19 / 04 / 2024

Gayrimenkul alımı noterden değil tapudan yapılır!

 Gayrimenkul alımı noterden değil tapudan yapılır!

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, konut alacağız ama tapudan değil noterden satmak istiyor ne yapabiliriz diye soran okurunu cevaplıyor. İşte o yazı!






Ev sahibi evini bize satacak ama kendisi de alalı beş seneden az olmuş, tapudan satamam diyor da noterden satayım diyor. Böyle bir satış mümkün mü, ne gibi problem yaşanır?


Gayrimenkulün alımdan sonraki beş yıl içinde satılamayacağı diye bir kural yok. Ancak beş yıl içinde satış halinde alım satım arasında doğan lehte fark  Gelir Vergisi'ne tabidir. Bir gayrimenkul ancak tapu dairesinde alınır ve satılır. Tavsiyem siz de tapudan alın. Bunun için mali müşavir ile görüşün. alım satım değerlerini bildirin, doğabilecek vergiyi size söylesin, bakarsınız Gelir Vergisi çıkmaz, siz de tapudan alım işlemini yaparsınız. 


Peki noterde satış olur mu?


Noterde satış değil gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılır. Yani ileride satış vaad edilir. Bu işlem hukuk dışı değil yapılabilir. Büyük çapta hukuki engel çıkmayabilir. Deyin ki çıktı, mahkeme marifeti ile bu daire adınıza tescil olunabilir. Yapılmasında mahzur yok ama önerim Gelir Vergisi'ni hesaplatıp ona göre davranıp tapudan devir almanız yönündedir.


Tamer Heper/Posta


Geri Dön