26 / 04 / 2024

Gayrimenkul 2010'da cazibesini koruyacak!

Gayrimenkul 2010'da cazibesini koruyacak!

 Sinan Şerifoğlu, Century 21'in 2009 değerlendirmesi ve 2010 beklentilerini anlattı



Dünya çapında 69 ülkede 8 bin ofis ve 140 binden fazla gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteren Century 21, 5.8 milyar dolar ciro ile dünyanın en büyük I gayrimenkul franehise (isim hakkı devri) firmalanndan biri. Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sinan Şerifoğlu,  amaçlarının tüketicinin gayrimenkul alım-satım ve kiralama sında ihtiyaç duyacağı hizmetleri paket olarak sunmanın yanı sıra yatırımın danışmanlığı yapmak olduğunu söyledi.Üretim orta gelirliye kaydı

• Emlak sektörü açısından 2009'u değerlendirir misiniz?
Ekonomik krizin etkisiyle 2009'un ilk 6 aylık dönemi, gayrimenkul alımı yönünde beklediğimiz seviyede olmadı. Ancak 2009'un üçüncü çeyreğindeki konut satışlan 2010 için bizi umutlandırdı. Firmalar, ellerindeki konut stoğuna yeterli talep olmamasından ciddi etkilendi. Üretim lüks konuttan orta gelir grubuna kaydı. Bu dönemde bankalann konut kredisi faiz oranlannda yaptığı indirimin etkilerini gördük. Azalan faizlerin olumlu etkilerini önümüzdeki dönemde de bekliyoruz.

• 2009 Century 21 açısından nasıl geçti?
'Her kriz fırsat doğurur' sözü birçok yatınmcı için geçerliliğini koruyor. 2009'da geçmiş yıllara oranla daha az franehise başvurusu beklerken, gerçekleşen rakamlar tahminimizin üzerinde oldu.  İzmir  başta olmak üzere belirli il ve bölgelerde ofis sayımız arttı. İstanbul 2009'da da canlılığını korudu. Ekonomik yavaşlamaya inat hızlı bir gelişim gösterdi.

• Türkiye'de kaç ofisiniz var?
İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir, Hatay, Muğla ve Aydın gibi illerde olmak üzere toplam 90 adet ofisimiz mevcut. 2010'da 23 ofis açacak

• Bu yıl kaç tane açacaksınız?
Century 21 Türkiye olarak amacımız iyi iş ortaklan ile birlikte güçlü ofisler oluşturmak. Öncelikli hedefimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük illerde gelişimimizi sürdürmek. Bu bölgelerin yanı sıra Ege ve Akdeniz'de de güçlenmeye devam edeceğiz. 2010 için İstanbul'da 10, İç Anadolu'da 5, Ege ve Akdeniz bölgeleri içinde 4'er adet olmak üzere toplam 23 yeni ofis açmayı hedefliyoruz.

• 2010'dan neler bekliyorsunuz?
Özellikle ekonomik göstergeler, azalan oranlan, konut fiyatlannın daha reel bir seviyeye gelmesi ve 2009'un son iki çeyreğinde yaşanan konut talebi 2010'a umutla bakmamızı sağlıyor. 2010'da Emlak Yasa Tasansı Taslağı'nın meclisten geçmesi hali hazırda yaşanan kurumsal gayrimenkul pazarlama sektöründe gelişmelere de ivme kazandıracak, bankalar ile daha iyi ilişkiler kuracak olan kurumsal gayrimenkul ofisleri daha da güçlenecekler.

• Emlak fiyatları bu yıl nasıl seyir izler?
Emlakta arz fazlası olduğu biliniyor. 2010'da da ciddi talep artışı beklenmiyor. Fiyat artışlan beklenmemekle birlikte düşüş yaşanacağını da düşünmüyoruz. Altın değerinde görülen gayrimenkul yatınmı, Türk insanı için cazibesini korurken, altın fiyatlannda yaşanacak önemli düşüşlerin gayrimenkul hareketlerine hız verebileceğini öngörüyoruz.
Posta/Emlak

 


Geri Dön