26 / 04 / 2024

Four Seasons Oteli ek bina yapımı için izin alamadı!

Four Seasons Oteli ek bina yapımı için izin alamadı!

Danıştay, Four Seasons Oteli ek binası yapımını, "Birinci derece SİT alanına ve tarihi kalıntıların üzerine otel yapılamaz" diyerek reddetti



Danıştay 6. Dairesi, Sultanahmet'te antik kalıntılar üstüne yapılan Four Seasons Oteli ek binası yapımını, "Birinci derece SİT alanına ve tarihi kalıntıların üzerine otel yapılamaz" diyerek reddetti

FOUR Seasons Oteli yönetimi, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma tarihi kalıntılar üzerine 50 odalı ek bina inşa etmek için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin aldı. 2006 yılında da inşaat ruhsatı verildi. CHP İstanbul îl Başkanlığı, plan ve ruhsatın iptali için mahkemeye gitti. İstanbul 1. idare Mahkemesi, tarihi alandaki inşaata verilen ruhsatın "kamu yararı olmadığı" gerekçesiyle iptaline karar verdi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI
Mahkemenin kararını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fatih Belediyesi ve inşaatı yapan Sultanahmet Turizm
A.Ş. Danıştay'da temyiz etti. itirazı inceleyen Danıştay 6. Dairesi, hazırlanan bilirkişi raporuna atıfta bulunarak "Çelik konstrüksiyonlu ayaklar üzerine bir kat yüksekten de başlasa, Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin hemen önüne ve Sultanahmet Meydanı olarak tarihe geçen ve dünya kültür mirası açısından birinci derecede önemli bir yere otel yapılamaz" denildi.

YIKILMASI GEREKİYOR
Bu kararla birlikte otel inşaatının yıkılması gündeme gelecek. CHP Şişli ilçe Başkanı ve davayı açan Avukat Hıdır Tanrıverdi, "Bu son noktadır Four Seasons Oteli'nin ek binaları artık yapılamaz" dedi.
 
UNESCO kriterleri açısından önemli

Kararın bilirkişi raporunda şu ifadeler de yer aldı:
İnşaat alanı, hem Cumhuriyet ve Osmanlı tarihi, hem de dünya tarihi açısından UNESCO kriterlerine göre son derece önemlidir.
Çelik konstrüksiyonlu ayaklar üzerinde yükselen üç bloklu ek yapı, arkeolojik değerlerin üzerindedir.
 Ayasofya ile Sultanahmet camilerini olumsuz etkileyecek biçimde ruhsat verilmiştir.
1 Plan kararı bilimsel esaslara, etik değerlere, uluslararası ve ulusal koruma hukukuna, şehircilik ilkelerine aykırı ve şehircilik biliminin esaslarıyla örtüşmüyor.
Habertürk

 


Geri Dön