19 / 04 / 2024

Galataport’ta yıkımlar tamamlanıyor!

Galataport’ta yıkımlar tamamlanıyor!

Kamuoyunda Galataport adıyla binilen Salıpazarı Kruvaziyer limanı projesinde eski binaların yıkım işlemleri tamamlanıyor




Kamuoyunda Galataport adıyla binilen Salıpazarı Kruvaziyer limanı projesinde eski binalar yıkılıyor. 


Bölgede şu ana kadar sadece yıkılan eski yolcu salonunu sağında ve solunda kalan iki tarihi bina ile, İstanbul modern müzesinin hizmet verdiği 4 nolu antrepo kaldı. Projeye göre 3 yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalarda yolcuların geliş, gidiş yapacağı alanların eskisinin iki katı büyüklüğünde olması , Tophane bölgesine büyük bir meydan inşa edilmesi planlanıyor.




DEV YOLCU GEMİLERİNİ AĞIRLAYACAK


Çalışmaların tamamlanmasını ardından yeni inşa edilecek kruvaziyer gemilere yönelik terminal binası eski binanın iki katından daha büyük olacak. Terminal yer altına alınacak ve proje tamamlandığında İstanbul limanına 6 binden daha fazla yolcu kapasiteli dev yolcu gemileri yanaşabilecek. Projeyle Tophane Meydanı’nın, İstanbulun en büyük meydanlarından biri olması planlanıyor.


YAPAN FİRMA 30 YIL İŞLETECEK


Karaköyde Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait liman sahasının yenilenmesi projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ortaya çıkmıştı. Proje alanın özelleştirme kararı ilk defa 2002 yılında alınmış ve 2005 yılında yapılan ihalede en yüksek fiyat Sami Oferin ortak olduğu Royal Carribean Cruises konsorsiyumundan gelmişti. Ancak Danıştayın imar planına olur vermemesi sonucunda ihale iptal edilmiş ve bölgedeki imar değişiklikleri ve kullanım hakkının 30 yıl olarak belirlenmesinin ardından 2013 yılında yapılan yeni ihaleyi 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazanmıştı.



Hürriyet



Geri Dön