29 / 03 / 2024

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir?

Gayrimenkul değerleme uzmanları; taşınmaz mal alım- satım sürecinde, ipoteğe dayalı kredi işlemlerinde değer tespiti yapıyor. Peki, gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir? Gayrimenkul değerleme uzmanı nasıl olunur?



Gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı, konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit etme işi olarak tanımlanıyor. 


Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. 


Ayrıca bu kişiler, Çalışma İlkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme İlkelerine uymalıdırlar.


Gayrimenkul değerleme uzmanları; taşınmaz mal alım-satım sürecinde, ipoteğe dayalı kredi işlemlerinde değer tespiti yapıyor. Ayrıca gayrimenkullerle ilgili davalarda bilirkişi olarak görüşlerine başvuruluyor. 


Gayrimenkul satın almak isteyen kişilerin, herhangi bir gayrimenkulu almadan önce, gayrimenkul değerleme uzmanlarına başvurmalarında ve alacakları gayrimenkulun gerek tapu işlemlerinde gerekse belediye ile ilgili konularda herhangi bir problemi ve sakıncası olup olmadığını öğrenmelerinde fayda vardır.


Gayrimenkul yatırım fonu nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön