19 / 04 / 2024

Garanti Bankası'ndan 3 günde mortgage kredisi!

Garanti Bankası'ndan 3 günde mortgage kredisi!

Garanti Bankası'ndan tutsat kredisi alma süresinin 3-4 güne indiğini belirtti



Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, böyle bir ortamda faizlerin aşağıya düşme ihtimalinin yukarıya çıkma ihtimalinden çok daha az olduğunu belirtti.

Erbil, Garanti Mortgage'in, tutsat (mortgage) ve emlak sektörünün 2009 yılını değerlendirmek ve 2010 yılıyla ilgili öngörülerinin paylaşıldığı basın toplantısında, Garanti Bankası'ndan tutsat kredisi alma süresinin 3-4 güne indiğini belirtti.

Şu anda Garanti Bankası'nın sattığı tutsatların yüzde 7-8'inin çağrı merkezlerinden yapılır hale geldiğine işaret eden Erbil, görüntülü çağrı merkezi altyapısını da kurduklarını anlattı.

Garanti Mortgage olarak son 3 yıldır pazar lideri olduklarını söyleyen Erbil, Türkiye'de hala tutsat piyasasının bakir olduğunu ve ciddi büyüme potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Erbil, sorular üzerinde de, geçen yıl sektörde 2005'ten bile daha hızlı bir süreç yaşadıklarını söyledi.

Toplam tutsat kredileri içinde proje oranının yüzde 10-15'i geçmediğini ifade eden Erbil, yüzde 80-85'inin şu anda ikinci el konutlardan oluştuğunu belirtti.

Bir gazetecinin "Faizlerde son nokta bu mudur?" şeklindeki sorusuna karşılık da Erbil, şunları kaydetti: "3 yıllık bir bononun faizi ne kadar ise konut faizi o kadar. Memleketteki faiz hadlerindeki değişimler direkt bizim hem mevduat hem kredi tarafını, konut kredisini etkiliyor. Merkez Bankası (MB) çok fazla düşürme taraftarı değil gibi gözüküyor. Hatta önümüzdeki iki çeyrekte artış gözükmese de son çeyrekte, belki önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yavaş yavaş yukarı çıkacağı söyleniyor. Böyle bir ortamda aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok az. Olsa da çok sınırlı olacaktır. Aşağıya gitse üç beş baz puan gider, yukarıya gitse daha yüksek gider diye düşünüyorum. Hem oran anlamında hem de ihtimal anlamında yukarıya yön daha fazla önümüzdeki orta vadeye baktığımızda."

Ali Fuat Erbil, kredi transferleriyle ilgili de "Aldık da verdik de. Kaybettiğimiz de oldu ama tam tersini biz de yaptık. Çok fazla bir şey değişmedi. Biz normal orayı nette kazasız kapattık. Mevcut iş yapışımızı da artırdık" dedi.

-"530 BİN YENİ KONUT SATIŞI OLDU"-
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise inşaat sektörünün 2009'un ilk 9 ayında yüzde 19 küçüldüğünü ancak son çeyrek rakamlarda düzelmeler olduğunu, en kötü dönem arkada kaldı diyebileceklerini belirtti.

Konut sektörünün de küçülmeye devam ettiğini ifade eden Onaran, "2010'da stokların erdiğini, yeni işlere bakıldığını göreceğiz. İnşaatçı firmalar geçmişte başladığı işleri teslim ediyor. Münferit bir iki firma dışında projeyi başaramamış firmaya rastlamadık. Bu sevindirici" dedi.

Konut satışlarında 2009'un toplamında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 büyüme kaydedildiğini ve 530 bin yeni konut satışı olduğunu söyleyen Onaran, "Bunların 70-80 bininin geçmişteki işlerden kaynakladığını tahmin ediyoruz. Bunları dışarıda tutsak bile 2009'da konut satışının minimum yüzde 10'lar seviyesinde arttığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Onaran, tutsat rakamlarının geçen yıl 2008'e göre yüzde 13 büyüdüğünü ve 42,5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Cemal Onaran, "Bu sene bizim tahminlerimiz, sektörün yüzde 17-18 seviyelerinde büyüyeceği ve 50 milyar lira seviyelerine geleceği yönünde" dedi.

İlk iki aylık rakamların bu tezlerin doğrular nitelikte olduğunu belirten Onaran, "Sektörde yüzde 2,5'luk büyümeden bahsediyoruz. Şu an sektörde günde yaklaşık 1.000-1.200 adet kredi kullandırma noktasında. Bu tempo ile gidersek 50 milyar lirayı çok rahatlıkla göreceğiz" şeklinde konuştu.

Konut kredisi piyasası son 5 yılda yaklaşık 15 kat büyürken, Garanti Mortgage'nin yaklaşık 26 kat büyüdüğüne işaret eden Onaran, 2010'da sektör liderliklerini sürdürerek yüzde 20 oranında büyüme hedeflediklerini kaydetti.

