26 / 04 / 2024

Gayrimenkul kiralamalarında başlangıç sözleşme tarihidir!

Gayrimenkul kiralamalarında başlangıç sözleşme tarihidir!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kira sözleşmerinin başlangıç tarihi konusunu ele aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı..



Kiracımla kira sözleşmesi yaptık. sözleşmede bir tarih var ancak kira ödemelerinin 2 ay sonra başlayacağını kararlaştırdık. Şimdi kiracım kiranın başlangıcını kira ödemelerinin başladığı tarih olarak kabul ediyor, ben ise sözleşme tarihi olarak kabul ediyorum. Hangisi doğru? 


Kira sözleşmeleri iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdendir. Siz kiracıya malınızı kullanması için teslim edersiniz, kiracı da bunun için bir bedel öder. Ödenecek bedelin aydan aya olması diye bir kural yoktur. Sözleşme ile kararlaştırılan dönemlerde kira ödenir. Kira bedelinin ödenmemesi, kira ilişkisinde asli unsurdur.


ANLAŞMAYA BAĞLI 


Ancak ödeme periyodu için koyulmuş bir kural yoktur. Yıllık toptan olabilir, iki ayda bir olabilir, 15 günde bir olabilir. Bu anlaşmaya bağlıdır. Sizinkinde 2 ay sonra ödemeye başlanacaktır ki bu kira sözleşmesinin iki ay sonra başladığı anlamına gelmez. Sadece ödeme şartı belirlenmiştir. Ancak kira akdi tarafların iradelerinin birleştiği tarihte oluşur ki bu da sözleşmenin imzalandığı tarihtir.


ÖN AKİT KAVRAMI 


Kira ödemesinin iki ay gecikmesinin de nedeni çok önemli değildir. Ancak istisnaen bir ön akit yapılarak sonraki asıl akit yani asıl kira sözleşmesi teminat altına alınır ki hukukumuzda ön akit kavramı vardır. Bu gibi sözleşmelerde kira aktinin hangi tarihte başlayacağı açıkça ifade olunur. Ancak yukarıda belirttiğim gibi sadece kira bedelinin hangi tarihte ödeneceğinin ifade edildiği cümle, sözleşmesinin kiraların ödenmeye başladığı tarihte hüküm ifade edeceği anlamına gelmez.





Geri Dön