25 / 04 / 2024

Galeri boşluğu ne demek?

Galeri boşluğu ne demek?

Galeri boşluğu ile ilgili tanım ve hükümler, Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Peki, galeri boşluğu ne demek? Galeri boşluğu hükümleri nelerdir?



Galeri boşluğu ile ilgili tanım ve hükümler, Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Yönetmelik kapsamında galeri boşluğu, Bağımsız bölüm içerisinde veya ortak alanlarda, katlar arasında bırakılan boşlukları olarak tanımlanıyor.


Binalarda; balkon, teras, galeri boşluğu, sahanlıkların boş kenarları 1'den fazla basamağı bulunan açık merpenlerde ve rampalarda, istinat duvarı üstünde, 0,50 metreden daha aşağıda veya yukarıda teşekkül etmiş bahçelerde, 1.10 metreden düşük düzenlenmiş bahçe duvarlarında, bulunduğu katın taban döşemesinden itibaren kotu 0.90 metreden az olan pencere boşluklarında, döşeme kotundan itibaren en az 1.10 metre yüksekliğe kadar teknik gereklere ve standartlara uygun olarak korkuluk yapılması mecburi oluyor.


Bağımsız bölüm brüt alanı: Şaftlar, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alanı (Dış cephe haricindeki bölümlerdeki dış kontur, duvar orta aksı olarak belirleniyor. 


Atrium ve galeri boşlukları, taban alanına dâhil edilmeyen kullanımlar arasında yer alıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön