16 / 04 / 2024

Fransa'da enerjinin yüzde 74'ü nükleer santrallerden sağlanıyor!

Fransa'da enerjinin yüzde 74'ü nükleer santrallerden sağlanıyor!

Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Fransa'yı örnek göstererek toplam enerji ihtiyacının yüzde 74'ünü nükleerden elde ettiğini söyledi.



Nükleer santral için mevcut kıyı kanununda düzenleme yok. İnşaatta maliyeti düşürmek için gerekli kanun değişikliği teklifinin görüşüldüğü komisyonda muhalefet partileri itirazda bulundu. Bunun üzerine Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Fransa'yı örnek göstererek toplam enerji ihtiyacının yüzde 74'ünü nükleerden elde ettiğini söyledi. 


Akkuyu Nükleer Santrali asil için geri sayım başladı. Daha önce nükleer santral tecrübesi olmayan Türkiye'de santral inşaatı için özel kanunlar çıkartılması gerekiyor. TBMM'de önümüzdeki günlerde nükleer santral için görüşülecek kanun teklifleri Bayındırlık îmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda masaya yatırıldı. Uzun tartışmaların sonunda kanun teklifleri kabul edildi. Komisyonda CHP Mersin Milletvekili Serdar Kuyucuogulu nükleer santral için özel çıkartılacak kıyı kanunundaki değişikliğe tepki göstererek santralin turizme zarar vereceğini iddia edince Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, şu şekilde karşılık verdi: "Bugün dünyada enerjisinin yüzde 74'ünü nükleer santrallerden karşılayan Fransa hem turist sayısı hem de turist geliri açısmdan dünyanın en büyük ülkelerinden birisi. Sizin de görmek istediğiniz yerlerden birisi de Fransa'dır." MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek nükleer santrale karşı olmadıklarının altını çizerek yapılacak yerin doğru olmadığını savunurken HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise "İsveç elektrik enerjisinin yüzde 40'ını çöpten elde ediyor. Çöpün yetmediği yerde İtalya'dan çöp ithal ediyor. " diyerek önceliğin yenilenebilir enerjiye verilmesi gerektiğini" savundu. 


KIYI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK 



Akkuyu Nükleer Santral inşaatı için başta kıyı kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişikliğe gidileceğini söyleyen Erol Kaya, kanunun sadece nükleer santral için çıkartılacağının altını çizdi. Kıyılan koruma amaçlı kıyı kanunda özel şartlara uygun yapılar dışında imar izni verilmediğini hatırlatan Kaya, "Nükleer santral inşaatı için kıyı kenar kanunumuzda gerekli düzenleme yok. Ülkemizin ihtiyacı olan ve yurt dışına enerji bağımlılığını azaltacak olan nükleer santral için kıyı kanununu sadece inşaat sahası için düzenleme yapmak zorundayız." diye konuştu. Maliyeti düşürmek ve güvenlik açısından kıyı kenar çizgisinin denizle buluştuğu son noktaya nükleer santrali inşa etmenin zorunlu olduğunu ifade eden komisyon başkanı, "Kanun sadece santral yapılacak alanı ilgilendiriyor. Aynca dünyanın her yerinde bütün nükleer santraller bu şekilde yapılıyor. Bundan dolayı Akkuyu Nükleer Santrali de denize en uç noktada inşa edilecek kıyı kanunu bu bölge için düzenlemeye gidilecek. Muhalefetin kanunun suistimal edilecek endişesi yersizdir. Kanun sadece Akkuyu Nükleer Santrali için özel bir kanundur." dedi. 


SAHA DENETİMİ, BAKANLIK VE ATOM ENERJİSİ KURUMU'NDA


Erol Kaya, nükleer santral inşaatının denetimini yapı denetim şirketlerinin yapmayacağını söyledi. Bu kurumun bunun için yeterli teknik kapasite ve altyapıya sahip olmadığını belirten İstanbul milletvekili, nükleer sahalardaki denetim yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda olduğunu kaydetti. Kanun değişikliğine muhalefet partilerinden itirazlar geldi. CHP, turizme zarar vereceğini iddia ederken HDP yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesini istedi. MHP ise nükleere karsı olmadığını ancak yer konusunda itirazları olduğunu söyledi. 




Zaman


Geri Dön