28 / 03 / 2024

Galataport'un ÇED toplantısı protesto edildi!

Galataport'un ÇED toplantısı protesto edildi!

Galataport projesi İstanbul Kent Savunması, 'Galataport" olarak bilinen ve tartışmalara neden olan Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme raporunun görüşüldüğü toplantıyı protesto etti.



Galataport protestosu İstanbul Kent Savunması, 'Galataport" olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme raporunun görüşüldüğü toplantıyı protesto etti Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü yetkilileri ve katılımcılar Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'nde bir araya geldi. 


istanbul Kent Savunması, Galataport projesinin Karaköyde yapılan ÇED toplantısını protesto etti. 

Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya giren grup, yasal mevzuat çerçevesinde düzenlenmesi zorunlu olan toplantının göstermelik olduğunu söyledi. Başlamadan sona eren toplantıda eylemciler ile toplantıyı düzenleyen yetkililer arasında 'tutanak' kavgası çıktı. 


Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü yetkilileri ve katılımcılar proje hakkında halkı bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yasal olarak düzenlenmesi gereken toplantı için Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünde bir araya geldi. 


BEYOĞLU .SERMAYE ODAKLI DONUŞUYOR


 İstanbul Kent Savunması üyeleri, ÇED toplantısının düzenleneceği Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğüne girmeden önce bina önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, "2005 yılından beri Beyoğlu'nun kabusu olan bu proje, bütün yasalara, koruma kanunlarına aykırı bir biçimde hayata geçirilmek istenmektedir. Bütün süreçlerinden habersiz olduğumuz, ihale, plan-proje aşamalarından bilinçli biçimde uzak tutulduğumuz bu projenin ne hikmetse göstermelik kısmında haberdar oluyoruz" diye konuştu. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: "Galataport projesinin, Haliçport projesinde, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm projesinden adım adım otelleştirilen istiklal Caddesi'nden ve Tarlabaşı'ndaki kentsel sürgünden bağımsız olmadığını çok iyi biliyoruz. Söz konusu olan başta kıyı bölgesinin olmak üzere Beyoğlu'nun özelleştirilmesi, kamusal niteliğinden arındırılması, yaşam değil sermaye odaklı dönüştürülmesidir." 


TEK BİR YURTTAŞA, HABER VERMEDİNİZ' 


Basın açıklamasının ardından, halkın katılımına açık olan toplantıya giren Kent Savunması üyeleri, güvenlik kontrolünden geçerek toplantının yapılacağı salona girdi. 


Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünün düzenlediği toplantıya Kent Savunması üyelerinin yanı sıra CHP istanbul Milletvekili Melda Onur ve Mimarlar Odası üyeleri de katıldı. 


"Beyoğlu Halkı Bu Planda Yok" yazılı pankart açan ve "Beyoğlu Bizimdir Sermaye Defol" sloganları atan grup, toplantıyı düzenleyen yetkililere tek bir yurttaşa, esnafa dahi haber vermediniz" diyerek tepki gösterdi. Mimarlar Odası avukatı Can Atalay 'Burada kukla tiyatrosu oynanamaz, bu toplantı açılamaz" diyerek Beyoğlu Koruma Amaçlı Nazım imar planının iptal gerekçesini hatırlatarak "parça parça düzenleyemezsiniz" dedi. 


Bizim Gazete


Geri Dön