25 / 04 / 2024

Galip Tözge: Bu yıl 50 bin konut satışa çıkacak! Ataşehir Finans Merkezi son şeklini alıyor!

Galip Tözge: Bu yıl 50 bin konut satışa çıkacak! Ataşehir Finans Merkezi son şeklini alıyor!

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, emlak sektörüyle ilgili en merak edilen soruları yanıtladı...



Konut kredisi pazarı 2012 yılına nasıl başladı
2011 yılında konut kredi pazarı yüzde 21 büyüme göstererek 69,6 milyar TL’ye ulaştı. Bu büyümenin yüzde 16 gibi önemli bir kısmı ekonominin daha iyimser olduğu yılın ilk yarısında gerçekleşti. Temmuz ayı itibarıyla Avrupa’daki borç krizinin etkilerinin hem faizlere hem kurlara yansıması sonucu konut piyasası ani şekilde yavaşladı. 2012 yılına da 2011’in 4’üncü çeyreğinde en yüksek seviyeye ulaşan belirsizlik ve buna bağlı yüksek faiz ortamıyla başladık. Bunun yansıması olarak ocak ayında konut ve bağlantılı olarak konut kredisi piyasasında da 80 milyon TL'lik bir daralma yaşandı. Şubat ayına ise Avrupa’da aksiyonların alınmasının olumlu havasıyla sakinleyen faiz ortamıyla girildi. Piyasa tekrar büyümeye başladı. Mart ayında, çok sayıda yeni konut projesi lansmanı ve konut piyasasında etkili meteoroloji faktörü sayesinde piyasada hızlı bir toparlanma bekliyoruz.

Akbank ’ta yılın ilk aksiyonları neler oldu
Faiz ortamında daha istikrarlı bir döneme girildiğini düşündüğümüz için bu avantajdan hemen müşterilerimizi yararlandırmak istedik. Şubat ayı başında başlattığımız “Kış Güneşi Kampanyası” ile konut kredilerinde büyük faiz indirimi sağladık. Mart sonuna kadar sürdüreceğimiz kampanyada sert geçen kışa rağmen piyasayı ısıtmak istedik. Kampanyada 5 yıla kadar yüzde 1,08 ve 10 yıla kadar yüzde 1,10 faiz oranı ile çok avantajlı koşullarda ev sahibi olma imkanı sunuyoruz. Üstelik 3 ay taksit erteleme seçeneği ile ödemeleri baharda başlatma avantajı sağlıyoruz. Kampanya dahilinde kredi kullanacak olan bireyler yüzde 20 indirimli 1.000 TL dosya masrafından da yararlanıyor. Piyasanın önemli oyuncuları olan emlakçılarımızı da unutmadık. Türkiye’nin her yerindeki emlak odalarına kayıtlı emlak ofislerimize yönelik hediyeli kampanyamızla bu kanalda da aktifliğimizi artırdık.

Bir de konut projeleri tarafı var. Bu piyasadaki gelişmeler nasıl
Yapılan bir çalışmaya göre bu yıl yapılacak lansmanlarda 50 bin konut arz edilecek. Özellikle EGYO tarafından sağlanan arsalardaki büyük projelerin arka arkaya lansmanlarını göreceğiz. Ataşehir Finans Merkezi projesine son şekli veriliyor. Maslak ve Kağıthane bölgesinde, çeşitli firmalardan arka arkaya lansmanlar göreceğiz. İstanbul yanında Ankara’da da lansmanlar planlayan firmalarımız var. Bu lansmanların mart ayında başlaması ile piyasada canlılığın çok artmasını bekliyoruz.

Akbank olarak, İstanbul’daki büyük firmaların sunduğu projeler yanında, Anadolu’daki firmalarımızın da bulundukları şehirlerde yaptıkları konut projelerinde yer alıyoruz.

Konut projelerindeki alımlar daha çok yatırım amaçlı mı oluyor 
Gayrimenkul de altın ve döviz gibi Türklerin geleneksel olarak ilgi duyduğu yatırım araçlarından. İstanbul’daki büyük projelerde yatırım amaçlı konut alan bir profil var. Bu kitle, özellikle daha indirimli olarak sunulan lansman fiyatlarıyla yatırım amaçlı olarak alım yapıyor. Ancak, satışların devamında oturma amaçlı olarak alan müşteriler daha çoğunlukta oluyor.

Konut fiyatlarındaki artışlar 2011 yılında sınırlı kaldı. İkinci el konut fiyatlarında yüzde 7, projelerdeki yeni konut satış fiyatlarında ise yüzde 9 civarında bir artış gerçekleşti. Dolayısıyla, TÜFE’nin altında bir artış söz konusu. Yatırımcılar artan nüfus ve gelir ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle orta ve uzun vadede konut fiyatlarının olumlu bir seyri olmasını bekliyor. Bir de özellikle İstanbul’da yabancı ülke vatandaşlarının taleplerinin artması fiyatları etkiliyor. Mütekabiliyet yasasının hayata geçmesi bu süreci hızlandıracaktır. Bu nedenle, 2012 yılında konut yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar açısından bir fırsat olduğunu söylemek mümkün.

