28 / 03 / 2024

Galatasaray Riva Konutları projesi onaylandı!

Galatasaray Riva Konutları projesi onaylandı!

Galatasaray'ın Riva'daki planları kesinleşti. Araziye 840 villa yapılacak. Yapımcı şirketi belirlemek için ihale mart ayında gerçekleştirilecek. Kulübün projeden100 milyon dolar kazanması bekleniyor



Öncelikle borçlarını ödemeye yoğunlaşacak kulüp, daha sonra yine arsa yatırımı yapmayı planlıyor

Galatasaray'ın Riva'daki arazi üzerindeki planları netleşti. 80 milyon doları bankalara olmak üzere 130 milyon dolar toplam borcu bulunan Galatasaray için proje, finansman sıkıntısını aşmak için en önemli enstrümanlardan biri olarak değerlendiriliyor. Elde edilen bilgilere göre, kulüp, Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştireceği 'Galatasaray Riva Konutları' isimli projeyle borçları kapatıp kasasına en az 100 milyon dolar koymayı planlıyor.

Kulüp elde ettiği para ile öncelikli olarak borçlarını kapatacak. Ardından uzun vadeli yatırım olarak yeni arsa ve arazi almak için arayışlara girecek.

Galatasaray, 1 milyon 175 bin metrekarelik araziye imar çıkması için 2006'dan bu yana 30 kurumdan 183 imza aldı. İşlemleri Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi de yakından takip etti. Çelebi, arsanın ihale sürecinde de birebir çalışmaları takip ederek, Riva projesinin geliştirilmesi ve 100 milyon dolar kaynak yaratılmasının da mimarı olmuştu.

Projenin ihale tarihi mart

Şimdi gözler, kesinleşen bu planlar için ihale tarihine çevrildi. Galatasaray, ihaleyi, 27 Şubat'taki Mali Kongresi öncesinde yapmayı planlıyordu, ancak tüm çabalara rağmen bu plana uyulamadı. İhalenin mart ayında yapılması ise kesinlik kazanmış durumda.

Elde edilen bilgilere göre, ihaleye katılan şirketler ön yeterlilikten geçirilecek. Kulüp, finansal yapısı güçlü, inşaat ve konut alanında bilgi birikimine sahip şirketler ile masaya oturmayı ön şart olarak belirlemiş durumda.

Galatasaray, geliri nasıl paylaşacak?

Hasılat paylaşımı modelini uygulayacak kulübün ihaleden beklediği ciro rakamı 750 milyon ile 1 milyar dolar arasında. Bunun yüzde 30 ile 40 arasının hasılat paylaşımı olarak kulübe verilmesi istenecek. Bu hesaba göre kulübün kasasına girecek para 225 milyon ile 400 milyon dolar arasında değişecek. İhaleyi kazanan şirketten kulübün payına düşececek paranın yüzde 25'ini peşin vermesi istenecek. Geriye kalan yüzde 50'lik pay için ise banka teminat mektubu istenecek. Buna göre ihalede oluşacak rakama göre değişmekle beraber kulübün kasasına ilk aşamada girecek para 56 milyon 250 bin dolar ile 100 milyon dolar arasında değişecek.

SOKAKLARA ŞEHİT GALATASARAYLILARIN ADI VERİLECEK

- Proje, SİT Kurulu'ndan geçerken adı, 'Galataray Riva Konutları' olarak onaylandı. 3 etap halinde en geç 2 yıl içinde bitirilecek. İhaleyi kazanan ufak çaplı değişiklikler yapabilecek.

- İnşaatın nisan ayında başlaması, en geç yıl sonuna kadar 1. etabın bitirilmesi planlanıyor.

- Sokaklara, Çanakale Savaşı'nda şehit olan Galatasaraylıların adları verilecek.

- İlköğretim alanı Galatasaray Eğitim ve Kültür Vakfı'na tahsis edilecek. Galatasaray İlköğretim ve Anaokulu açılacak.

- Arazideki 150 bin metrekarelik 'özel orman' korunarak golf sahası haline getirilecek.

- Galatasaray Riva Konutları'nda toplamda 840 villa yer alacak.
 

- Dubleks ve tripleks 4 tip konut olacak. 233, 240, 368 ve 550 metrekare alanlı konutların metrekare fiyatı 4 bin dolar civarında olacak.

