27 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar kapsamında değer artış kazancı vergisi olan gelir vergisi bulunuyor. Vergi için önce beyan veriliyor. Peki, ayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar kapsamında değer artış kazancı vergisi olan gelir vergisi bulunuyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor;


- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,


Elden çıkarmadan maksat, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir bedel karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasıdır.


Elde edilen kazanç için beyan verilip verilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olup; İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi. Bu bedelin altında gelir elde edenler vergiden muaf olup; bu sınırı aşanların beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Peki, gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Beyanname, Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar verilebiliyor.  Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.


Gelir vergisi nasıl öderim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön