20 / 04 / 2024

Gabari nasıl hesaplanır?

Gabari nasıl hesaplanır?

Yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine gabari deniyor. Gabari ölçüleri araziye göre değişiklik gösteriyor. Peki, gabari nasıl hesaplanır? İşte, gabari hesaplama örneği..



Gabari nasıl hesaplanır?


Gabari, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği olarak karşımıza çıkıyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüz ölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor.


Yapılacak olan bir binanın belediye tarafından öngörülmüş azami yüksekliğine gabari deniyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüz ölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. 


Gabari yüksekliğini yapılacak binanın bağlı olduğu belediye belirliyor. Arazinin yüz ölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak gabari izni veriliyor.  Gabari H olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. Peki, gabari nasıl hesaplanır?


Örnek: 

Arsa: 1.000 metrekare

K.A.K.S.: 1.5 

1000 X 1.5= 1500 metrekare geçmeyecek kadar daire yapabilirsiniz. 

Örneğin 150 metrekareye 10 daire yapabilirsiniz. 

Eski binaların yıkılıp eğer yerine yeni bina yapılacaksa yeni yapılacak bina eski binanın yüksekliği kadar olması gerekiyor. Bağlı olunan belediye onayı gerekiyor. Buna Kontr Gabari deniyor. Yani; yapılacak yeni bina eski bina yüksekliğini aşamıyor. 


Gabari ölçüleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön