16 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımında tapu harcı yükümlülüğü!

Gayrimenkul alım satımında tapu harcı yükümlülüğü!

Gayrimenkul alım satımında tapu harcı yükümlülüğü bulunuyor. Harçlar Kanunu uyarınca, gayrimenkul satış işleminde tapu harcı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 20 oranında tahsil ediliyor...



Gayrimenkul alım satımında tapu harcı yükümlülüğü!

Gayrimenkul alım satımı ile ilgili tapu işlemleri harca tabi tutuluyor. Harçlar Kanunu gereğince, 2014 yılında gerçekleşen gayrimenkul satış işleminde tapu harcı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. 


Gayrimenkul alım-satımında tapu harcı, gayrimenkulün gerçek alım-satım bedeli üzerinden hesaplanır. Gayrimenkulün gerçek alım-satım bedelinin belediyelerce tespit olunan emlak vergisi değerinden az olması halinde harç emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanır. 


Tapu harcı, tapu işlemi sırasında taraflarca beyan edilen değer üzerinden hesaplanarak peşin olarak tahsil edilir. Tapuda işlem yapıldıktan sonra, mükelleflerler tarafından gerçek alım-satım bedelinden daha düşük bir bedel beyan edildiğinin idarece tespit edilmesi halinde, aradaki farka isabet eden harç %25 oranında vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil edilecektir. 


Taşınmaz satışında harç hesaplama örneği:

Bay F, 16.03.2013 tarihinde 100.000 TL ödeyerek Bay (G)’den bir gayrimenkul satın almıştır. Söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değeri 50.000 TL dir. Taraflar, tapuda alım satım bedelini 60.000 TL olarak beyan ederek, bu tutar üzerinden tapu harcı ödemişlerdir. Tarafların tapuda ödedikleri harç miktarı, beyan edilen 60.000 TL üzerinden hesaplanmış, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı (60.000x‰ 20)=1.200 TL olmak üzere toplam 2.400 TL tapu harcı ödenmiştir. 


Alım-satım işlemi için beyan edilmiş olan 60.000 TL, emlak vergisi değerinin üzerinde olmakla birlikte, gerçek alım-satım bedeli olmadığından, gerçek alım-satım bedeli idarece tespit edilerek aradaki fark matrah (100.000 TL-60.000 TL=40.000 TL) üzerinden alıcı ve satıcı adına cezalı harç tarhiyatı yapılacaktır. 


Buna göre, gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcı ödemediği tespit edilen alıcı ve satıcı adına ayrı ayrı olmak üzere fark matrah üzerinden (40.000 TL x %o20 =) 800 TL tapu harcı ve (800 TL x %25)=200 TL vergi ziyaı  cezası tarh edilecek ve ayrıca hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. 


Bu nedenle, gayrimenkul devir ve iktisap eden kişilerin cezalı vergi tarhiyatlarıyla karşılaşmamaları için gayrimenkul alım-satım bedeli olarak işlemi gerçekleştirdikleri gerçek değeri beyan etmeleri yararlarına olacaktır. 



Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi 2014!


Geri Dön