25 / 04 / 2024

Fuat Keyman: İzmir'in Barselona olmasına engel yok!

Fuat Keyman: İzmir'in Barselona olmasına engel yok!

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, "İzmir'de sadece kent aktörlerini bir araya getirecek lider eksiği var" dedi



Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, İzmir'de kent aktörlerini bir araya getirecek lider eksiği olduğunu belirterek, "Bu nedenle kenti nasıl geliştirebiliriz diye konuşulmuyor. Kentsel büyüme koalisyonu kurulamıyor. Herkes birbirini eleştiriyor. Oysa İzmir'i Barselona yapmamak için hiçbir engeliniz yok" dedi. Bu yıl yayınlanan 'Kentler: Anadolu'nun Dönüşümü ve Türkiye'nin Geleceği' kitabı büyük yankı yapan ve kitabında  İzmir  için 'mazereti olmayan kent' sıfatını kullanan Keyman, İzmir Ticaret Odası'nın 125. Yıl Sempozyumu'nda İzmir'in geleceği üzerine konuştu.

RAKİPLER ARTIYOR

İzmirli olmayan ama kenti kilit kent olarak gören bir akademisyen olduğunu vurgulayan Keyman, Türkiye'nin geleceğinin nereye gideceğinin İzmir'in yapacağı hamlelere bağlı olduğunu söyledi. Küreselleşen dünyada kentlerin yeniden konumlandığını ifade eden Keyman, İzmir'in küreselleşmenin getirdiği ciddi meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Keyman, "Küreselleşme çağında rakipleriniz artıyor. İzmir ile rekabet eden kentler artık İstanbul,  Ankara  değil. Bu kentler Kayseri, Gaziantep Bursa, Antalya. Küreselleşme bu şehirlere olumlu etki yaratırken, İzmir'de göç, göçle beraber işsizlik ve güvenlik önemli sorun haline geliyor" diye konuştu.

İzmir'de özgüven eksikliğinin olduğunu savunan Keyman, diğer kentlerde daha girişimci ve kendine güvenen bir kesimin olduğunu dile getirdi. Keyman, "Özgüven eksikliği nereden kaynaklanıyor Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kentin büyümesiyle ilgili kent aktörleri arasında yönetimsel eksiklik var. Bir kent koalisyonu kurulamıyor. Bugünün dünyasında kentler belediyelik ve valilikle düşünülmeyecek kadar geniş. İzmir'i nasıl büyütürüz diye bir ağ kurulamıyor. Herkes birbirini eleştiriyor. Bazı kentlerde kentsel arabulucu var. Örneğin, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Diğer Anadolu kentlerinde de bu var. İzmir'de aktörlerden birisi sivrilemiyor. Ben İzmir'i düşününce aklıma Barselona geliyor. Bir araya gelip 'Barselona olacağız' demelisiniz" dedi.

"MAZERETİNİZ YOK"

Gelişme için yaratıcı girişimciler ve orta sınıfların ortaya çıkması gerektiğine dikkat çeken Keyman, ancak İzmir'in sınıfsal ve aktörel dönüşümüne bakıldığında altyapının olmasına rağmen yaratıcı sınıfın olmadığını söyledi. Keyman, "İzmir'de özgüvensizlik, varolanı devam ettirme, şikayet etme durumu var. Ben kitabımda İzmir'in başlığını provakatif olsun diye mazereti olmayan kent adıyla koydum. Sizin Akdenizli, Avrupalı ve modern üç ayrı kimliğiniz var. İzmir yaşanabilir bir kent. Üniversite sayısı, okuma yazma oranı bakımından diğer Anadolu illerine nazaran yaratıcı sınıfı oluşturacak tüm altyapıya sahip. Liman kenti olması büyük avantaj" dedi.

KÜLTÜR MERKEZİ

İzmir'in yaratıcı sınıf oluşturarak ve aktörler arasında işbirliği sağlayarak İstanbul'dan sonra ikinci kültürel ekonomi olabileceğini dile getiren Keyman, şunları söyledi:
"AK Parti iktidarının en başarılı faaliyetlerinden biri İstanbul'u kongre merkezi yapması ama bugün otel bulunamıyor. Bu açıdan İzmir kongre merkezi olabilir. Ekonomik dönüşümünde araştırma geliştirmeye önem vermelisiniz. Bu konuda merkez olacak potansiyele sahipsiniz. Sağlık turizmi bağlamında da İzmir çok önemli bir kent. Kültür, ar-ge ve turizm merkezi olmayı başarırsanız küreselleşmenin meydan okumalarına yanıt verebilirsiniz. Küreselleşmenin galipleri arasına girebilirsiniz."
Keyman, TÜBİTAK destekli yeni araştırmasında Kayseri, Trabzon, Diyarbakır gibi kentlerin yanında yine İzmir üzerine bir inceleme yapacağını söyledi.

Bankacıdan eleştiri

Sempozyumda ekonomistler de İzmir ve Türkiye ekonomisini konuştu. Garanti Bankası eski Genel Müdürü Akın Öngör, bankaların Kayseri'ye kredi verelim, İzmir'e vermeyelim' şeklinde bir tutum alamayacağını belirterek, hatayı İzmir'in kendisinde araması gerektiğini söyledi. Öngör, "İzmir gelişmeleri ıskaladı" dedi. Sempozyumda Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Erkan Serçe, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zafer Toprak, Dünya Bankası Asya Bölgesi Eski Baş İktisatçısı ve Hindistan Masası Direktörü Prof.Dr. Oktay Yenal, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökçe birer konuşma yaptı.

Duayenler, "dayanışma" çağrısı yapmıştı

İzmir Ticaret Odası'nın 125. kuruluş yıldönümünde düzenlediği sempozyumda İzmir'in ekonomik ve sanayi gelişimine tanıklık yapan marka isimleri Selçuk Yaşar, Sabri Tanık, İsmet Yorgancılar, Erdoğan Tözge ve Öner Akgerman da önemli mesajlar vermişti. İzmir'in geçmişte yaptığı hataların bedelini ödediğini belirten Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, İzmir'de hala ortak bir girişim hareketi göremediğini ifade ederek, "Yeni bir atılım strateji belirleyelim ki, İzmir eski günlerine geri dönsün" demişti. İzeltaş Onursal Başkanı İsmet Yorgancılar ise, "Bundan sonra adımızdan söz ettirmek için sanayi ve yatırıma ağırlık vermeliyiz. Dünya çok çalışıyor. Biz de buna ayak uyduralım" demişti. AKG Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Öner Akgerman, "Birlikten kuvvet doğar. Birlik olmamız, birbirimizin dertlerine önem vermemiz gerekiyor" diye konuşmuştu. İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) Başkanı Erdoğan Tözge ise, gençlere hiçbir zorluktan yılmamaları tavsiyesinde bulunmuştu. Tözge, "Çıtayı devamlı yüksek tutun" diye İTO'da uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığı yapan Sabri Tanık, İzmir'in ilklerin kenti olmayı sürdürmesi gerektiğini söylemişti. Yeni Asır, 5 duayen ismin sözlerini dün manşentinden duyurmuştu.
Yeni Asır/SİNAN DOĞAN


Geri Dön