28 / 03 / 2024

Gayrimenkul alım kararlarında etkili faktörler neler?

Gayrimenkul alım kararlarında etkili faktörler neler?

Türkiye'de son 20 yılda yaşanan gelişmeler, her alanda olduğu gibi konut talebinde de ciddi bir değişimi beraberinde getirdi. Peki nasıl?



KENTLEŞMENİN geldiği düzey, gelir seviyesinin artması, güvenlik, estetik ve konfor anlayışının gelişmesi... Tüm bunlar, insanların "başımı sokacak bir evim olsun yeter" diye özetlenebilecek eski anlayışı bir yana bırakmalarına yol açtı. Ev alma ya da değiştirme kararı için, daha bir ince elenip sık dokunuyor. Peki bugün gayrimenkul alım kararlarında etkili faktörler hangileri? Bu faktörlerin etkisi yaş ve gelir gruplarıyla cinsiyete göre değişiklik gösterse de ortak noktalar özetle şöyle:

BÖLGE SEÇİMİ
Alınacak konutun şehir merkezine, iş ve alışveriş merkezlerine ve okullara gerek mesafe gerekse ulaşım süresi açısından yakınlığı önemli. Günümüzde konut alıcısı, ister oturmak için isterse kiraya vermek için olsun, alacağı evin şehre uzaklığına giderek daha çok dikkat ediyor. Hem trafikle boğuşup hem de yol parası harcamak yerine, biraz daha fazla kira ödeyip şehir içini tercih ediyor.
 
ÇEVRE&YEŞİL ALAN
Çarpık yapılaşma ve betonlaşma, insanları ev alırken çevrelerine daha çok dikkat etmeye yöneltiyor. Bir evin, gerek kendi bahçesinin, gerekse çevresinde yeşil alanlar bulunması, pencereyi açınca gökyüzünün görülebilmesi, evin güneş ışığı alması, çevreyle dost bir anlayışla inşa edilmiş olması konut alıcılarının gözden ırak tutmadıkları faktörler. Bu eğilim, birim alana daha fazla konut sığdırıp daha çok kişiyi ev sahibi yapma anlayışının değişmesini beraberinde getiriyor.

YÜKSEKLİK
1999 yılındaki depremlerden sonra Türkiye'de inşaat standartları yükselse de güvenlik kaygıları, yüksek binalar yerine yatay yapılaşmanın daha çok tercih edilmesini beraberinde getirdi. Yatay yapılaşma tercihini öne çıkaran bir başka neden de yine yeşil alan ve kaliteli çevre düzenlemesinin önemli bir ihtiyaç olarak görülmeye başlaması...
 
KONFOR&DONANIM
Son yıllarda şehir merkezlerinin görece dışındaki kesimlerde yapılan projelerde mutfak ve banyo başta olmak üzere, tam donanımlı konutlar satışa sunuluyor. Çünkü bu tip projeler daha çok, orta ve üstü gelire sahip aktif çalışan nüfusa hitap ediyor. Ve söz konusu kesim, otoparkı, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla güvenliği de düşünülmüş eksiksiz projeleri tercih ediyor. Konutun gürültüsüz bir bölgede olması da tüketicinin dikkat ettiği bir başka unsur.

ENERJİ TASARRUFU
Her türlü mal ve hizmet alımında fiyat/memnuniyet optimizasyonunu sağlayarak karar veren günümüzün bilinçli tüketicisi, konuta yüksek meblağları ödemeye hazır belki ama evini kullanacağı süre boyunca önüne çıkacak sabit giderleri de minimize etmek istiyor. Bu nedenle merkezi ısıtma sistemi (ki devlet de bunu teşvik ediyor), ısı ve ses yalıtımı gibi uygulamaların olması da tüketicinin talepleri arasında yer alıyor.
Business Mortgage


Geri Dön