BİR DÖNEM İCRADAN SATIŞA ÇIKARILMIŞTI

Dönemin Galatasaray Kulüp Başkanı Selahattin Beyazıt'ın 1977 yılında 1 milyon TL'ye aldığı arazi, basında alay konusu olmuştu. Bazı gazeteciler araziye giderek, arazide otlayan hayvanların fotoğrafını çekip, "Galatasaray'ın aldığı arazide hayvan otluyor" diye alay konusu olmuştu. Aradan geçen 33 yıllık sürede arazi bir çok badire atlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/100 binlik planlarda rekreasyon alanı ilan edildi. Yani piknik yapılacak turizm tesisi imarı verildi.
Bu arada arsa 2008 yılında 2.5 milyon TL'lik borç yüzünden icradan satışa çıkarıldı. Yine de zor zamanlarında arsa Galatasaray Kulübü'nün finansal sığınağı haline geldi. Tüm banka borçlarına karşılık teminat olarak gösterildi. Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin yoğun emeğiyle arazinin imarı düzeltildi.
Tebernüş Kireçci

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Galatasaray'a Riva şemsiyesi

Galatasaray'ın Riva planları kesinleşti. Araziye yapılacak 840 villalık projeyle kulübün 100 milyon dolar kazanması bekleniyor. Borçlarını ödeyecek kulüp, arsa yatırımı da düşünüyor


Galatasaray'ın Riva'daki arazi üzerindeki planları netleşti. 80 milyon doları bankalara olmak üzere 130 milyon dolar toplam borcu bulunan Galatasaray için proje, finansman sıkıntısını aşmak için en önemli enstrümanlardan biri olarak değerlendiriliyor. Elde edilen bilgilere göre, kulüp, Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştireceği `Galatasaray Riva Konutları' isimli projeyle borçları kapatıp kasasına en az 100 milyon dolar koymayı planlıyor. Kulüp, bu gelirle öncelikleborçlarını kapatacak. Ardından yeni arsa ve arazi almak için arayışlara girecek.

Projenin ihale tarihi mart
Galatasaray, 1 milyon 175 bin metrekarelik araziye imar çıkarabilmek için 2006'dan bu yana 30 kurumdan 183 imza almak zorunda kaldı. İşlemleri eski Devlet Bakanı Işın Çelebi de yakından takip etti. Çelebi, arsanın ihale sürecinde de birebir çalışmaları takip ederek, Riva projesinin geliştirilmesi ve 100 milyon dolar kaynak yaratılmasının da mimarı olmuştu. Şimdi gözler, kesinleşen bu planlar için ihale tarihine çevrildi. Galatasaray'ın ihaleyi mart ayında yapması kesinlik kazanmış durumda.

Gelir nasıl paylaşılacak?
Elde edilen bilgilere göre, ihaleye katılan şirketler ön yeterlilikten geçirilecek. Kulüp, finansal yapısı güçlü, inşaat ve konut alanında bilgi birikimine sahip şirketler ile masaya oturmayı ön şart olarak belirlemiş durumda.
Hasılat paylaşımı modelini uygulayacak kulübün ihaleden beklediği ciro 750 milyon ile 1 milyar dolar arasında. Bunun yüzde 30 ile 40 arasının hasılat paylaşımı olarak kulübe verileck. Buna göre kulübün kazanacağı para 225 milyon ile 400 milyon dolar arasında olacak. İhaleyi kazanan şirketin kulübün payına düşececek paranın yüzde 25'ini peşin vermesi gerekecek. Geriye kalan yüzde 50'lik pay için ise banka teminat mektubu istenecek. Buna göre ihalede oluşacak rakama göre değişmekle beraber kulübün kasasına ilk aşamada girecek para 56 milyon 250 bin dolar ile 100 milyon dolar arasında değişecek.

RİVA KONUTLARI'NDA SOKAKLARA ŞEHİT GALATASARAYLILARIN ADI VERİLECEK
- Proje, SİT Kurulu'ndan geçerken adı, `Galataray Riva Konutları' olarak onaylandı. Proje, 3 etap halinde en geç 2 yıl içinde bitirilecek. İhaleyi kazanan ufak çaplı değişiklikler yapabilecek.
- İnşaatın nisan ayında başlaması, en geç yıl sonuna kadar 1. etabın bitirilmesi planlanıyor.
- Sokaklara, Çanakale Savaşı'nda şehit olan Galatasaraylıların adları verilecek.
- İlköğretim alanı Galatasaray Eğitim ve Kültür Vakfı'na tahsis edilecek. Galatasaray İlköğretim ve Anaokulu açılacak.
- Arazideki 150 bin metrekarelik `özel orman' korunarak golf sahası haline getirilecek.
- Galatasaray Riva Konutları'nda toplamda 840 villa yer alacak.
- Dubleks ve tripleks 4 tip konut olacak. 233, 240, 368 ve 550 metrekare alanlı konutların metrekare fiyatı 4 bin dolar civarında olacak
Tebernüş Kireçci


Geri Dön