18 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı!

Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı!

Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı, kanunla yazılı şekle bağlanmıştır. Kira sözleşmesinin sözlü yapılması dahi mümkün iken, gayrimenkul satış işleminin sadece tapu memuru huzurunda yapılması gerekiyor...




Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı!


Bir gayrimenkulün alım satımı, kiraya verilmesi, inşaat yaptırılması gibi işlemlerin hepsi birer sözleşmeye tabi oluyor. Yapılan sözleşmeler her iki tarafa bazı haklar verdiği gibi borçlar da yüklüyor.             


Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı, kanunlarda yazılı şekle veya resmi şekle bağlanmıştır. Resmi şekil sözleşmenin resmi memur huzurunda yapılmasıdır. Kira sözleşmesinin sözlü yapılması dahi mümkün iken, gayrimenkul satışının sadece tapu memuru huzurunda yapılması gerekiyor. Kanunlarda resmi olarak yapılması zorunlu tutulan sözleşmeler bu resmi şekil şartına uyulmamışsa geçerli olmuyor. Yani gayrimenkul satışı tapu memuru huzurunda yapılmamışsa, alelade bir kağıda yazılarak ya da sözlü olarak yapılmışsa geçerli olmuyor.


Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı nın resmi yazılı yapılması gerekiyor demiştik. Bir sözleşmenin değiştirilmesi isteniyorsa ilk sözleşmenin yapıldığı şekle uyulması gerekiyor. Yani gayrimenkul satış sözleşmesi resmi yapılsığı için ancak değiştirilmesi yine resmi şekilde mümkün oluyor. 


Gayrimenkul satışının öncesinde taraflar anlaşmaya varmış iseler bir ön sözleşme yapabiliyorlar. Halk arasında buna satış protokolü deniyor.


İster gayrimenkul satışı, ister kira isterse başka bir sözleşme olsun mümkün olabildiği kadar sözleşmeleri yazılı yapmak ve karşılıklı şartları yazarak imzalamak her zaman ileride çıkmaza düşmeyi engeller. 


Gayrimenkullerle ilgili sözleşmelerde mahallesi, köyü, ada-parsel numarasını veya hiç değilse posta adresini yazmak doğru olandır. Yazılı şekilde yapılan sözleşmelerde tarafların imzalarının bulunması da zorunludur.



İpotek ne demektir?
Gayrimenkul mülkiyetinin devri!
Emlak vergisi hangi hallerde ödenmez?
Gayrimenkul satışı aracılık sözleşmesi!





Geri Dön