23 / 04 / 2024

Fuar İzmir'in jeoteknik ve jeolojik zemin etüdü yok mu?

Fuar İzmir'in jeoteknik ve jeolojik zemin etüdü yok mu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'de 330 dönüm arazi üzerine yaklaşık 400 milyon lira harcayarak hizmete aldığı Fuar İzmir'in jeoteknik ve jeolojik zemin etüdlerinin yapılmadığı iddiaları doğru çıktı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'de 330 dönüm arazi üzerine yaklaşık 400 milyon lira harcayarak hizmete aldığı Fuar İzmir'in jeoteknik ve jeolojik zemin etüdlerinin yapılmadığı iddiaları doğru çıktı. Bir bilgi edinme başvurusunun ardından bu iddiaları araştıran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu etüdlerle ilgili ellerinde onaylı bir rapor olmadığını vurguladı. Müdürlük, bununla ilgili  İzmir  Valiliği'ne de yazı gönderdi. Etüdlerin yapılmadığı belediye meclis toplantısında AK Partili Meclis Üyesi Çağlar Haspolat tarafından gündeme getirilmişti. Başkan Aziz Kocaoğlu ise, "Biz inşaat aşamasında zemin etüdü yaptırdık" demişti. Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları, "Bir alanla ilgili imar planı yapılacaksa önce jeoteknik ve jeolojik zemin etüdlerinin yapılması gerekiyor ve imar planlarının da buna göre yapılması gerekiyor. Oysa, Fuar İzmir için böyle bir çalışma yapılmamış. İnşaat aşamasında alınan zemin etüdü raporu ruhsata ilişkin bir rapordur. İmar esaslı zemin etüdü ile aynı değildir. Bir yere nasıl bir yapı inşa edeceğinizi belirlemeniz için önce zemin etüdünü yaptırmanız gerekiyor" dedi. 


İl Müdürlüğü'nün Valiliğe gönderdiği yazının Büyükşehir'deki fiyaskonun belgesi olduğunu söyleyen Haspolat, "Böyle büyük bir projenin nasıl olur da jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü yapılmaz" diye sordu. Fuar İzmir'in altından fay hattı geçtiğini iddia eden Haspolat, "Kocaoğlu, zeminden fay hattının geçtiğini bildiği için acaba arazinin kamulaştırması yapılırken fiyatının düşmemesi için mi zemin etüdü yaptırmadı? İddia ediyorum, Başkan bunların farkında olduğu için zemin etüdlerini yaptırmadı. Bu bina depreme ne kadar dayanıklı? İmar planları neye göre hazırlandı? Ya da oradaki arazilerin sahipleri ile Kocaoğlu'nun ne yakınlığı vardı? Bunların yanıtlamasını bekliyoruz" dedi. 



Mevzuata aykırı 


Haspolat, ayrıca Fuar İzmir'in onarım ve bakımı için 838 bin liralık ihale yapıldığını, bu ihalenin de aydınlatılması gerektiğini öne sürdü. Haspolat, "Yeni yapılan bir binanın acilen onarım ve bakımı için ihaleye çıkılıyor. 838 bin liraya bir şirkete ihale veriliyor. Yeni yapılan bir binanın hangi bakımı ve onarımı yapıldı?" dedi. İhalede mevzuata uygun davranılmadığını da iddia eden Haspolat, "Şirketin teminat göstermeden ihale aldığı iddiaları var. Belediye daha şeffaf davranmalı. İzmir kapalı kapılar ardında yönetilemez" dedi. 



'Fay hattı yok' demişti 


Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayındaki toplantısında Haspolat, Fuar İzmir'in zemin etüdlerinin yapılmadığı iddiasını gündeme getirmişti. Kocaoğlu ise, "İnşaat aşamasında zemin etüdleri yapıldı. Fay hattına rastlanmadı" demişti. Uzmanlar, "Böyle bir projede ilk olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden onaylı imara esaslı jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü alınması gerekiyor. İnşaat esnasında parsel bazlı yapılan zemin etüdleri ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü onaylı alınan zemin etüdlerinin ardından yapılması gereken bir işlem" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön