16 / 04 / 2024

Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!

Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!

Gerek dövizdeki artış gerekse seçimlerin ardından oluşan güven ortamı gayrimenkul fiyatlarını yüzde 30 oranında artıracak. İnşaat firmalarının temsilcileri fiyatlar artmadan yatırımcıların ev alması gerektiğini belirtti.



Özellikle demir, çimento gibi ithalata dayalı ve dolar olarak ödemesi yapılan ürünlerin, dolardaki değer artışından dolayı fiyatlarının yükselmesi Ocak'tan itibaren gayrimenkulde kendini gösterecek. Gayrimenkul uzmanları ve firmalar yatırımcılara seslenerek, "Her krizden bir fırsat doğar" anlayışıyla hareket etmeleri gerektiğini söyledi. 


FİYATLARA YANSIYACAK 

Dolar-euro paritesindeki bozulmanın ihracat ve ithalata yansıdığının altını çizen uzmanlar, "İnşaatta girdi maliyetleri çok arttı. Bu durumda ev fiyatlarının artması kaçınılmaz. Ev sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyenler için, ev almanın tam zamanıdır. Yılbaşından itibaren ister istemez bu artış ev fiyatlarına yansıyacak. Artış oranını ise yüzde 30 olacağını tahmin ediyoruz. Konutunu şimdi alan Ocak ayma kadar olan yaklaşık 1 aylık süreçte yüzde 30 kar sağlayacak" dedi. Altın ve dövizden çok gayrimenkulün yatırımcısına kazandırdığını hatırlatan uzmanlar, "Özellikle ellerinde döviz bulunduran kişilerin gayrimenkule yatırım yapmaları gerekir. Çünkü doların artış trendinin daha fazla sürmeyecektir. Bununla beraber, ev fiyatları artış gösterecek. Dolayısıyla yatırım yapmak isteyenler için gayrimenkul en güvenli yatırım aracı olarak gözüküyor" ifadelerini kullandı. Biz de uzmanlara 'ev almanın zamanı mı' diye sorduk. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



ENFLASYON ZAMMI EKLENECEK 

Metehan Kavuk (Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı): Bu yıl inşaat firmaları gelen zamları konut fiyatlarına yansıtmadı. Sebebi ise arz-talep dengesini sağlamak. Çünkü zamları yaparsak sektör durma noktasına gelebilir ama bu zamlar ancak yılbaşına kadar bekletilebilir. Yılbaşından sonra fiyatlar hızlı bir şekilde zamlanıp fiyatlar artacak. Zaten yüzde 8 ila 10 arasında enflasyon zammı gelecek. Projelerin getiri dengesi ve kur etkisi de ekleyince zam oranları yüzde 30-40, hatta bazı projelerde yüzde 50'yi bulacak. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



AKILLI YATIRIMCI AVANTAJI KULLANIYOR 

İdris Avcı (Avcılar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı): Konut almanın şimdi tam zamanı. Altın ve dolar yükseldi ve şu an değerini buldu. Daha fazla artacağına inanmıyorum. Fakat gayrimenkul her geçen yıl değer kazandırıyor. O nedenle yatırımcı için en iyi olanak gayrimenkul. Zaten yatırımcıların bir kısmı da bunu görüp gayrimenkule yöneldi. Akıllı yatırımcı bu avantajları değerlendiriyor. Temelden girilen ve hala devam eden projeler yılbaşından itibaren yüzde 20-25 arasında zamlanır. Buna ek olarak inşaat maliyetinde yüzde 10-15 bandında artış olabilir. Bu sonuçla şimdiden ev alanlar yüzde 30 civarında kar elde eder. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



ŞİMDİ ALMAK DOĞRU BİR HAREKET OLUR 

Selim Gökdemir (Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı): Dolarda bir yıl içinde yüzde 30 civarında bir artış oldu. Bu artış demir, çelik, çimento gibi malzemelerin de değerini yükseltti. Fakat bu artışlar konut fiyatlarına henüz yansımadı. Dolar ve euro karşısında Türk Lirası ciddi değer kaybetti ama ekonominin kuralları çerçevesinde bu artışı mevcut yapı stoğuna yansıtmak çok zor. Şu an ev alanlar doğru ve karlı bir iş yapmış olur. 2016'dan itibaren fiyatlara zam yansıyacak. Yatırımcıların 1 Kasım seçimlerinden sonra yatırıma karar vermesi konut taleplerinde artışa neden olacak. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



SATIŞLAR ŞİMDİDEN HAREKETLENDİ 

Münir Tanyer (Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı): Tüm yatırım uzmanlarının belirttiği gibi ben de dövizdeki artışın yılbaşından sonra fiyatlara yansıyacağı ve bunun yüzde 30 civarlarında olacağı düşüncesine katılıyorum. Bu nedenle de şimdi konut almanın tam zamanı. Konut ihtiyacı olanlar yılbaşına kadar konutları almalarını tavsiye ediyorum; mutlaka karlı çıkacaklardır. Bitmiş projelerin bir an önce satın alınması hem yatırımcıya hem de ihtiyacı bulunan vatandaşa kazandıracaktır. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



YATIRIMLAR DA HIZLANACAK 

Kenan Kah (Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı): Artan döviz kurlarına bağlı olarak girdi maliyetleri yükseldi. Dolayısıyla bu artış ev fiyatlarına yansıyacak. Müteahhitler ellerindeki stokların da tükenmesiyle birlikte ev fiyatları yüzde 20-30 oranında zamlanabilir. Ev sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyenler için, ev almanın tam zamanı. İş dünyası yatırım kararlarını seçim sonrasına bırakmıştı. Siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla kent ekonomisi daha dengeli bir seyir izleyecek ve yatırımlar da aynı paralelde hızlanacak. 




Gayrimenkul fiyatları artmadan yatırımcılar ev almalı!



DOLAR VE ALTIN DAHA FAZLA ARTMAZ 

Tahsin Şahin (Katal İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü): Seçimden önceki son bir kaç ay konut piyasası oldukça sakindi. Ancak yılbaşını bile beklemeden seçimin hemen ertesi günü yani 2 Kasım'dan itibaren gayrimenkul fyatları tekrar toparlanıp yükselişe geçti. Bunun farkında olan ve piyasayı takip eden yatırımcılar zaten alımlara başlamıştı. Seçim sonucunda sandıktan istikrarın çıkmasıyla da satışlar katlanarak artıyor. Küçük yatırımcılar da sağlam firmalardan marka projelere temel aşamasında girsinler. Onlar da bu avantajları kaçırmamış olur. Dolardaki artışın da fiyatlara yansıyacağı gözönüne alınırsa ev almanın şimdi tam zamanı diyebiliriz. 



Habertürk Egeli Ek


Geri Dön