25 / 04 / 2024

Foxconn, Çorlu fabrikasını Ocak 2011de açıyor!

Foxconn, Çorlu fabrikasını Ocak 2011de açıyor!

Tayvanlı Foxconn, HP için bilgisayar üreteceği Çorlu’daki fabrikasını Ocak 2011’de açıyor. 1500 kişinin çalışacağı ve HP’nin ihracat üssü olacak fabrika yılda 1.5 milyar dolar ciro hedefliyor



Dünyanın en büyük elektronik parça üreticilerinden Tayvanlı Foxconn, 60 milyon dolarlık yatırımla Çorlu’daki Avrupa Serbest Bölgesi’nde kurduğu fabrikada teknoloji devi Hewlett Packard (HP) için bilgisayar üretimine Ocak 2011’de başlayacak. HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, tedarikçileri Foxconn’un kurduğu fabrikanın kapasitesinin 2.4 milyon adet olacağını söyledi.

HP’nin Türkiye’yi üretim üssü seçtiğini ve bu nedenle 1.500 kişi istihdam etmesi beklenen fabrikayı 2011’in ilk yarısında devreye alacaklarını ifade eden Urçar, Türkiye fabrikası içini sipariş almaya başladıklarını kaydetti.
Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş de bu yatırımın ardından çok ciddi başka yatırımların da Türkiye’ye geleceğini söyleyerek, “Gelecek yıldan itibaren yerli üreticiler de Foxconn için üretim yapmaya başlayacak” dedi.

1499 Türk, 1 yabancı var

Ocak ayının ikinci yarısında seri üretime başlamayı düşündüklerini ifade eden Kardeş, “Aylık 250 - 300 bin adet üretim hedefimize 2011’in son çeyreğinde 6 bant devreye girdiğinde ulaşabileceğiz.

Tam kapasite üretime 2012 yılında geçeceğiz. Ciro hedefimiz 1.5 milyar dolar. Üretimin yüzde 90’nının ihraç edeceğiz” dedi. Kardeş, ürettikleri 100 liralık bir ürünün 70 liralık kısmını ithal edeceklerini de kaydetti.
Foxconn’un, 65 milyar dolar ciro ile dünyanın en büyük teknoloji tedarikçilerinden birisi olduğunu belirten Kardeş, fabrikada 110 beyaz yakalı, 1.350 - 1.400 de mavi yakalı personel istihdam edeceklerini kaydetti.
HP Türkiye Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Ertuğ Ayık ise istihdam konusuna değinirken, kadrodaki 1 proje direktörü dışındaki çalışanların tamamının Türk olduğunu bildirdi.

‘Bu fabrikada memnuniyet olacak’

Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, ‘Bu yıl Çin’deki fabrikalarda yaşanan ve dünya medyasında geniş yer bulan 10’un üzerindeki intihara karşı Çorlu’da ne tür önlemler alındı’ sorusuna şöyle cevap verdi:
“Foxconn çalışanların memnuniyetiyle anılan bir şirket olmayı hedefliyor. Foxconn Global Başkanı bizzat bu konuyla ilgileniyor. Tüm fabrikalarımızda çok ciddi iyileştirmeler yapıldı. Foxconn çalışanlarına en iyi koşulları sağlamayı hedefliyor.”

Çorlu’daki fabrikanın Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya masaüstü bilgisayar ihraç eden bir üs olması planlanıyor. Fabrikada yüzde 40 masaüstü, yüzde 60 da taşınabilir bilgisayar üretimi yapılacak. 
Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanvekili Hüseyin Aslan da HP ve Foxconn’un ardından 30 kadar alt tedarikçi firmanın yatırım için Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi. İki yatırımcının HP’den sonra Türkiye’ye geldiğini kaydeden Aslan, “İsimlerinin açıklanmasını istemiyorlar. Türkiye’de faaliyete başladılar” dedi. Aslan önümüzdeki hafta önemli bir yatırım kararını daha açıklayacaklarını söyledi.
Milliyet


Geri Dön