28 / 03 / 2024

Gary Moore: Artık sokak boşsa lambalar yanmayacak!

Gary Moore: Artık sokak boşsa lambalar yanmayacak!

Kerim Ülker Sabah Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Cisco'nun Dünya Başkanı ve Operasyondan Sorumlu Müdürü (COO) Gary Moore ile yaptığı röportaja yer verdi. Cisco Başkanı Moore, "Artık sokakta boşa lamba yanmayacak" diyor...



Dünyanın birçok şehrini akıllı kent uygulamasıyla dönüştüren Cisco Başkanı Moore, sıranın İstanbul'a geldiğini söylüyor. Moore, "Artık sokakta boşa lamba yanmayacak" diyor.


Küresel ekonomiye yön veren şirketlerin en büyük sorunu hızla artan enerji maliyetleri. Petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının artan tüketimi alternatif kaynaklara yönlendirirken birçok şirketi de verimliliğe itiyor. Yakıt cimrisi otomobiller, az enerji harcayan aydınlatma gereçleri akla ilk gelenler. Teknoloji devleri ise böyle bir ortamda geliştirdikleri akıllı sistemlerle öne çıkıyor. Bu şirketler arasında en dikkat çekeni ise ABD'li Cisco. 49 milyar dolarlık yıllık cirosuyla ABD'li Cisco, akıllı şehir uygulamasıyla kentleri daha verimli hale getiriyor. Cisco'nun Dünya Başkanı ve Operasyondan Sorumlu Müdürü (COO) Gary Moore, 90'lı yılların beyazperdeye inmiş hayal kentlerini yaratmaya başladıklarını söylüyor ve örnek veriyor: "Artık sokak boşsa lambalar yanmayacak." 


 Son dönemde teknolojinin en popüler ifadesi 'herşeyin interneti' oldu. Bu konuda yaklaşımlarınız neler? 

Hastalıklara daha hızlı çare bulmaktan iklim değişikliğini anlamaya, şirketlerin çalışmalarını geliştirmeye ve günlük yaşamı daha keyifli kılmaya kadar birçok alanda internetin gezegende yaşayan herkesin hayatını geliştirme potansiyeli taşıdığı bir döneme giriyoruz. "Herşeyin İnterneti" (Internet of Everything- IoE) dediğimiz olgu da bunu kapsıyor. 


 Nasıl bir değer bu? 

Özel sektör için IoE'de yaratılan değer önümüzdeki 10 yıl içinde 14.4 trilyon dolar olarak öngörülüyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre kamu bu payın 4.6 trilyon dolarını kapsayacak. 


 Günlük hayata yansıyacak kolaylıkları neler olacak? 

Çin'in Sichuan kentinde IoE sayesinde akıllı ağlarla sağlık hizmeti verilebiliyor. 66 sağlık kuruluşuna bu teknoloji sağlanıyor ve ayda 280 bin hasta ayakta tedavi edilebiliyor. Barcelona'da akıllı park sensörleri sayesinde kent sakinleri boş park yerlerini telefon uygulamalarıyla bulabiliyor. Akıllı sokak aydınlatma sensörleri hareket eden nesneleri algılayarak buna göre ışık seviyesini ayarlıyor. 


 Tasarrufun boyutu nedir? 

Küresel anlamda 10 yılda 1.9 trilyon dolarlık tasarruf öngörülüyor. Örneğin akıllı binaların enerji tüketimi 100 milyar, akıllı parklar 41 milyar, su yönetimi 39 milyar dolarlık kaybı önleyecek. 


 Bu konuda Türkiye için planlarınız neler? 

Türkiye'nin 2023 hedefleri var. İstanbul ve diğer büyük şehirler daha çok öne çıkacak. Akıllı Şehir uygulaması için yerel yönetimlerin yanı sıra hükümet kanadıyla da projelerimizi görüşmek ve sunmak istedik. 


100 DEVİ TÜRKİYE'DE BULUŞTURDUK

 Cisco Network Academy çalışmasında Türkiye ne kadarlık mezun verdiniz? 

Dünyada 5 milyon mezun verdik. Türkiye'de ise akademide 2002'den bu yana 40 bin kişi diplomalarını aldı. 


 Cisco Live toplantısını İstanbul'da düzenlemeyi düşünüyor musunuz? 

Türkiye'de projelerimizi gösterebildiğimiz ortam olursa tabii ki yapacağız. 2012'de İstanbul'da bir toplantımız oldu. Otomotivden finansa 100 büyük küresel müşterimizin CEO'ları ve başkanlarını İstanbul'da buluşturduk. 



Kerim Ülker/Sabah 


Geri Dön