26 / 04 / 2024

Gayrimenkul alınıp satılırken tapudaki kayıtlara bakılır

Gayrimenkul alınıp satılırken tapudaki kayıtlara bakılır

Posta Gazetesi'nden Tamer Heper, vatandaşların sorularını yanıtlıyor



Bir şirket ortağıyım, şirketin bulunduğu yer kira. Ancak ben bu dükkandan şirketi taşıyıp bir başkasına devren kiralamak istiyorum. Bir problem yaşar mıyım? İ.Ö.

Efendim, kira konuları iki ayrı yasada incelenir. Biri Borçlar Kanunu, diğeri 6570 sayılı kanun. Her iki kanunda da kiracının devir hakkı bulunmadığı yazılı. Ancak bu hüküm amir hüküm olmadığından kira sözleşmesine aksine hüküm konulabilir. İşte bu nedenle önce sizin kira sözleşmenize bakmamız lazım. Ben bakamayacağıma göre siz bakacaksınız. Bakın bakalım devir hakkı konusunda bir hüküm varmı. Yüzde 99 devir yasaklanmıştır. Çünkü her sözleşmeye bu yasak hükmü konuluyor. Yasaklama hükmü varsa bu yeri kiralayanın izni dışında bir başkasına devredemezsiniz. Devrederseniz ve kiralayan bunu kabul etmezse işyerine giren kişi fuzuli işgal durumuna düşer ve bu durum tahliye nedenidir. Elbette sonucu size de dokunur.

Bir dubleks dairemi sattım. Satıştan kısa bir süre sonra alıcı beni aradı, kendisini kardırdığımı, çatı dubleksi bölümünde genişleme yapabileceğini söylediğimi, oysa yapamayacağını öğrendiğini söyleyip daireyi iade almamı istedi. Bense satış bedelini borçlarıma yatırdım. Bu durumda ne yapabilirim? K.P.

Değerli okuyucum ve değerli okuyucularım. Kısa müddetli işleriniz için bana bağlanıp işlerinizi ihmal etmeyin. Kısa sürede yanıt verme imkanım olmayabilir. Kaç okuyucu mektubuna muhatap olduğumu bilemezsiniz (şikayet değil elbette bu beni memnun ediyor.) Oysa görüyorsunuz ya iki ya üç kişiye yanıt verebiliyorum. Bunu söylememin nedeni okuyucumun biraz sitem etmesi... Geleyim yanıtıma. Bir gayrimenkul alınıp satılırken tapudaki kayıtlara bakılır. Zira alım satım sırasında tapu kütükleri alenidir hatta resmi sözleşme imzalanırken tapu sicil müdürü gayrimenkulün özelliklerini okur ve bu husus bilinerek alınır satılır. Yasa dışı yapılabilecek şeyler için zaten taahhütte bulunulamaz. Ortak alanlara taşma yapma taahhüdü diye bir taahhüt olamaz. Resmi durum ne ise o halde satım yapılır bu geçerlidir. Diğeri, yani "Bana yasa dışı genişleme imkanı tanımıyorlar" cümlesi iade nedeni veya satışın iptali nedeni değildir.
Posta/Tamer Heper

 


Geri Dön