18 / 04 / 2024

Galip Tözge: Konut kredisi faizleri düşecek!

Galip Tözge: Konut kredisi faizleri düşecek!

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ile konut kredisi faiz oranlarının seyrini Bugün'le konuştu. Faizlerin kısa dönemde yüzde 1'in altında kalacağını söyledi.



Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredisi pazarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2013'te tarihi düşük seviyeleri gören faizler sonucu konut kredisi pazarının ilk üç çeyrekte hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Galip Tözge. 2013 yılı son çeyreğinde faiz oranlarının artması ile pazar büyümesinin yavaşladığını, aynı trendin 2014'ün ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirtti. 

Galip Tözge, "Mayıs ayından itibaren pazarın büyüme trendine girse de zayıf geçen 1. Çeyrek nedeniyle, 2014'ün ilk 11 ayında sadece yüzde 11 büyüdü" şeklinde konuştu. Tüm bunlar ışığında, yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağını, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağını ve pazarın sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağını öngördüklerini anlatan Tözge, "2015 yılında da bu seneye benzer bir büyüme ile pazar büyüklüğünün 125 milyar TL seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz" dedi. 


Galip Tözge Kısa dönemde ne olacak? 


Merkez Bankası'nca pazardaki konut kredisi kullandırım faizlerine dair açıklanan data incelendiğinde, 2013'ün ilk 6 ayında hızlı düşen konut kredisi faiz oranlarının 2013 Haziran ayı sonunda yüzde 0.69 seviyelerine kadar düştüğünün görüldüğünü anlatan Tözge, "2013'ün ikinci yansında ise global faiz düzeylerinde yaşanan yukarı hareketin etkisiyle yükselen faizler 2013 Aralık ayında yüzde 0.89 olarak gerçekleşti. 2014 ilk çeyrekte para politikalarındaki düzenlemeler nedeniyle yüzde 1.15'e kadar yükselen konut kredisi faizleri Kasım ayında yüzde 0.92 seviyesine düştü" dedi. Bu datadan da görülebileceği üzere, konut kredisi faizlerinin, domestik ve global faiz seviyeleri, para politikaları ve enflasyon oranlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini de sözlerine ekleyen Tözge, "Önümüzdeki kısa dönem perspektifinde ise, faizlerin yüzde l'in altında tutunacağını düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 


Bugün


Geri Dön