Akbank Büyük Kırmızı Ev olarak 2011’de neler yaptınız 2012 planlarınız nelerdir
2011yılında, mortgage müşterilerimize özel, finansal ve finansal olmayan avantajları bir arada sunduğumuz Büyük Kırmızı Evim çalışmamızı hayata geçirdik. Sektörde bir ilk olan “Büyük Kırmızı Evim” ile konut kredisi ile uzun süreli bir ilişkiye girdiğimiz müşterilerimize verdiğimiz değeri göstermek, ayrıcalıklı olduklarını hissettirmek istedik. Akbank’tan mortgage kredisi kullanarak ev sahibi olan müşterilerimize Büyük Kırmızı Evim ile her ay farklı markalardan indirim fırsatları ve bankacılık hizmetlerinde ekstra avantajlar sunuyoruz. Bunun yanında, müşterilerimiz dekorasyon trendlerinden şehirdeki etkinliklere kadar pek çok konuyu Büyük Kırmızı Evim dünyasında bulabiliyor.

Şubat ayında, Büyük Kırmızı Ev müşterileri Arçelik’ten 1.000 TL üzerindeki alışverişlerinde narenciye sıkacağı, bin 500 TL ve üzeri alışverişlerinde semaver hediye kazanıyor. Bunun dışında müşterilerimize Ağaoğlu My Club’dan yüzde 30 üyelik indirimi, Smeg Ankastre ürünlerinde yüzde 18 ve Bugatti Küçük ev aletlerinde yüzde 15 indirim fırsatı sunduk. Kredi müşterilerimiz Türk Telekom-Tepe Güvenlik alarm sistemlerinden 2 ya da 4 ay ücretsiz alarm izleme, Tepe Home’dan yüzde 5, Ulusoy İş’ten İş’e Taşımacılıktan yüzde 15, Momento’dan yüzde 10 indirim fırsatlarından yararlandı. Her ay yenilenen pek çok markadan indirim fırsatını mevcut ve yeni tüm konut kredisi müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz.

Büyük Kırmızı Evim çatısı altında konut kredisi müşterilerimiz kendilerine özel oranlar ile ihtiyaç kredisi ve mevduat ürünlerimizi kullanabiliyor.

Büyük Kırmızı Evim’de sunduğumuz sürekli kampanyalarımızdan biri de “Arkadaşını Getir” kampanyası oldu. Büyük Kırmızı Ev dünyası ile tanışmış ve ev sahibi olmuş müşterilerimizin Akbank’ta yaşadıkları ev alım sürecindeki deneyimlerini, ev sahibi olmayı düşünen arkadaşları ile paylaşarak onları da Büyük Kırmızı Ev'e davet etmelerini amaçladık. Kampanya kapsamında, arkadaşını getiren Büyük Kırmızı Ev’li müşterilerimiz, chip para ödülü kazanırken, yeni Büyük Kırmızı Ev’li olan arkadaşları da kredi masraflarında indirimden yararlanıyor. 2012 yılında da konut kredisi müşterilerimize yönelik özel avantajlarımız ve uygulamalarımız devam edecek.

Diğer taraftan, konut kredisi sürecinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bildiğiniz gibi konut kredileri diğer kredi ürünlerinden daha karışık bir sürece sahip. Müşterilerimiz için bu süreci hızlı ve rahat sonuçlandırabilmek adına başvuru kanallarımızı şube dışına taşıdık. Türkiye’de internet kullanımının yaygınlaşması, finansal hizmetlerde de şube dışı kanalların kullanımını çok önemli hale getirdi.

Akbank olarak şube dışı kanallarda yüksek teknolojiye dayalı servis anlayışımızla müşterilerimize ileri hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda, konut kredisi başvurularını şubelerimizin yanı sıra Büyük Kırmızı Ev web sitemizden ve 44 44 253 “Büyük Kırmızı Hat” çağrı merkezimizden alıyor ve anında kredi ön onayı verebiliyoruz. On onayını alan müşterilerimiz, gerekli belgeler ile birlikte diledikleri bir Akbank Şubesi’nden kredi kullanım sürecini tamamlayabiliyor. Web’de ev arayan müşterilerimiz, hesaplama araçlarımız ile alacakları krediye kolaylıkla karar verebiliyor, emlak arama sayfalarındaki veya Büyük Kırmızı Ev web sitesindeki “Tıklayın sizi arayalım” uygulamaları ile Büyük Kırmızı Hat danışmanlarımız tarafından çağrı alma talebi bırakabiliyorlar.

2012’de, mortgage kredisine özel çağrı merkezimizden daha çok başvuru almayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin, web sitemiz üzerinden Büyük Kırmızı Ev danışmanlarımıza ulaşarak, livechat uygulaması ile online iletişim kurabilecekleri uygulamamızı geliştiriyoruz.

2011 yılında, i-pad hediyeli kampanyamızla büyük ilgi gördük. Yılın son kampanyası olarak da aralık ayı boyunca Akbank’tan konut kredisi kullanan herkese, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır diyerek, Arçelik mini telve kahve makinası hediye ettik. 2012 yılında da gerek çeşitli müşteri gruplarına yönelik avantajlı faiz oranları uyguladığımız, gerekse dönemsel hediyeli kampanyalarımız ile konut kredilerinde Büyük Kırmızı Ev’in öncülüğünü devam ettireceğiz.

Capital Mortgage
 


Geri Dön