20 / 04 / 2024

Forum İstanbul'daki akvaryumda 25 bin deniz canlısı yüzecek

Forum İstanbul'daki akvaryumda 25 bin deniz canlısı yüzecek

Önümüzdeki ay alışveriş merkezi Forum İstanbul'da açılacak 'Turkuazoo' adlı dev akvaryumda 25 bin deniz canlısı yüzecek



Vietnam'dan Amazonlar'a dünyanın her yerinden balıkların yer alacağı Turkuazoo'da köpekbalıklarıyla dalmak da mümkün olacak. Köpekbalıklarından, vatosa, ahtapotlardan deniz kaplumbağalarına kadar denizlerde yaşayan tam 10 bin tür canlı, önümüzdeki ay Bayrampaşa'daki alışveriş merkezi Forum İstanbul'da açılacak olan dev akvaryum Turkuazoo'da görülebilecek. Global Aquarium firmasının Türkiye temsilcisi İstanbul Sualtı Dünyası A.Ş. tarafından işletilecek olan Turkuazoo'nun Genel Müdürü Philip Crane, dev akyarvumun benzerlerinin başta Singapur ve İskoçya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde olduğu ve büyük ilgi gördüğünü dile getiriyor. Crane, Turkuazoo'nun bir ailenin boş zamanlarını hep birlikte geçirmeleri için tasarlanmış dinamik ve interaktif bir eğlence ve eğitim merkezi olacağını da sözlerine ekliyor.

* Sizi yakından tanıyabilirmiyiz?
20 seneyi aşkın akvaryum işletmeciliği yapıyorum. İlk olarak İskoçya'da genel müdür olarak bir akvaryum kuruluşunda bulundum. Ekibimle birlikte İskoçya'ya iki büyük akvaryum kazandırdık. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerindeki akvaryumlara da yönetim danışmanlığı verdim.

80 METRELİK UZUN TÜNEL
* İstanbul'da Turkuazoo'yu açma fikri nasıl gelişti?
İlk olarak Türkiye'deki Forum Alışveriş Merkezleri'ni kuran Multi Türkmall'un Yönetim Kurulu Başkanı Nico Veldhuis bu fikri ortaya attı. İstanbul'da şimdiye kadar böyle büyük bir akvaryumun açılmamış olması ve kentin yüksek popülasyonu, bu fikrin olgunlaşmasında önemli bir faktör oldu.

* Turkuazoo'yu ziyarete gelenler nelerle karşılaşacak?
Turkuazoo, bir ailenin tüm fertlerinin boş zamanlarını hep birlikte geçirmeleri için tasarlanmış dinamik ve interaktif bir eğlence ve eğitim merkezi. Akvaryumun içinden geçen 80 metre uzunluğundaki akrilik sualtı tüneli sayesinde, sanki balıklarla yüzüyormuş gibi bir gezinti imkanı sunuyor. Turkuazoo'da; ziyaretçiler, 270 derecelik su altı görüş açısına sahip gözlem salonu ile deniz canlılarını daha yakından izleme fırsatı yakalayacaklar. Ayrıca öğrencilere yönelik hazırlanan programlar ile yılda 100 bin öğrenciye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Buradaki amacımız da Türkiye'deki çevre bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak...

* İçerisinde köpekbalıklarının olacağını da biliyoruz! Hatta köpekbalıklarıyla dalış imkanı da verilecek. Kimler bu imkana sahip olabilecek? Biraz bahseder misiniz?
Köpekbalıklarıyla dalış programına katılmak için kesinlikle dalgıç olmak gerekmiyor. Dalış öncesi bizim dalgıçlarımız dalış yapmak isteyenlere tüp ve gözlük gibi ekipmanların nasıl kullanılacağına dair bir saatlik eğitim verecekler. Bu eğitimin ardından ziyaretçilerimiz de dalgıçlarımız eşliğinde dalışı gerçekleştirebilecekler. Bu arada aynı anda iki kişi de dalış yapabilecek.

* Böyle bir dev akvaryum ilk nerede açıldı?
Dünyada ilk kez 1920'lerde Chicago'da 'Shed' akvaryumu açıldı.

* Bu akvaryumu açmanın maliyeti ne kadar?
17 milyon Euro...

ŞU ANDA 130 KİŞİ ÇALIŞIYOR
* Şu anda ne gibi hazırlıklar sürüyor?
Turkuazoo'yu eylülde İstanbullular'la buluşturmak için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Şu an akvaryumun şantiyesinde her gün 130 kişi çalışıyor. Türk, Yeni Zelandalı, İspanyol, Koreli ve Maltalı işçi ve uzmanlar birlikte çalışıyorlar.
Zeynep Güler Ceylan/Sabah


Geri Dön