18 / 04 / 2024

Forum İstanbul'daki akvaryum Turkuazoo ekimde açılıyor!

Forum İstanbul'daki akvaryum Turkuazoo ekimde açılıyor!

Forum İstanbul'un içindeki 8 bin metrekarelik akvaryum Turkuazoo, 17 milyon Euro yatırımla ekimde kapılarını açacak



İstanbul Bayrampaşa'da inşaatı süren ve Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olmaya hazırlanan Forum İstanbul, 17 milyon Euro değerindeki Türkiye'nin ilk modern akvaryumu ile ekim ayında kapılarını açıyor. 8 bin metrekarelik alana yayılan `Turkuazoo' için 17 milyon Euro'luk yatırım yapıldı. Dev akvaryum, yatırımı ve işletmeleri konusunda faaliyet gösteren Global Aquarium firmasının Türkiye temsilcisi İstanbul Sualtı Dünyası tarafından işletilecek. Dünyanın 21 değişik ülkesinde akvaryum yapan Marinescape firması tarafından inşaa edilen dev akvaryumun içinde tanesi 20 bin dolara mal olan 4 adet köpek balığı bulunuyor. Özel olarak Güney Afrika'dan getirien Kam Kaplan cinsi köpek balıkları 2.05 boyunda ve ortalama 70 kilo ağırlığında. Dünya üzerinde akvaryumlara olan ilginin günden güne artığını söyleyen Turkuazoo Genel Müdürü Philip Crane, "Türkiye ile ilgili ilk araştırmamı 10 sene önce yaptım. Türk insanlarının karakteristik özelliklerini inceledik ve bu işi yapmak için en iyi yerin burası olduğuna karar verdik. Yıllık 10 milyon Euro'luk ciro hedefliyoruz" dedi.

7 bin tür balığın bulunacağı Turkuazoo'da toplam 20 bin su canlısı bulunacak. Bir ana akvaryum ve 23 küçük akvaryumdan oluşacak olan Turkuazoo'da dört de köpek balığı bulunuyor. Bir köpek balığının yıllık yem ve bakım maliyeti ise 5 bin Euro'yu buluyor. Bir yıl kâr etmemelerinin kendileri için problem olmadığını söyleyen Crane, "Türk insanı ailece eğlenmeyi seven bir yapıya sahip. Nüfusu fazla ve sosyal insaların çok olduğu bir yer. Giriş üctetleri yetişkinler için 25 TL, çocuklar için ise 18 TL olurken, 4 kişilik bir aile 75 TL'ye, 5 kişilik aileler 90 TL'ye akvaryumu ziyaret edebilecekler" diye konuştu. Yapımı bittikten sonra 70 kişilik bir ekiple ziyaretçilerini karşılayacak olan Turkuazoo ekim ayının ilk haftası içerisinde kapılarını açmayı hedefliyor.

İsteyen dalış yapabilecek
EKİM ayında kapılarını açacak olan Turkuazoo, balıkları daha yakından görme deneyimini yaşamak isteyenlere dalış imkanı da tanıyacak. Yılda yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen dev akvaryumun, düğün törenlerinden yaş günü partilerine ve şirketlerin lansman toplantılarına kadar bir çok organizasyona da ev sahipliği yapması amaçlanıyor.

Gümrüğe takıldılar
TURKUAZOO'nun içerisinde yer alacak köpek balıkları, Türkiye'ye girişleri sırasında gümrükte 12 saat boyunca beklemek zorunda kaldı. Güney Afrika'dan hava yoluyla Hollanda'ya, oradan da 60 saatlik bir yolculuğun ardından Türkiye'ye ulaştılar. Ancak Türkiye'ye geldiklerinde kendilerini taşıyan TIR'ın evraklarıyla ilgili bir sorun sebebiyle gümrükte uzun süre bekletildikten sonra bir gün gecikmeli de olsa akvaryumlarına ulaştırıldılar.

Rakamlarla Turkuazoo
Akvaryum için 17 milyon Euro yatırım gerçekleşti.
7 bin ayrı türde toplam 20 bin deniz canlısı bulunacak.
4 adet köpekbalığının tanesi 20 bin dolara mal oldu.
Turkuazoo'da 1 ana akvaryum ve 23 küçük akvaryum bulunacak.
Giriş ücreti yetişkinler için 25, çocuklar için ise 18 TL olacak.
Açıldığında, 70 kişilik bir ekip hizmet verecek.
Yılda 1 milyon ziyaretçi hedefleniyor.
Köpekbalıkları için yılda 20 bin Euro harcanacak.
Mert TEMİZKAN/Hürriyet


Geri Dön