Onaran, geçen sene 32 bin adet, 2,5 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını, bugüne kadar da 130 bin kişiyi ev sahibi yaptıklarını bildirdi.

Soruları da yanıtlayan Onaran, şu anda gelinen faiz seviyesi ile konut değerleri arasında ters ilişki olduğunu çok yakın gelecekte konut fiyatlarında bir hareketlenme olacağını belirtti.

Onaran, "Bir anda büyük sıçramaları göreceğiz. Stokların eritilmesinde bir noktaya gelindiğinde, 2010 yılı için eğer bu trend bozulmadığı takdirde yaklaşık yüzde 8-10'luk konut fiyatlarında artış görüyorum" dedi.

Cemal Onaran, Garanti Mortgage olarak 2010 yılı sonuna kadar 40 bin adet, toplam 3 milyar liranın üzerinde tutsat kredisi kullandıracaklarını söyledi Siyasi gelişmeler ve seçim konularına ilişkin de Onaran, "Tüketicinin kafasında iki şey var. Gelecekle ilgili kafasında çok büyük endişe taşımıyorsa bugünden yatırımlarını yapıyor. İkincisi de faizler. Dolayısıyla seçim noktasında, olur olmaz, ki Başbakan tekrar açıklamasını yaptı. Bu noktalarda bir şey olmazsa bizim işimize de bir şey olmaz" dedi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`Son çeyrekte faizler yükselebilir'

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, günümüz ortamında faizlerin yukarıya çıkma ihtimalinin düşüşe geçme ihtimalinden çok daha yüksek olduğunu söyledi

Erbil, özellikle son çeyrekte bu trendin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Erbil, Garanti Mortgage'in tutsat (mortgage) ve emlak sektörünün 2009 yılını değerlendirmek ve 2010 yılıyla ilgili öngörülerinin paylaşıldığı basın toplantısında, Garanti Bankası'ndan tutsat kredisi alma süresinin 3 - 4 güne indiğini belirtti. Garanti Mortgage olarak son 3 yıldır pazar lideri olduklarını söyleyen Erbil, Türkiye'de hala tutsat piyasasının bakir olduğunu ve ciddi büyüme potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

`Son çeyrekte yukarı çıkabilir'
Erbil, bir gazetecinin "Faizlerde son nokta bu mudur?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:
"Merkez Bankası (MB) çok fazla düşürme taraftarı değil gibi gözüküyor. Hatta önümüzdeki iki çeyrekte artış gözükmese de son çeyrekte, belki önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yavaş yavaş yukarı çıkacağı söyleniyor. Böyle bir ortamda aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok az. Olsa da çok sınırlı olacaktır. Aşağıya gitse üç beş baz puan gider, yukarıya gitse daha yüksek gider diye düşünüyorum. Hem oran anlamında hem de ihtimal anlamında yukarıya yön daha fazla."
Milliyet

'Konut kredisi faizinde düşüş ihtimali zayıf, fiyatlar yüzde 10 artabilir'

Konut kredisine talebin 2010 yılında arttığını ve sektörün günde ortalama 1000-1200 kredi verdiğini açıklayan Garanti Bankası'na göre çok yakın gelecekte konut fiyatlarında yüzde 8-10'luk artış yaşanacak

Garanti Bankası bu yıl konut stoklarının bitmesinin ardından fiyatlarda yüzde 8-10 civarında yükseliş yaşanacağını faiz oranlarında ise yılsonuna doğru yükseliş beklediğini açıkladı.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, Garanti Mortgage'ın, 2009 yılının değerlendirildiği ve 2010'la ilgili öngörülerinin paylaşıldığı basın toplantısında, Garanti Bankası'nın sattığı mortgage kredisinin yüzde 7-8'inin çağrı merkezlerinden yapıldığına işaret edip, `Geçen yıl 2 bin krediyi çağrı merkezi kanalıyla sattık. İnternet sitemizi de günde 3 bin kişi tıkladı" diye konuştu.

Bir soru üzerine sanılanın aksine satılan konut kredilerinin yüzde 80-85'inin ikinci el konutlardan oluştuğunu belirten Erbil `Konut kredi faizlerinde son nokta bu mudur?' sorusuna şu yanıtı verdi:

Faizde düşüş zor
"3 yıllık bir bononun faizi ne kadar ise konut faizi de o kadar olur. Merkez Bankası faizi çok fazla düşürme taraftarı değil gibi gözüküyor. Hatta son çeyrekte, belki 2010 ilk çeyreğinde yavaş yavaş yukarı çıkacağı söyleniyor. Böyle bir ortamda aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok az. Olsa da çok sınırlı olacaktır."

