16 / 04 / 2024

Galatasaray GYO şirketi kuruyor!

 Galatasaray GYO şirketi kuruyor!

Bir biri ardına yaptığı rekor bedelli artırımlarıyla dikkat çerken Galatasaray'dan yeni bir ekonomik hamle geliyor...



Ünal Aysal Yönetimi'nin, Riva arazisi, Florya Metin Oktay Tesisleri ve Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki Çadır'ın bulunduğu araziyi içine alan bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi kurmak için kolları sıvadığı öğrenildi.


Aysal'ın ekonomi kurmaylarının proje üzerinde çalıştığı ve çalışmaların önümüzdeki günlerde sonuca ulaşılacağı belirtiliyor. 

Galatasaray GYO'nun kurulmasıyla birlikte yaklaşık 700 milyon TL'lik bir varlığa sahip olacağı hesaplanıyor. Aysal yönetiminin hedefinin hem kulübün arazilerini elde tutmak hem de bu araziler üzerinde yapılacak olan çeşitli gayrimenkul projeleri ile de Galatasaray'a düzenli gelir sağlamak olduğu kaydediliyor. Başkan Ünal Aysal geçen hafta yaptığı açıklamada, söz konusu arazilerin Galatasaray Derneği'ne ait olduğunu belirtmiş ve halka açık olan Galatasaray Sportif A.Ş'nin bu arazilerde her hangi bir payının bulunmadığının altını özellikle çizmişti. 


HEDEF GYO'YU HALKA AÇMAK 

Aysal'ın proje ile görevlendirdiği ekibin çalışmalarını sürdürdüğü ve GYO'nun kurulmasının ardından şirketi İstabnbul Borsasında halka arz etmeyi hedefledikleri kaydediliyor. Galatasaray'ın daha önce bağımsız bir şirkete yaptırdığı değerlemede Riva arazisine 160 milyon dolar (288 milyon TL) değer biçildiği ancak arazinin 3. Köprü'nün geçeceği güzerdagta olmasından dolayı fiyatının arttığı ve yeniden değerleneme yapılması durumunda fiyatın 200-250 milyon dolara (360-450 milyon TL) çıkacağı belirtiliyor. GYO'nun içinde olacak olan bir diğer varlık ise Florya Metin Oktay Tesisleri'nin bulunduğu arazi olacak. İstanbul'un en değerli yerlerinden birinde olan bu arazinin ise fiyatının 250 milyon TL civarında olduğu kaydediliyor. 

Mecidiyeköy'deki çadırın bulunduğu arazi ile birlikte GYO'nun içine konacak olan varlıkların toplam değerinin 650 milyon TL'yi bulacağı hesaplanıyor.


Yeni antreman tesisi için belediyelerle görüşülüyor

Florya'daki Metin Oktay tesislerinin İstanbul'un en değerli yerlerinden birinde olduğunu belirten Galatasaray Yönetimi'ne yakn kaynaklar, tesislerin artık çok şehir içinde kaldığını ve böylesine değerli bir arazide antreman yapmanın aşırı lükse kaçtığını ifade ediyor. Yeni antreman tesisi için çalışmalarını hızlandıran Galatasaray Yönetimi'nin İstanbul çeşitli ilçe belediyeleri ile antreman yeri

tahsisi için görüşmeleri sürdürdüğü ve görüşmelerden yakında olumlu bir sonuç çıkacağı belirtiliyor.


Ekimde bütün personel yenileniyor 

Galatasaray'da önemli bir değişimin de kulüp personelinde yapılacağı öğrenildi. Bilindiği gibi  

Başkan Ünal Aysal geçen hafta yaptığı açıklama kulüp çalışanlarıonın daha kalifiye ve profosyonel elemanlardan oluşacağını belirtmiş bu değişimin zaman içinde yapılacağını belirtmişti. Ancak yönetminin bu kıonuda startı çok verdiği gelen bilgiler arasında. Galatasaray Yönetimi'nin ekim ayı sonunda bu konuda toplanacağı ve ay sonunda bu değişimin gerçekleşeceği belirtiliyor. Mevcut personelein ağırlıklı olarak ofis işleri yaptığı ve daha profesyonel, eğitimli ve yetkili personel

alınacağı kaydediliyor. Konuyla ilgili Deloite'un bir rapor hazırladığı ve yönetimin bu rapordan yola çıkarak, Galatasaray'ı profesyonel bir şirket gibi yönetmeyi hedeflediği kaydediliyor. 


Galatasaray neden GYO kuruyor? 

Peki Galatasaray yönetimi neden bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurmaya sıcak bakıyor? Öncelikle GYO ile birlikte kulübe ait gayrimenkuller veya gayrimenkul projleri kurulan şirketin içine konuluyor. Şirketin portöfy sadecce bu aktiflerden oluşuyor. Portöfyü temsil eden şirket hisselerini de halka arz ediliyor. Halka arzdan elde edilen gelir ile de gayrimenkul projeleri gerçekleşiyor. Aynıo zamanda GYO'lar her türlü vergiden muaf olduğu için önemli bir avantaj da sağlıyor. Peki GYO kurmak Galatasaray için ne işe yarayacak? Her şeyden önce Galatasaray elindeki gayrimenkulleri satmamış veya devretmemiş olacak. Bunun yanı sıra bütün tasarruf ve yönetim yetkisi de Galatasaray da olacak. Halka arzdan toplanan para ile projeleri gerçekleştirilecek. Galatasaray aynı zamanda söz konusu araziler üzerinde yapılacak olan projelerin tanıma göre düzenli bir gelire de ulaşmış olacak.


Habertürk


Geri Dön