29 / 03 / 2024

Gayrimenkul alım satımında tapu işlemleri!

Gayrimenkul alım satımında tapu işlemleri!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde gayrimenkul alım satımında tapu işlemlerini kaleme aldı.Gayrimenkul alım - satımında alıcı ve satıcının hazırlaması gereken belgeler nelerdir?...




Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde gayrimenkul alım satımında tapu işlemlerini kaleme aldı.


ALICI VE SATICININ HAZIRLAYACAĞI BELGELER 


Gayrimenkul alım-satımında alıcı ve satıcının hazırlaması gereken belgeleri madde halinde saymak mümkündür. 


1. Satılması istenilen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı, 2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile satıcıların birer, alıcıların ikişer adet, son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde vesikalıkfotoğrafları, gerçek kişiler için T.Ç. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için vergi numaralan, 3. istem, malikin temsilcisinden geliyor ise, temsile ilişkin belge (vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) ile temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı, alıcılar arasında bizzat işleme katılmayanlar var ise, onları temsil eden (vekil) temsilcilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsil yetkisine ilişkin belgeler (vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) T.C. Kimlik Numarası, 4. Sözkonusu taşınmaza ait, ilgili belediyeden emlak vergisi değerini gösteren belge. 


TAPU SİCİLİNE BAŞVURU 


1-Başvurunun Şekli Gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişi temsilcilerinin Tapu Sicil Müdüıiüğü'ne yapacakları başvurunun yazılı olması şart değildir. Dilekçe yazılması gerekmez. Kişiler müdürlüğe gelip, sözlü olarak başvurularını yapabilirler. Resmi kuruluşlar ise yazılı olarak talepte bulunabilirler. 

Başvuru tapu sicil müdürüne yapılır ve müdürün havale edeceği memur tarafından incelenerek, müdürün imzası ve mühürü ile sonuçlandırılır. Tapu Sicil Tüzüğü, bu başvuruya, "istem" adını vermektedir. İstem, tescili bozucu veya hükümsüz kılıcı kayıt ve şarta bağlanamaz Tapu sicil müdürlüklerine her türlü işlem için yapılacak başvurular, memur tarafından başvuru belgesi doldurulmak, tarih atılmak, memur ve başvuruda bulunan tarafından imzalanmak suretiyle, yazılı hale getirilir. Bugün tapu sicil müdürlüklerine ilk başvuru yapıldığında matbu olarak hazırlanmış bulunan iki nüsha başvuru fişi düzenlenmekte, biri istemde bulunan vatandaşa verilmekte, diğeri de parsel dosyasında saklanmaktadır. İstemde bulunana gün verilmesi gerekiyorsa, kaç gün verildiği, bazı belgeleri eksik ise hangi belgelerin eksik olduğu başvuru fişine yazılır. Yalnız bu eksikliklerin bir defada söylenmesi gerekir. Müdürlükten kaynaklanmayan nedenlerle, işlemin sonuçlandırılması uzamış veya istemde bulunan, kendisine verilen günde gelmemiş ise, bu durum da açıklanarak başvuru fişinin arkasına imzası alınmalıdır.


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi  




Geri Dön