25 / 04 / 2024

Galata Deresi'ne Büyükşehir'den iki farklı izin çıktı!

Galata Deresi'ne Büyükşehir'den iki farklı izin çıktı!

Galata Deresi'nin çevresindeki yapıların yıkılması kararı alındı ancak 10 katlı bir AVM yapılması için de protokol imzalandı



İstanbul'da sel felaketi ve dere kenarlarına yapılan ruhsatlı yapılardan dolayı dereler taşıp insanların ölmesi tartışılırken, selden sadece iki ay önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden dere kenarına alışveriş merkezi izni verildi. Laila'nın işletmecisi Şefik Öztek'in ağabeyi tekstilci Ahmet Şevki Öztek, Kağıthane'de bulunan ve planlarda sağlık tesisi alanı, dere koruma kuşağı alanı ve yol alanı ile ticaret alanı olarak görülen 6 bin 65 metrekarelik arazisine alışveriş merkezi yapmak için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.

10 Katlı Alışveriş Merkezi

Galata Deresi'ne sıfır olan arazide 10 katlı 12 bin metrekare ticaret ve alışveriş merkezi yapılması talebinde bulunan Özbek, kısmen dere koruma kuşağı, park ve yol alanı olmasını talep etti. Planlama Müdürlüğü'nün arazinin durumu ile ilgili bilgi sorduğu İSKİ, "Galata Deresi yağmursuyu toplama havzası üzerinde olduğundan arazinin sağ ve solunda 25'er metrelik bir bant oluşturulmalıdır. İmar planlarında, dere ıslahı, servis yolları ve yeşil alan ayrılmalı, derenin arazi topoğrafyasını değiştirecek herhangi bir çalışmaya izin verilmemelidir. Aksi taktirde koruma bandı içerisinde oluşabilecek kayıplardan idaremiz sorumlu değildir" diye yanıt verdi.

Kapıyı sağlık ocağı açtı

Öztek, tadilat için Valilik ve Kağıthane Belediyesi ile bir protokol imzalayarak, arazinin hemen bitişiğindeki 490 metrekarelik alanda sağlık tesisi yapma sözü verdi. Belediye Meclisi yapımından sonra Sağlık Bakanlığı'na devredilecek olan ve 'Ayşe Öztek' adı verilen sağlık ocağı yapılmadan inşaata başlanamaz şartı getirdi. Temmuz ayında Belediye İmar Komisyonu toplandı. Ak Partililerin oylarıyla dere kenarına ticaret ve alışveriş merkezi yapılması kararı Meclis'te kabul edildi. Plana göre, ticaret alanında iş merkezi, ofis, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, otel, motel , sinema, tiyatro bulunabilecek. Protokol gereği arazinin yanındaki alana da sağlık ocağı yaptırılacak.
Ercan SARIKAYA/Gazete Habertürk


Geri Dön