuz bir kültür ve sanat merkezi kazandırmaya çalışacağız" dedi.

Alışveriş Merkezi Forum İstanbul'un açılışında konuşan Ertuğrul Günay, Forum İstanbul'un, İstanbul'a çok yakışan bir yatırım olduğunu söyledi.

Multi Corporation'ın Türkiye'de yapmış olduğu yatırımların yalnızca ticari değil, aynı zamanda kültürel ve sportif bir merkez olma niteliği de taşıdığını ifade eden Günay, Forum İstanbul'un, kentin ihtiyacı olan bir yatırım olduğunu bildirdi.

Günay, Türkiye'nin birçok ilinde yatırımları yapılan "forum projelerini" gördüğünü belirterek, "Hepsi de gerçekten birbiriyle yarışıyor. Bu yüzden ben de herbirini destekledim. Buradan bugün size bir de müjde vermek istiyorum. Multi Corporation, Turkmall ve Multi Turkmall ile bir anlaşma gerçekleştirdik. Bu anlaşmayla İstanbul'da 20 yıldan bu yana bir 'İstanbul Masalı'na dönmüş olan Ayazağa'daki kültür merkezini de önümüzdeki aylarda yeniden inşa ederek İstanbul'a özlemini kurduğumuz bir kültür ve sanat merkezi kazandırmaya çalışacağız" dedi.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge de ilk belediye başkanı seçildiğinde "Bayrampaşa'nın cezaeviyle anılmaması ve bir cazibe merkezi olması" yönünde düşü olduğunu belirterek, "Bugün bu hayalim gerçek olmuştur. Hayalimi gerçekleştiren bu ekibe teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel de Forum İstanbul'un, bugüne dek yapmış oldukları en büyük proje olduğunu dile getirerek, alışveriş merkezinin 2-3 ay içinde tam dolu olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Ertuğrul Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans Van Vaggel, Hans Otto Nagel ve Multi Turkmall Üst Yöneticisi (CEO) Levent Eyüboğlu, kurdeleyi keserek alışveriş merkezini açtılar.

1 MİLYAR AVRO'LUK YATIRIM
Levent Eyüboğlu, Forum İstanbul'a 750 milyon Avro'luk yatırım yaptıklarını, bu yatırım bedeline mağazaların yatırımları da eklendiğinde ortaya çıkan toplam yatırımın 1 milyar Avro'yu bulduğunu söyledi.

Forum İstanbul ile 6 bin kişiye istihdam sağladıklarını, projenin 12 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Eyüboğlu, "Buraya harcadığımız zamanı, imkanları ve emeği hiçbir yere harcamamıştık. Artık bundan daha iyisini, daha güzelini yapabilir miyiz bilmiyorum ama sanırım çok zor" dedi.

Eyüboğlu, İstanbul Bayrampaşa'da 495 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan, 175 bin metrekare kiralanabilir alanı, ulusal ve uluslararası 265 markasıyla "yalnız Türkiye'nin değil Avrupa'nın en büyük alışveriş ve yaşam merkezi" olan Forum İstanbul'un, Multi Turkmall'un Türkiye'deki 7., İstanbul'daki ilk projesi olduğunu bildirdi.

Forum İstanbul'un kiracıları arasında 29 bin 500 metrekarelik alanda hizmet veren IKEA'nın, 8 bin metrekare üzerine kurulan "Türkiye'nin ilk dev akvaryumu" Turkuazoo'nun, Praktiker ve Tepe Home gibi markaların da yer aldığını anlatan Eyüboğlu, yılda 25 milyon ziyaretçi çekmeyi ve 500 milyon Avro ciro elde etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
AA

175 bin metrekarelik kiralanabilir alanı ile sadece İstanbul'un değil, Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi olan Forum İstanbul bugün açılıyor. Büyüklüğü daha iyi anlatmak için şu rakamlara gözatmakta fayda var: İstinye Park'ın kiralanabilir alanı 87 bin metrekare. Kanyon 37 bin 500 metrekare. Akmerkez'in kiralanabilir alanı ise 34 bin metrekare. Yani 3 dev yan yana gelse Forum İstanbul yine de 16 bin metrekare daha büyük oluyor

175 bin metrekare kiralanabilir alanı ve 265 mağazası ile Türkiye ve Avrupa'nın en büyük alışveriş ve yaşam merkezi olacak Forum İstanbul, bugün Bayrampaşa'da açılıyor. 22 futbol sahası büyüklüğündeki merkezde 8 bin m2'lik dev akvaryum, bowling, sinema ve buz pisti de olacak. Saturn, Teknosa, Bimeks'in de yer aldığı en büyük teknoloji merkezinin kurulduğu Forum İstanbul'da IKEA'dan Praktiker'e 46 bin m2'lik ev dekorasyon alanı da var.

Forum İstanbul Hollanda sermayeli Multi Turkmall'un İzmir, Mersin, Denizli, Trabzon ve Gaziantep'in ardından Türkiye'deki 7'nci projesi olacak.

2010 yılında yerli-yabancı 24 milyon kişinin ziyaret edeceği düşünülen merkez, getireceği yeniliklerle de dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, merkezde 23 Ekim'de açılan 8 bin metrekare büyüklüğündeki dev akvaryum Turkuazoo. İstanbulluları bir alışveriş merkezinde ilk kez köpekbalıkları, dev vatozlar, deniz kaplumbağaları, ahtapotlar, Amazonlar'dan gelen tatlı su balıkları ve 20 bin özel ve egzotik deniz canlısı türüyle tanıştıracak olan akvaryumu yılda 1.5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaretçiler burada 270 derecelik su altı görüş açısına sahip gözlem salonu ile deniz canlılarını yakından izleyebilecek.

Ciro hedefi de büyük

Boyner, YKM, C&A, Mudo, Marks&Spencer ve Zara gibi mağazaları barındıran merkezde Fransız spor mağazası Decathlon da 5 bin metrekarelik bir mağaza kurarak ilk kez Türkiye'ye geliyor. 5 bin araçlık otoparkın yer alacağı Forum İstanbul, ayrıca banka şubesinden ödeme ve telekomünikasyon noktalarına, terziden eczaneye, kuaförden pet shop'a ve lostra salonuna kadar 14 noktasıyla müşterilerine hizmet verecek. İlk yılında İKEA dahil olmak üzere mağazaların toplam cirosunun 530 milyon euroyu (yaklaşık 800 milyon $) bulacağı öngörülüyor.

Sadece ruhsat harcı ile bir AVM yapılabilir

- Toplam yatırımı 750 milyon euroyu, altyapı yatırımı ise 40 milyon euroyu bulan merkezin sadece ruhsat harcına 6 milyon euro yatırıldı. Bu rakam ise Anadolu'da küçük bir alışveriş merkezi yatırımına eşdeğer.

- Forum İstanbul yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayacak.

- Forum İstanbul'da toplam 22 asansör, 40 yürüyen merdiven, 6 yürüyen bant var. Ayrıca, 260 adet güvenlik kamerası bulunuyor.

- 495 bin m2 inşaat alanına sahip Forum İstanbul 188 bin m2 arazi üzerine kurulu (22 futbol sahası büyüklüğünde)

- Forum İstanbul'un ana yollarla bağlantısını sağlamak amacıyla 6 km yol inşa edildi.

- Forum İstanbul'da kullanılan 19 bin aydınlatma elemanı ile 6 bin nüfuslu bir kasabanın aydınlatması sağlanırdı.

- İnşaatta kullanılan 950 bin metre kablo ile Forum İstanbul'dan Forum Mersin'e gitmek mümkün.

- Altyapı dahil 177 bin metrekare beton ve 25 bin 250 ton inşaat demiri kullanıldı.

Yanına yaklaşabilen yok

Forum İstanbul 175 bin m2

Antares 112.000 m2

Cevahir 110.000 m2

İstinye Park 87.000 m2

Galleria Ataköy 42.800 m2

M1 Kartal 38.130 m2

Kanyon 37.500 m2

Akmerkez 34.680 m2

MetroCity 31.980 m2

Armada 31.500 m2

Capitol 29.430 m2

Carousel 24.400 m2

City's 23.000 m2

*Kiralanabilir alan büyüklüğü

AVM'ye özel kredi kartı bile çıkıyor

8 adet aile odası bulunan merkezde aile odalarında süt ısıtma ünitelerinden, alt değiştirme yerleri ve çocuklar için özel tuvaletlere kadar her türlü imkan sunuluyor. Forum İstanbul'un müşterilerine sunduğu hizmetlerden biri de Garanti Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen Forum Bonus Card. Alışveriş merkezlerine özel ilk ve tek kredi kartı Forum Bonus Card, Bonus Card'ın tüm özelliklerine sahip olacak. Ancak bu özel kart, 'bonus'un yanı sıra yeni bir puan türü olan 'Forum puan' kazandıracak ve Forumlar'da yapılan alışverişlerde +1 taksit fırsatı sunacak. 
Vatan

Forum İstanbul eylülde Bayrampaşa'da açılıyor

Forum İstanbul'a nasıl gidilir?

 


Geri Dön