27 / 04 / 2024

Gayrimenkul pazarına dört ABD'li daha giriyor!

Gayrimenkul pazarına dört ABD'li daha giriyor!

Şehirleşme çalışmalarının hız kazanması ve kentsel dönüşüm yasasının ardından gayrimenkulde yaşanan gelişmeler yabancı gayrimenkul şirketlerinin Türkiye'ye olan iştahlarını kabarttı. Gayrimenkul pazarına dört ABD'li daha geliyor...



Şehirleşme çalışmalarının hız kazanması ve kentsel dönüşüm yasasının ardından gayrimenkulde yaşanan gelişmeler yabancı gayrimenkul şirketlerinin Türkiye'ye olan iştahlarını kabarttı, ilki 1997'de gelen ve Türkiye pazarında faaliyet gösteren sekiz ABD merkezli uluslararası gayrimenkul zincirinin şu anda ülkemizde 642 şubesi var. Bir taraftan bunlar büyüme planları yaparken bir taraftan da ABD merkezli dört yeni zincirin 2014 sonuna kadar ülkemize gelmesi bekleniyor. 


Türkiye gayrimenkul pazarında yılda 1 milyonun üzerinde satış ve kiralama işlemi yapılıyor. Bu açıdan son derece cazip bir pazara sahibiz. Son yıllarda kentsel dönüşüm yasasının çıkarılması, markalı konut sektöründeki gelişmeler, şehirleşme faaliyetlerinin hız kazanması ile gayrimenkul sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Bu gelişme yerli yatırımcılar kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Bu gelişimi gören uluslararası gayrimenkul zincirleri de Türkiye pazarında yatırım yarışına girmiş bulmuyor. 


Türkiye'de Re/Max'tan Realty World'e kadar sekiz ABD merkezli uluslararası gayrimenkul zinciri faaliyet gösteriyor. Bunların ikisi ise son bir yılda Türkiye pazarına giren Era ve Keller Williams. 



Türkiye, ABD'li büyük gayrimenkul zincirlerinin yatırım yapmakta yarıştığı bir ülke olarak öne çıkıyor. Türkiye pazarına gelmeyen ABD'li büyük zincir sayısı yok denecek kadar az. Henüz Türkiye pazarına girmeyen ABD merkezli son büyük dört zincir markanın da 2014 yılı sonuna kadar ülkemize gelme planları bulunuyor. 


DÖRT ŞİRKET SIRADA 


Bunlardan Help U Seli Real Estate, 94'ü ABD'de ve 4'ii de dünyanın çeşitli ülkelerinde olmak üzere dünya genelinde 98 lokasyonda hizmet veriyor. 1978 yılından bu yana franchise veren şirket, Türkiye pazarı ile birlikte Afrika, Asya ve Batı Avrupa'da büyüme planları yapıyor. 


ABD'de 597, Kanada'da 29 ve dünyanın 11 farklı lokasyonunda 700'iin üzerinde şubesi bulunan Real Living Real Estate, 2002'den beri oluşturduğu franchise zincirine Türkiye pazarını da eklemek istiyor. 


1997 yılından bu yana franchise veren ve dünya çapında 10 farklı ülkede toplam 484 şubesi ile faaliyet gösteren United Country Real Estate, ABD, Afrika, Avustralya, Meksika ve Doğu Avrupa ülkelerindeki büyüme planlarına Türkiye'yi de eklemiş durumda. 


Türkiye pazarına gelme planları yapan Realty Executives ise 1973 yılından bu yana franchise veriyor. Dünyanın 41 ülkesinde 552 şubesiyle hizmet veren şirket, Türkiye gayrimenkul pazarına 2014 yılında giriş yapmayı düşünüyor. 


KRİTİK UYARILAR 


Era Türkiye Yönetici Ortağı Can Ekşioğlu, Türkiye'nin ABD'li franchise markalarının neredeyse tamamına yakının yatırım yaptığı ender ülkelerden biri olduğunu söylüyor. Bir markanın bir ülkeye gelmesinin o ülkede başarılı olacağı anlamına gelmediğine işaret eden Ekşioğlu, "Bir marka gireceği pazarın analizini yapıp o pazara uyum sağlayıp sağlayamayacağını da araştırmalı. Başarının ilk şartı bu. Biz Era olarak pazara uyum konusuna önem verdik. Türkiye pazarında bir standart oturtmayı istiyoruz. Pazarın standartlarını da yukarı taşıma hedefi ile faaliyet gösteriyoruz" diyor. 


İLK RE/MAX GELDİ ABD'den Dubai'ye, Kanada'dan Avrupa ülkelerine kadar dünyanın 90'a yakın ülkesinde faaliyet gösteren bu zincirlerin Türkiye'deki topise 175'i bulan şubesi ile en hızlı büyüyen zincirler arasında yerini alıyor. 2001 yılında Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayan Century 21, 122'yi bulan şubesi ile Türkiye pazarının en yaygın zincirleri arasında yerini alıyor. 

ABD'li şirketler, önümüzdeki beş yıllık süreçte Türkiye genelinde Adana, İzmir, Antalya, Eskişehir, Bursa, Samsun, Trabzon gibi gayrimenkul piyasasının geliştiği kentlerde büyüme planları yapıyor. 


1997 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Re/Max, ülkemizde 227 franchise şubesi ile faaliyet gösterirken her yıl şube sayısını arttırmaya devam ediyor. 2005 yılında Türkiye pazarına giren Realty World ltndan bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren ColdwelI Banker 33, 2012'de Türkiye pazarına gelen F.ra 22, 2010'dan bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren Sotheby's International Realty iki. geçtiğimiz haftalarda Türkiye pazarına giren Keller Williams ise bir şubesiyle Türkiye pazarında faaliyet gösteriyor. 


BAŞKA MARKALAR DA GELEBİLİR 


ABD'nin en büyük gayrimenkul zincir markaları olan Coldwell Banker, Century 21, Era, Better Homes and Gardens ve Sotheby's gibi gayrimenkul franchise markalarını bünyesinde barındıran Realogy Grubu, bu alanda hizmet veren en büyük gruplardan biri. Grup, Türkiye pazarında Better Homes and Gardens markası haricindeki tüm markaları ile yer alırken bu markanın da önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemize gelme ihtimalinin olduğu belirtiliyor. 


Türkiye pazarında 2007 yılından bu yana var olan Coldwell Banker Türkiye, 2016 sonuna kadar konut, lüks konut, proje, kat karşılığı ve ticari gayrimenkul danışmanlığı alanlarında hizmet verecek 250 ofis ve 2 bin 500 gayrimenkul danışmanı sayısına ulaşmayı hedefliyor. 

Century 21 Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Altaş, Türkiye genelinde 122 olan ofis sayılarını bu yılın sonuna kadar 170'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Türkiye pazarında daha da büyüyeceklerine işaret eden Altaş, bu büyüme hedefi doğrultusunda 2016 yılına kadar ofis sayılarının 250ve ulaşmasının planlandığını da vurguluyor. 


EKONOMİST


Geri Dön