19 / 04 / 2024

Galip Tözge: 2009'da konut kredilerinde büyüyeceğiz!

Galip Tözge: 2009'da konut kredilerinde büyüyeceğiz!

Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, emlak sektörüyle ilgili en merak edilen soruları yanıtladı



Konut satışları ve konut kredi pazarını geçtiğimiz yıl ve 2010 yılı için nasıl değerlendiriyorsunuz? Akbank'ın pazardaki payı nedir?

2008 yılında yaklaşık 1,4 milyon adet konut satışı gerçekleşmişti. 2009 yılında ise krize rağmen satışlarda bir önceki döneme göre yüzde 12'lik bir artış görüldü ve 1,5 milyon adet konut satış sonucu el değiştirdi.

2009 yılı ilk 2 ayında konut kredisi pazarı yüzde 1,2 oranında küçülerek 37 milyar TL seviyelerine gerilemişti. Faiz indirimlerinin başladığı ağustos ayının son haftasından aralık sonuna kadar 2,3 milyar TL artan konut kredisi bakiyesi, 43 milyar TL ile tüketici kredileri içinde ilk sırayı aldı.

2010 yılının ilk 2 ayında ise konut kredisi pazarı yüzde 3,2 büyüdü ve 44 milyar TL'ye ulaştı. 2010 yılı sonunda ise konut kredi pazarının yaklaşık 50 milyar TL'ye ulaşmasını öngörüyoruz. Düşük seyreden faiz oranları ve henüz kriz öncesi seviyesine dönmeyen konut fiyatları konutta bir alım fırsatı yaratıyor. Tüketiciler bu fırsattan yararlanmaya devam ediyor.

Akbank olarak bu yılı  yaklaşık yüzde 11'lik konut kredi pazar payıyla kapattık. 2010 yılı için de konut kredilerinde agresif bir büyüme hedefimiz bulunuyor. Rekabetçi fiyatlama ve hem tamamlanmamış projelerdeki işbirliklerimiz hem de emlakçılarla yakın çalışmalarımızla pazarın üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.

Konut kredisi faizlerinde önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir bekliyorsunuz? Faizdeki düşüş sizce devam eder mi? 2010 son çeyreğinde Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarını bir miktar yükseltmesi bekleniyor. Bu durum konut kredisi faizlerine yükseliş yönünde daha erken etki edebilir mi?

Konut kredilerinde faizler en dip seviyelerine ulaştı. Bu nedenle, faiz indirimlerinde fazla bir marj kalmadı. Faiz oranlarında büyük bir değişiklik beklemiyoruz. Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, Merkez Bankası'ndan gelen yeni açıklamalarla bonoda gösterge faiz yüzde 9,5 seviyelerine ulaştı. Merkez Bankası, enflasyonun bu dönemde yüksek seyredeceğini, yılın son çeyreği ve 2011 yılı ilk aylarında düşüşe geçerek, yıllık enflasyon hedefiyle uyumlu seviyelere geleceği yönünde görüş bildirdi. TCMB'nin bu açıklamaları ve yıllıkta çift haneye ulaşan enflasyon rakamları sonrasında, enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyredecek olması, politika faizlerinde 2010'un son çeyreğinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir.

Konutta fırsat zamanının devam ettiğini belirttiniz. Akbank olarak, ev sahibi olmak isteyenlere sunduğunuz avantajlardan bahseder misiniz?

Mart ayında çok avantajlı  faiz oranları sunduğumuz yeni bir kampanya başlattık. Bahar ayma sıcak ve güzel bir başlangıç yaptık, herkesi ev sahibi yapma isteğiyle yola çıktık. "Bu bahar, başka bahar! Hesabını  bileni ev sahibi yapar!" diyerek ev sahibi olmak isteyen kitlelere seslendik. Kampanyamız kapsamında faiz oranları yüzde 0,80'den başlıyor. Müşterilerimiz 4 yılda yüzde 0.85, 5 yılda yüzde 0,89, 10 yıl vadede ise yüzde 0,95 faiz oranlarıyla mortgage kredisi kullanabiliyor. Üstelik sabit 1.000 TL dosya masrafı ve indirimli ekspertiz ücreti avantajları bulunuyor.

