19 / 04 / 2024

Galataport ihalesi için yeni yol haritası bugün çiziliyor

Galataport ihalesi için yeni yol haritası bugün çiziliyor

Özelleştirme İdaresi, Galataport Projesi'nin danışmanlık ihalesini kazanan konsorsiyum ve Devlet Demir Yolları yöneticileri ile bugün masaya oturuyor



Karaköy'den Tophane'ye kadar olan alanı kapsayan ve beş yıl önce ihalesi iptal edilen Galataport Liman Projesi yeniden başlıyor. Bu alanda lüks otellerden alışveriş merkezlerine kadar birçok yeni yatırım yapılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, projenin danışmanlık ihalesini kazanan EFG İstanbul Menkul Değerler-Mag Mühendislik- İşmen Hukuk Bürosu Konsorsiyumu ve Devlet Demir Yolları yöneticileri ile bugün ilk kez masaya oturuyor. Toplantıda bugüne kadar yapılan çalışmalar hedefler değerlendirilerek, proje ekibi tanıtılacak. Danışman firma, yapacakları inceleme doğrultusunda ihale yöntemi önerecek. Üç yılda bitirilmesi öngörülen proje için fiyat belirlenecek. Önceki ihalede 4.33 milyar dolarlık teklif gelen Galataport için yeniden değer tespiti yapılacak. İşadamı Mehmet Kutman ile Sami Ofer konsorsiyumunun 2005'te kazandığı Galataport ihalesi Danıştay'ın imar planına yönelik kararından sonra 2006'da ihale iptal edilmişti.

SORUN GİDERİLDİ
Özelleştirme İdaresi, Danıştay'ın dikkat çektiği imar sorunlarını çözüme kavuşturdu. İdare, projeyle ilgili tartışmaları gidermek için birçok kurumdan görüş alacak. Vatandaşların katılımına da açık olacak bir proje yarışması da planlanıyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, Galataport projesi için çeşitli kamu kuruluşlarının da görüşlerini aldıklarını belirterek, "İhalenin bu yıl tamamlanmasında kararlıyız. Sağlıklı bir model ve plan için birçok kurumun görüş ve önerilerini aldık. Proje yarışması gündemimizde. Nihai kararı danışmanlık firmasının incelemelerinin ardından vereceğiz" dedi.

'İhaleye girebilirim'
Geçtiğimiz günlerde İsrailli işadamı Eyal Ofer de, Galataport'a ilgisinin sürdüğünü belirterek, "Galataport hem İstanbul hem de Türkiye turizmi açısından önemli bir liman. Geçmişte ilgim samimiydi, ilgim yeniden alevlenebilir. Elbette ihaleye bir katılımcı olarak kabul edilirsem" demişti.

Arapların ilgisi sürüyor

03.03.2010
ARAP sermayesi de Galataport ile yakından ilgileniyor. Kuveyt Maliye Bakanı Bader Mişari el Humaidhi yakın bir tarihte Galataport ihalesine talip olduklarını açıklamıştı. Proje, Karaköy Meydanı'ndaki Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlük binasından Deniz Ticaret Odası'na kadar yaklaşık bin 200 metrelik sahil şeridini kapsıyor. İptal edilen ihalede projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesi öngörülmüştü.
Hazal Ateş/Sabah


Geri Dön