29 / 03 / 2024

Galleria AVM yıkılacak mı?

Galleria AVM yıkılacak mı?

İstanbul Turizm Merkezi projesinin detayları belli oldu. Bünyesinde Türkiye’nin ilk AVM’si Galleria’yı da barındıran yeni proje için 1.5 milyar $ harcanacak. Projede Galleria yıkılarak dolgu yapılan alanda yeniden şekillenecek.



Bakırköy Belediyesi ile denizde yaptığı dolgu çalışmaları nedeniyle yaşadığı tartışmayla gündeme gelen İstanbul Ataköy sahilindeki İstanbul Turizm Merkezi projesinin detayları belli oldu. Halen bünyesinde dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın girişimiyle 1988 yılında hayata geçirilen Türkiye’nin ilk AVM’si Galleria’yı da barındıran yeni proje için 1.5 milyar dolar harcanacak. Yeni yatırım kapsamında Galleria yıkılarak dolgu yapılan alanda semt konseptinde yeniden yapılanacak. Yatırımı gerçekleştiren DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, yeni projenin en az 6 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Projeyi 5 yıl içinde bitireceklerini belirten Kıran, günlük 100-120 bin ziyaretçi hedeflediklerini söyledi. Kıran “Geçmişte burayı nasıl Regata’dan Ataköy Marina Park’a dönüştürdüysek, İstanbul Turizm Merkezi de insanımızın nefes alacağı, denize kavuşacağı bir yer olacak. Biz  İstanbullular’ın yalnız alışveriş için değil zaman geçirmek için de buraya gelecekleri iddiasını taşıyoruz” dedi.


Yeni marina yapılıyor


Kıran’ın verdiği bilgiye göre, 500 bin metrekare bir alan üzerine gerçekleştirilen proje, 3 fazdan oluşuyor. Birinci fazda yer alan Mega Yat Limanı inşaatı son hızla sürüyor. Mevcut Ataköy Marina’nın 550 yat kapasitesi ile hizmet verdiğini hatırlatan Kıran, 230 mega yat kapasiteli yeni limana önümüzdeki yaz tekne bağlanır hale geleceğini söyledi. Projenin ikinci fazında alışveriş, kongre, sinema ve performans sanatları merkezleri, spor tesisleri, restoran, cafe, yürüyüş parkurları, yaşam alanı ve otellerin yer alacağını anlatan Kıran “Mevcut 285 odalı Sheraton Oteli hizmet vermeye devam edecek. Ayrıca JW Marriot ile 500-550 odalı bir otelin yapımı için ön protokol imzaladık” diye konuştu.


Galleria’nın da bu bölümde yeniden yapılanacağını anlatan Gökhan Kıran “Galleria’da 180 civarında ticari alanımız var. Bu sayıyı 450-460’a çıkaracağız. Yenisini devreye sokup eskisini devre dışı bırakacağız. İkinci fazdamodern görünümlü yeni bir semt alanı kurguluyoruz. Bakırköy’e iç yollarla bağlayacağız” diye konuştu. Kıran “Toplamda 200 bin metrekare yeşil alan yapacağız. Dolgu alanında ise tek parça 45 bin metrekare ormanlık alan olacak. JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise 4. nesil AVM’ olarak tanımladığı yeni Galleria’nın emeklilik projesi olacağını belirterek “1 Ekim 2017’de açmayı planlıyoruz” dedi.


Denize dolgu yaptık, siyasete dolgu olduk


DATİ Yatırım Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Bakırköy Belediyesi ile yaşadığı tartışmaların hatırlatılması üzerine “Biz sürekli kaledeyiz. Kötü cadı değiliz demekten bıktık. Bize de yazık” dedi. Denize dolgu yaparken ‘siyasete dolgu’ olduklarını söyleyen Kıran “Zaman zaman Ataköy sahiliyle ilgili şeyler oluyor. Onlar yanımızdaki projelerle ilgili. Bizim ise imar durumumuzu bakanlık yaptı. Biz denizciyiz sefere çıkmadan önce tüm kontrolleri yaparız. Burayla ilgili de tüm davalar tamamlandı. Şu an dava yok. Davalar bittikten sonra dolgu için başvurduk. Belediye ‘dolgu ruhsatı yok’ dedi. Nasıl haberi olmaz. 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik. Dolgu alan için yılda 30 milyon TL de kullanım bedeli ödüyoruz. Siyasi malzeme olduk” dedi.


Star


Geri Dön