16 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımında tapu harcı ne kadar?

 Gayrimenkul alım satımında tapu harcı ne kadar?

Gayrimenkul alım satımının tamamlanabilmesi için gayrimenkul alım satım harcının ödenmesi gerekiyor.Peki, gayrimenkul alım satımında tapu harcı ne kadar?İşte gayrimenkul alım satım harçları oranları..



Gayrimenkul alım satımında tapu harcı ne kadar?

Tapu dairesinde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemleri için hem alıcının hem satıcının ödemesi gereken tutara tapu harcı deniliyor.Ödenecek tutar söz konusu gayrimenkulun satış değeri üzerinden hesaplanıyor ve her sene bu değer oranı değişiklik gösteriyor.


2015 yılı açıklanan değerlere göre tapu harcı binde 20'dir.Bu oran üzerinden örnek vericek olursak şu şekilde: 600 bin TL'lik taşınmaz mal için 12 bin TL,500 bin TL'lik taşınmaz mal için 10 bin TL,400 bin TL'lik taşınmaz mal için 8 bin TL,300 bin TL'lik taşınmaz mal için 6 bin TL,200 bin TL'lik taşınmaz mal için 4 bin TL,100 bin TL'lik taşınmaz mal için ise 2 bin TL.


Satış değerinin eksik gösterilmesi nedeniyle gayrimenkul alım satım tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.


Tapu harcının eksik yatırılması halinde cezalı duruma düşmemek için, vergi dairelerine gidip harcın eksik yatırıldığını, ödenmeyen kısmı da ödemek istenildiği tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirilebiliyor


Tapu harçlarının, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar tarafından da tahsil edilebiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.



Hibe yoluyla tapu devri nasıl olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön