23 / 04 / 2024

Gayrimenkul danışmanlığına üniversite şartı geliyor!

Gayrimenkul danışmanlığına üniversite şartı geliyor!

TBMM’ inde bekleyen ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’ sektöre disiplin getirecek. Yasa ile gayrimenkul sektöründe bugüne kadar uygulanmayan pek çok standart hayat bulacak.



Meclis’te bekleyen yeni yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getiriliyor.


TBMM’ inde bekleyen  ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’ sektöre disiplin getirecek. Yasa ile gayrimenkul sektöründe bugüne kadar uygulanmayan pek çok standart hayat bulacak. Yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getiriliyor. Süreci değerlendiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel, sadece İstanbul’da kayıt dışı çalışan emlakçı sayısının 100 binden fazla olduğunu hatırlatarak, ‘’Hizmet sektöründe imaj çok önemli. Gayrimenkul sektörü en kârlı sektörlerden birisi. Geçmişten gelen imaj zedelenmelerini yeniden yaşatmamak gerekiyor. Gelecek günlerde yasalaşacak olan tasarı bu yönüyle çok önemli’’ dedi.  Yasa ile emlak müşavirliği ve emlak komisyoncusu konularının ayrıldığını söyleyen Çengel, ‘’Emlak müşavirlerinin eğitimli olması gerekiyor. Üniversite eğitimi almış ve ardından sınava girmeleri gerekiyor.  Eski dönemlerde olduğu gibi bir masa, sandalye ve telefonla emlakçılık yapılmıyor. Sektördeki talep de artık bu yönde.  Tüketiciler de bilinçlendi. Dolayısıyla bu teklifi yasalaşmasını çok doğru buluyorum. Çünkü sektörde en önemli eksikliğin yani prestij problemini ortadan kaldıracağını düşünüyorum’’ değerlendirmesinde bulundu.


EĞİTİM ŞART OLDU


Emlakçıların genellikle alaylı olduklarını söyleyen Çengel, ‘’ Bunların birikimlerini biraz daha revize etmek küreselleşen rekabetçi çevre ile uyumlu hale getirmek, müşterilerini daha iyi tanımlamak ve onları tanımak açısından bir yapılanma şart. Geçmiş yıllarda özellikle emlak sektörünün ilk geliştiği yıllarda bir güven ve imaj problemi yaşandı. Bu da sektörde negatif etki yarattı. Maalesef emlakçı kavramından bizim toplumumuz çok da hoşlanmıyor. Ama emlak uzmanı dediğimiz zaman insanlarımız mutlu oluyor. İnsanlarımız böyle kavramlar istiyor. Ama bunun da altının dolu olması lazım. Ama nasıl? Yeni Türkiye’deki tüketici davranışlarına göre eğitim odaklı bir adaptasyon süreci  yaşanmalı. Dolayısıyla sınav, eğitim, sertifikasyon bunları beraberinde getirecek ve umarım emlak sektörü açısından da çok olumlu olacaktır’’ dedi.


TİCARET’TE EĞİTİMİ VAR


İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Gayrimenkul Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni açtıklarını kaydeden Özgür Çengel, ‘’ Merkezimizde piyasanın nabzını tutuyoruz. Akademik bilgiyi teorik bilgiyle bağdaştırıyoruz ve piyasaya en güncel endeksleri sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. İki alanda da lisansüstü eğitimlerimiz var. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İstanbul Ticaret Odası’yla olan organik bağının olmasından dolayı bunu yapması çok normaldir. Çünkü biz sadece teorik çalışan bir üniversite değil, bunu pratiğe dönüştürme misyonundayız. Dolayısıyla ticaret odasından feyz alarak gayrimenkul sektöründe çalışmalar yapıyoruz. İstanbul Ticaret Odası’ndaki meslek komitelerini ziyaret ediyoruz. İnşaatla, konutla, mimariyle ilgili komitelerde firma sahipleriyle beraber çalışıp okulumuzdaki müfredatları revize ediyoruz. Okulumuzda gayrimenkulle alakalı bölümler var. Biz de elimizden geldiğince sektöre akademik anlamda destek olmaya çalışıyoruz ve bu çok da önemli bir sosyal sorumluluk projesidir’’ ifadelerini kullandı.


Yeni Akit


Geri Dön