20 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Devlete ödenen vergiler arasında size ait bir gayrimenkul satışından elde ettiğiniz kazanç için ödenen vergi de yer alıyor. "Gayrimenkul satış kazancı vergisi" ve detayları haberimizde yer alıyor...



Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Yatırım amaçlı bir gayrimenkul aldığınızı ve gayrimenkulünüzün satın aldıktan sonra bir değer artışı yaşadığını buna bağlı olarak da söz konusu mülkü satmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda gayrimenkul kazancı vergisi olan "emlak gelir vergisi" kapsamı altında ödenmesi gereken vergiyi ödeyecek misiniz? Merak ediyorsanız, haberimizi incelemeye devam edebilirsiniz.


Gayrimenkul satış kazancı vergisi ile ilgili birkaç istisnai durum söz konusu oluyor. Bu istisnai durumlardan birinin mevcut olması durumunda gayrimenkul satış kazancı vergisi ödemiyorsunuz. Peki hangi durumlarda gayrimenkul satış kazancı vergisi ödenmez, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


2007 senesi ve bu yılda yapılan düzenlemeler söz konusu verginin ödenmesi hususunda önemli rol oynuyor. Bu ne demek oluyor? 2007 yılında yapılan düzenlemelere göre bu yıldan önce alınan ve 5 yıl sonra 2012 yılında satılan gayrimenkullerden gayrimenkul satış kazancı vergisi alınmıyor.


Örneğin 2005 yılında 150 bin TL'ye bir konut aldığınızı farz edelim. Satın aldığınız konutun zamanla değer kazandığı ve bu konutu 2010 yılında 750 bin TL'ye sattığınızı düşünürsek bu durumda gayrimenkul satış kazancı gelir vergisi ödemiyorsunuz.


Bu demek değil ki 2007 senesinden sonra edinen ve 5 yıldan az süre boyunca sahip olunan her konut için emlak gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Yine 2007'den sonra bazı istisnai durumlar mevcut olduğu takdirde elde edilen gayrimenkulün satışında vergi talep edilmiyor. Bu istisnai durumlar şu şekilde özetlenebilir.


* 5 yıl içinde alıp sattığınız gayrimenkulden elde ettiğiniz kazanç 8 bin 800 TL'den az ise bu vergi ödenmiyor. Bu tutarı aşan bir kazanç elde edilmesi halinde ise aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek, vergisinin ödenmesi isteniyor.


* Miras kalan ya da bağış olarak elde edilen gayrimenkulün satılması durumunda da gelir vergisi ödenmesi istenmiyor.  Bu demek oluyor ki bir kimse kendisine miras yolu ile kalan gayrimenkulü sattığı zaman, emlak gelir vergisi ödemiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön