25 / 04 / 2024

Fransisken Manastırı bünyesindeki müzenin yeni binası hizmete açıldı!

 Fransisken Manastırı bünyesindeki müzenin yeni binası hizmete açıldı!

Fatih Sultan Mehmed'in Bosna Hersek'teki Fransisken rahiplere özgürlük bahşeden fermanı Ahidname'yi koruyan manastır bünyesindeki müzenin yeni binası, törenle hizmete açıldı. Müze, ülkenin bütünü için önem taşıyor...



Fatih Sultan Mehmed'in Bosna Hersek'teki Fransisken rahiplere özgürlük bahşeden fermanı Ahidname'yi koruyan manastır bünyesindeki müzenin yeni binası, törenle hizmete açıldı.


Ülkenin orta kesimlerindeki Foynitsa şehrindeki müzenin açılış törenine, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Bosna Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ve diğer konuklar katıldı.


Hırvatistan Başbakanı Milanoviç, törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'te yaşanan sel ve heyelan felaketlerinin insanlar arasındaki dayanışmayı arttırdığına işaret ederek, bu dayanışmanın sadece zor günlerde değil, normal zamanda da olması gerektiğini söyledi.


Bosna Hersek Başbakanı Bevanda ise Fransisken manastırı bünyesindeki müzenin sadece ülkede yaşayan Hırvat vatandaşlar için değil, ülkenin bütünü için önemli olduğunu ifade etti.


Saraybosna Büyükelçisi Yıldız da müzenin yapımında Türkiye'nin önemli ölçüde bağışta bulunduğunu hatırlatırken,  kısa bir süre sonra Bosna Hersek'te görevinin sona ereceğini ve Türkiye'ye döneceğini söyledi. Bosna Hersek'e vedasının ülkenin zor günler yaşadığı bir döneme denk geldiğini belirten Büyükelçi Yıldız,  bu nedenle üzgün ayrıldığını ancak insanlar arasındaki dayanışmayı gördüğü için de mutlu olduğunu ifade etti.


Foynitsa Belediye Başkanı Salkan Mercaniç de bugün kendisi ve şehri için önemli bir gün olduğunu kaydederek, ''Foynitsa, yüzyıllardır çok kültürlü diyaloğu ve tarihiyle övünen bir şehir. Şehrimizin en güzel süslemelerinden biri de bu manastır ve bünyesindeki müzedir'' dedi.


Fransisken manastırı bünyesindeki müzede, 50 bine yakın tarihi, dini ve kültürel eser bulunuyor.


Fatih Sultan Mehmed'in Fransisken rahiplere özgürlük bahşeden fermanı, insanlık tarihinin ilk insan hakları belgesi olarak kabul edilen Ahidname de manastır bünyesindeki müzede korunmaya devam edecek.


AA


Geri Dön