26 / 04 / 2024

Gayrimekul için alım zamanı mı?

Gayrimekul için alım zamanı mı?

Para piyasaları uzmanı Halil Reçber, doların 3 liranın üzerine çıkması sonrası altında yeni rekorların kırılabileceğini söyledi.



Reçber, puslu havayı seven faizdeki artışla beraber, konut fiyatlarında da bir düzeltme yaşanabileceğini belirterek Literatüre 'Gökdelen krizi' olarak geçen bu hareketin Amerika'da da Dubai'de de yaşandığını hatırlattı ve ekledi: "Bu gelişmenin getirdiği bir olgu. Ben bunu normal karşılıyorum. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri, inşaat sektörüyle büyümüştür. Ama sonunda ne olursa olsun ortaya 'gökdelen etkisi' dediğimiz bir etki çıkıyor. Şişen konut fiyatları bir miktar düşebilir. Konut almayı düşünenler parası varsa düzeltme için biraz beklesin" mesajı verdi.


 


Reçber, konutta bazı bölgeler için rakamların şişik olduğunu söyleyerek, ‘’Türkiye emlağı iyi çevirdi ama faizler yükseldiğinde ev fiyatları biraz geriye çekilebilir. Bu noktada parası olan için peşin parayla ev almak faydalı olur’’ dedi.


 


Reçber, ’’Dünyada böyle bir balonun varlığından zaten bahsediliyor. Türkiye için de benzer bir tablo olabilir. Ancak bu gelişmenin getirdiği bir olgu. Ve bu normal. Sonuçta inşaat 60 kaleme 60 farklı iş sektörüne iş sağlıyor. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerine bakın inşaat sektörüyle büyümüştür. Ama sonunda ne olursa olsun ortaya 'gökdelen etkisi' dediğimiz bir etki çıkıyor. Eğer gökdelenler bir ülkede çok yükseliyorsa bilin ki ardından bir emlak krizi geliyordur. Türkiye’de de tabii ki kuleler yapılıyor ama hâlâ emlakla ilgili bir düzeltme dönemi gelmiyor’’ tespitinde bulundu.


 


Altın en güvenli liman mı?


 


Halil Reçber bu soruya da şöyle cevap veriyor: ’’Dört yıldır ons altın alanlar para kazanamıyor ama gram altını alanlar kazandı. Geçen haftabaşında 110 liraya çıktı gram altın. Şu ara 105-110 arasında bir seyir görebiliriz ama doların hareketi ile birlikte gram altında 125’lere doğru bir hareket görebiliriz. Hatta 1.5 yıl içinde 140-145 TL gibi rakamları da görebiliriz. Bu nereden baksanız iki yıl içinde yüzde 30-40 prim demek. Sanki içeride en iyi güvenli liman gram altın gibi gözüküyor.’’


Yeni Akit



Geri Dön