26 / 04 / 2024

Galip Tözge: Gayrimenkule yatırım yapan kazanıyor!

Galip Tözge: Gayrimenkule yatırım yapan kazanıyor!

Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, emlak sektörüyle ilgili en merak edilen soruları yanıtladı...



Son dönemlerde konut piyasasında hareketlilik gözlemleniyor. Konut alımı için fırsat dönemi midir?

Global krizden çıkış stratejilerinin parçası olarak çoğu ülkede faiz indirimi para politikası uygulandı. TC Merkez Bankası'nın da benzer politikası ile gösterge faiz tek haneli rakamlara geriledi. Faizlerin geldiği düşük seviyeler mortgage kredileri için beklenen tarihi fırsatı sağladı. Öte yandan uzun süredir mevduat ve bonoda yüksek reel faiz getirişine alışmış yatırımcıların alternatif getiri arayışına girmelerine neden oldu.

Emlak endekslerini incelediğimiz zaman, kriz öncesi seviyelerine dönmeyen konut fiyatları ve tarihi düşük seviyelere ulaşan konut kredisi faizleri sayesinde gayrimenkul yatırımı, yatırımcıların getiri arayışına bir cevap oldu. Gayrimenkul yatırımının Türk yatırımcılar için her zaman ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu da bir gerçek. Ekonomi yükselirken, ev fiyatlarının da yükselmesi beklendiğinden, şu anda gayrimenkule yatırım yapanların kazançlı çıkacağı görülüyor.

Mevcut durumu da göz önünde bulundurarak, tüketicilere ve gayrimenkule yatırım yapmayı düşünenlere her zamanki mesajımızı hatırlatmak istiyoruz. Konut fiyatları ve faizler normal koşullarda ters ilişkili olduğundan uygun finansman ko-şulları oluştuğunda almak istedikleri evin fiyatı yükselmiş olacaktır. Konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların olduğunu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğunu düşünüyoruz. Beğendikleri, içlerine sinen ve bütçelerine uygun bir konut bulduklarında kaçırmamalılar.

Konut kredileri pazarındaki son gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Pazar hızlı büyüdü mü? Bundan sonraki beklentiniz nedir? 

Düşen faiz oranları sayesinde aylık taksit tutarlarının düşmesi, çok daha fazla tüketicinin kredi kullanabilme kapasitesi kazanmasını sağlıyor. Aylık taksitlerin düşmesi, bu taksitin ödenmesi için daha düşük bir gelirin de yetmesi anlamına geliyor. Örneğin, faiz oranları yüzde 1,30 seviyelerinden yüzde l'lerin altına gerilediğinde, taksit tutarlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir indirim yaşandı. Bu etki analiz edildiğinde, geçtiğimiz yıl hane halkının sadece 1,8 milyonu konut kredisi kullanabilirken, bu yıl bu sayı 4,5 milyon kişiye ulaştı. Yani 2,7 milyon kişi daha konut kredisi kullanabilir duruma geldi. Faiz oranlarındaki düşüşün hane halkının kredi kullanma kapasitesini artırması ile önümüzdeki 5 yılda konut kredisi pazarının büyümesinin hızlanması öngörülüyor. 2010'un ilk yarısında, yaklaşık yüzde 15 büyüme kaydeden pazarın mevcut büyüme trendi, yıllık büyümenin yüzde 30'a varacağını gösteriyor. Sene sonu pazarın 55 milyar TL'ye geleceğini düşünüyoruz.
 

Son dönemde talepteki canlanma arz tarafında da bir hareketlenmeye sebep oldu mu? Kriz nedeniyle ertelenen projelerin yeniden başladığını görüyoruz. Bankanızın konut projeleri ne yönelik çalışmaları nelerdir? 

2007-2008 yıllarında hız kazanan konut projesi çalışmaları, 2008 yılı son çeyreğinde ülkemizi de etkisi altına alan ekonomik koşullara rağmen güçlü inşaat firmalarının girişimleri ile artmaya devam ediyor. Büyük inşaat firmalarının 2010 yılı içerisinde İstanbul'da yapmayı planladıkları projelerinde yaklaşık 35 bin adet yeni konut inşa edilmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde inşaatçıların gözdesi yine İstanbul olmaya devam edecek gibi gözüküyor. TOKI'nin önderliğinde yapılan konut projelerinde de artış gözleniyor. TOKI'nin geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamaya göre Türkiye'de yenilenmesi gereken yaklaşık 7,5 milyon şehir konutu bulunmakta. Bu konutların bir kısmı kentsel dönüşüm, bir kısmı gece kondu dönüşümü, bazılarının da depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Konutların, yüzde 60'ı 20 yaşın üzerinde olduğu için, bu konutların yenilenmesi de pek çok yeni projeyi hayata geçirecektir. Türkiye'de konut projelerinin yaygmlaşması 2006 yılı başlarına rastlamaktadır. Biz de bu dönemde, henüz yapımına başlanmamış ya da yapım aşamasında olan konut projelerini kredilendirmeye başladık. Geçtiğimiz üç yıl içerisinde 150'ye yakın projede yer aldık. Anlaşmalı konut projelerimize Büyük Kırmızı Ev web sitemizden ulaşılabilir (www.buyuk-kirmiziev.com).

Rekabetin yoğun olduğu konut kredisi pazarında hangi uygulamanızla öne çıkmayı planlıyorsunuz? 


Geri Dön