Konut kredilerinde, tercih edilen tutar ve vadeler nelerdir? Geçtiğimiz yıla göre faizlerdeki düşüşü de göz önüne alırsak kredi kullanıcılarının konut, vade ve tutar tercihlerinde bir değişiklik gözlemliyor musunuz? Eğer varsa siz bunu neye bağlıyorsunuz?

Konut kredisi kullanıcılarının en çok tercih ettiği vade 60 ve 120 ay. En çok kullandırım 80-100 bin TL arasında gerçekleşiyor. Düşen faiz oranları taksit tutarlarını daha ödenebilir hale getirdiğinden müşteriler daha düşük vadelerde de borçlanmaya başlayabildi. Düşük vadelerde daha avantajlı faiz oranları da söz konusu. Bu nedenle kullanım vadeleri az da olsa kısaldı. Taksit tutarları önceki senelere göre daha çok müşteri tarafından ulaşılabilir hale gelmiş durumda.

Faiz düşüşü sayesinde daha çok kişinin konut kredisi kullanabilir duruma geldiğini belirttiniz. Bu faktörün de piyasayı büyütme etkisi olacaktır, değil mi?

Ekonomideki yeniden canlanma ve faiz indirimleriyle birlikte, geçtiğimiz yıl 1,8 milyon kişi konut kredisi kullanabilirken, bu yıl bu sayı 4,5 milyon kişiye ulaştı. Yani 2,7 milyon kişi daha konut kredisi kullanabilir duruma geldi. Konut kredilerinde düşük seyreden faizlerin etkisiyle,  konut kredisi kullanabilmek için gerekli olan ortalama gelir rakamı yüzde 30 azaldı. Örneğin, faiz oranı yüzde 1,8 seviyelerindeyken 75 bin TL konut kredisi kullanabilmek için minimum 3.000 TL gelir gerekmekteyken, faiz oranı yüzde 1 seviyelerine indiğinde, konut kredisi kullanımı için gerekli olan minimum gelir seviyesi 2.100 TL seviyelerine indi.

Türkiye'deki konut kredisi pazarının bu etkiyle birlikte 2015'e kadar yıllık yüzde 20 civarında büyümesi öngörülüyor. Bu da konut kredilerinin GSYIH'ya oranını,  şu andaki yüzde 4,7 değerinden, 2025 yılında yüzde 15 seviyesine getirecek.

Kriz döneminde yavaşlayan inşaat sektörünün, firmaların yeni proje yatırımlarıyla yeniden hareketlendiğini söyleyebiliriz. Akbank olarak projelere bakış açınız ve bu konuda bankanız çalışmalarından söz edebilir misiniz?

Akbank olarak 2006 yılının başlarında henüz yapımına başlanmamış ya da yapım aşamasında olan konut projelerini kredilendirmeye başladık.

2007-2008 yıllarında hız kazanan konut proje çalışmaları, 2008 yılı son çeyreğinde ülkemizi de etkisi altına alan ekonomik koşullara rağmen güçlü inşaat firmalarının girişimleri ile artmaya devam ediyor. Büyük inşaat firmalarının 2010 yılında yapmayı planladıkları projelerinde 34.500 adet yeni konut inşa edilmesi bekleniyor.

Akbank olarak sektördeki büyük firmaların hemen her projesinde kredilendirme yapıyoruz. Akbank'ın 90 adet projeyle aktif çalışması bulunuyor. Geçtiğimiz 3 yılda 150'ye yakın projede yer aldık. Yapımı tamamlanmış olan projelerin ikinci el satışlarında da aracılığımız devam ediyor. Akbank'ın anlaşmalı olduğu konut projelerinden ev sahibi olmak isteyen tüketiciler, "Büyük Kırmızı Ev" web sitemizden projeler hakkında bilgi alabilir
Capital-Mortgage


Geri Dön