26 / 04 / 2024

GAP İnşaat Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nin detayları!

GAP İnşaat Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nin detayları!

Türkiye'de kamu ve özel sektör ortaklığıyla yapılan ilk yenileme projesi olan "Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi"nde Gap İnşaat yüklenici şirket olarak görev almaktadır.




5366 sayılı “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun” uyarınca Beyoğlu Belediyesi’nin ilan ettiği yenileme alanlarından ilk olarak uygulamaya geçen “Tarlabaşı Yenileme Alanları”, mimari avan projesinin resmi makamlarca onaylanması sonucu mülkiyet görüşmeleri ve uygulanma aşaması 2007 yılında başlamış, 2010 yılı ikinci çeyreği itibariyle Tarlabaşı’nda yaklaşık 20.000 m2 alan üzerinde yenileme sürecine başlanmıştır. 


Türkiye'de kamu ve özel sektör ortaklığıyla yapılan ilk yenileme projesi olan "Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi"nde Gap İnşaat yüklenici şirket olarak görev almaktadır. Beyoğlu Belediyesi'nin önderliğinde hazırlanan proje için 16.03.2007 tarihinde gerçekleşen ihale ile GAP İnşaat en uygun teklifi vererek 04.04.2007 tarihinde Beyoğlu Belediyesi ile alanın yenilenmesi için sözleşme imzalamıştır.


GAP İnşaat Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi nin detayları!


5.000’e yakın binanın bulunduğu Tarlabaşı Bölgesi’ndeki yapı stoğunun yaklaşık %5’lik kısmını kapsayan proje alanı belirlenirken, yaşam yoğunluğunun düşük olduğu, en bakımsız durumdaki binaların seçilmesine özen gösterildiği belirtilmiştir. Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan bu sürecin, Tarlabaşı Projesi’nin başarıya ulaşmasıyla diğer binaları da kapsayacak şekilde yenileme alanının genişlemesi, özel sektörün bölgeye alan ilgisinin artması beklenmektedir. Kentin çöküntü alanlarından biri olma imajının değişmesi için Tarlabaşı Projesi’nin öncülük edeceği düşünülmektedir.


Çalık GYG, Kurumsal İletişim Direktörlüğü’nden edinilen bilgiye göre “proje alanında toplam 492 hissedar bulunmakta olup; 199 hissedar yeni projeden yer almak kaydıyla sözleşme imzalamış, 91 hissedar satış yaparak farklı semtlerden mülk almak yolunu seçmiştir.”


Projenin, Beykent Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi gibi önemli üniversitelerin mimarlık fakülteleri öğretim görevlilerinden oluşan danışmanlık grubu bulunmakta olup; mimari tasarım çalışmaları, projenin mimarları ve danışmanlık grubu arasında koordineli olarak ilerlemiştir.

Projeye bakıldığında eski dokunun, modern mimari özellikler ile birleştirildiği görülmektedir. Mevcut binaların aslına uygun restorasyonu ve yeni mimari tasarımlarla bütünleştirildiği 210’u tescilli sivil mimarlık örneği olan 278 bina ve bunların arasındaki sokakları ve altyapıyı kapsayan proje, toplam 9 ada ve 20.000 m2 proje alanına sahiptir.


Projenin toplam inşaat alanının %50’ye yakının residence binaları için ayrıldığı öğrenilmiştir. Toplam 9 adet yapı adasının 5’i residence adası; Tarlabaşı Caddesi’ne cepheli 4 yapı adası ise Apart-Residence, Turizm-Otel, Ofis ve Ofis+Ticaret adası olarak tasarlanmıştır. 


Projenin ilk ayağı olan Tarlabaşı 360 Ofis’de 54 adet ofis yer almaktadır. Tarlabaşı Projesi’nin yaklaşık 10.000 m2 inşaat alanına sahip “Tarlabaşı 360 Ofis” etabı yaklaşık 6 ay önce ön satışa çıkarılmıştır. Ön satışta %80’i satılan ofislerin büyüklükleri 78 ile 680 m2 arasında değişmekte olup; ön satış sürecinde şeferiyesiz olarak 7.500 USD/m2 +KDV fiyat uygulaması yapılmıştır. Projenin diğer etaplarına ilişkin proje çalışmaları sürmektedir. Turizm-Otel adasında işletmenin 5 yıldızlı bir otel zincirine verileceği, görüşmelerin sürdüğü öğrenilmiştir. Proje genelinde kapalı otopark uygulaması bulunmakta olup; otopark giriş ve çıkışları ortak bir alandan yapılacaktır. 



TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

KURUMSAL DEĞERLEME DEPARTMANI 

DEĞERLEME UZMANI 

ESRA ADIBELLİ 



*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır


Geri Dön