530 bin konut satıldı
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise inşaat sektörünün 2009'un ilk 9 ayında yüzde 19 küçüldüğünü ancak son çeyrek rakamlarda düzelmeler olduğunu, en kötü dönem arkada kaldı diyebileceklerini belirtti. Konut sektörünün de küçülmeye devam ettiğini ifade eden Onaran, "2010'da stokların eridiğini, yeni işlere bakıldığını göreceğiz. İnşaatçı firmalar geçmişte başladığı işleri teslim ediyor. Münferit bir iki firma dışında projeyi başaramamış firmaya rastlamadık. Bu sevindirici" dedi.

Günde 1000 kredi
Konut satışlarında 2009'un toplamında yaklaşık yüzde 25 büyüme kaydedildiğini ve 530 bin yeni konut satışı olduğunu söyleyen Onaran, mortgage kredi rakamlarının geçen yıl 2008'e göre yüzde 13 büyüdüğünü ve 42.5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Onaran, "Bu sene bizim tahminlerimiz, sektörün yüzde 17-18 büyüyeceği ve 50 milyar liraya geleceği yönünde. Garanti Mortgage olarak hedefimiz yüzde 20 büyüme" açıklamasında bulundu.

Onaran, geçen sene 32 bin adet, 2,5 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını, bugüne kadar da 130 bin kişiyi ev sahibi yaptıklarını açıkladı. İlk iki aylık rakamların bu tezlerini doğrular nitelikte olduğunu belirten Onaran, "Sektörde yüzde 2.5'luk büyümeden bahsediyoruz. Şu an sektörde günde 1.000-1.200 adet kredi kullandırma noktasında. Bu tempo ile gidersek 50 milyar lirayı çok rahatlıkla göreceğiz" şeklinde konuştu.

Konut fiyatı sıçrayacak
Çok yakında konut fiyatlarında hareketlenme olacağını söyleyen Onaran, "Bir anda büyük sıçramaları göreceğiz. Stokların eritilmesinde bir noktaya gelindiğinde, eğer bu trend bozulmazsa 2010'da yaklaşık yüzde 8-10'luk konut fiyatlarında artış öngörüyorum" dedi.

Onaran, Garanti Mortgage olarak bu sene 40 bin adet, 3 milyar liranın üzerinde tutsat kredisi kullandıracaklarını söyledi. Siyasi gelişmelere ilişkin de Onaran, "Tüketicinin kafasında iki şey var. Gelecekle ilgili büyük endişe taşımıyorsa bugünden yatırımlarını yapıyor. İkincisi de faizler. Dolayısıyla bu konularda bir şey olmazsa bizim işimize de bir şey olmaz" dedi.

Kocaeli zam şampiyonu
Reidin.com adına açıklama yapan Ali Hepşen ise hazırladıkları Emlakendeks hakkında bilgi verdi. Endeks için kiralık ve satılık konutlardaki fiyat hareketlerini takip ettiklerini söyleyen Hepşen, "Konut kredileri Mart 2008'de zirve yaptı. Mart 2009'da ise en dibe indi. 2009 içinde satılık konut fiyatlarının en çok arttığı il Kocaeli, ilçe ise İstanbul Ümraniye, kira değerlerinin en çok yükseldiği il  Adana  ilçe İstanbul Bayrampaşa oldu. Kendini en çabuk amorte eden ilk ise İstanbul ve Adana" bilgisini verdi. (Radikal)

`GE'nin hisse satışı işimizi etkilemez'
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, GE'nin, Garanti Bankası'ndaki hisselerini satma kararının iş prosedürlerini hiç etkilemeyeceğini düşündüklerini belirtti.

Toplantıda GE'nin Garanti hisse satışının Garanti Bankası'nın iş prosedürünü nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya Ali Fuar Erbil, şöyle yanıt verdi:

"Samimi cevabımız, bunun hiç etkilemeyeceğini düşünüyoruz. 5 yıl evvel şu soruyu sorsaydınız, `bugüne kadar Doğuş bankası olarak çalıştınız, şimdi bir de yabancı geliyor ne olur işleriniz?' deseydiniz o zaman bir soru işareti derdim. Şimdi, eğer giderse, ben de emin değilim, sürecin çok başındayız, bir stratejik ortak çıkıyor başka birisi giriyor... Dolayısıyla bizim iş yapış şeklimiz, planlarımız, bir şey değişmiyor."
Bunun ne kendisinin ne diğer çalışma arkadaşlarının gündeminde olmadığını söyleyen Erbil, " Bankada herkes işinin başında. Mevzu bizim mevzumuz değil ama etki eder mi hiç etmez" dedi. Son günlerdeki siyasi gelişmeler ve erken seçim konularının etkisine ilişkin de Erbil, şu ana kadarki, son 1-15, aydırki gelişmelerin işlerini olumsuz etkilemediğini belirtti.
Radikal


Geri Dön