23 / 04 / 2024

Garanti Bankası İspanyolların mı oluyor?

Garanti Bankası İspanyolların mı oluyor?

Doğuş Holding ve İspanyol bankası BBVA bankanın yüzde 14.89'unun BBVA tarafından alınması için görüşmeler yürüttüklerini açıklarken, BBVA anlaşma olması halinde hisseler için çağrı yapmasının gerekmeyeceğini belirtti.




Garanti Bankası'nın ortaklarından İspanya merkezli banka BBVA Garanti Bankası'nın yüzde 14.89'ünü almak için Doğuş Holding ile ileri aşamada görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.


Garanti Bankası'nın iki ana hissedarı Doğuş Holding ve İspanyol bankası BBVA bankanın yüzde 14.89'unun BBVA tarafından alınması için görüşmeler yürüttüklerini açıklarken, BBVA anlaşma olması halinde hisseler için çağrı yapmasının gerekmeyeceğini belirtti.


BBVA tarafından yapılan açıklamaya göre Garanti Bankası'nda hissedarlık oranını yüzde 39.9'a yükseltecek olan ileri aşamadaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlanırsa BBVA'nın diğer hissedarlara çağrı yapmasını gerektirmeyecek.


Satışa konu yüzde 14.89 payın piyasa değeri hissenin dünkü kapanış fiyatı olan 8.85 liraya göre 5.53 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Ancak BBVA ile Doğuş Grubu arasında Kasım 2010 yılında yapılan anlaşmaya göre, Doğuş Grubu'nun Garanti'deki payının azalması bankanın yönetim kurulundaki üye dağılımını değiştirebilir.


BBVA'nın Garanti Bankası'na ortak olduğu Kasım 2010 yılında yapılan anlaşmaya göre beş yıl eşit ortaklık prensibi ile yönetilecek olan Garanti Bankası'nın yönetim kurulu 4'ü BBVA, 4'ü Doğuş tarafından atanan ve Doğuş tarafından aday gösterilen CEO olmak üzere 9 üyeden oluşuyor. Anlaşmanın altıncı yılından itibaren BBVA'nın bankada yüzde 1 hisse alma opsiyonu bulunuyor. BBVA'nın bu hisseyi alması ve Doğuş Grubu'nun payının yüzde 15'in üzerinde kalması halinde BBVA'nın yönetim kuruluna atadığı üye sayısı artıyor.


BBVA Garanti Bankası'nın yüzde 24.89'u için 2010 yılında 5.8 milyar dolar ödemiş, daha sonra eski ortaklardan GE'nin bankada kalan hisselerini alarak payını yüzde 25.01'e yükseltmişti. Toplam 4.2 milyar lira sermayesi bulunan Garanti Bankası'nın 9 aylık faaliyet raporuna göre Eylül sonu itibariyle aralarında Doğuş Holding'in de bulunduğu Doğuş Grubu'nun bankada yüzde 24.23 payı, BBVA'nın ise yüzde 25.01 payı bulunuyor.


Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 50.76 oranında. Borsa İstanbul'da en çok işlem gören şirket olan Garanti Bankası'nın hisseleri açıklamanın ardından saat 1111 itibariyle yüzde 2.26 primle yüzde 0.7 artıda olan endeksin üzerinde performans gösteriyor.



HaberTürk




Geri Dön