25 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli!

Gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli!

Emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak amacıyla yaptığı gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli yazılı olmalıdır...




Gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli!


Emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak veya bu işlere ilişkin sözleşmelerin yapılması için gereken ortamı oluşturmak üzere iş sahibi ile yaptığı sözleşmeye gayrimenkul aracılık sözleşmesi deniyor. 


Yukarıdaki gibi yapılan gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli yazılı şekilde olduğu zaman geçerli oluyor. Gayirmenkul aracılık sözleşmesinde tarafların kimlikleri, imzası, sözleşmenin konusu, aracılık hizmetinin süresi, süre uzatımı, sınırları, çalışma koşulları, hizmet bedelinin miktarı, ödenme koşulları ve zamanı, hizmetin ifası için gereken masraflar, masrafların kim tarafından, ne zaman ve ne miktarda ödeneceği, aracılık hizmeti verildiği halde iş sahibinin esas sözleşmeyi yapmaktan vazgeçmesi halinde hizmet bedelinin ödenip ödenmeyeceği gibi hususlar açıkça belirtiliyor. Ayrıca, iş sahibi adına hareket eden temsilci veya vekil varsa, bu kişilerin yetkisini belirleyen geçerli bir belgenin aracılık sözleşmesine de eklenmesi gerekiyor.


Emlakçının, aracılık hizmeti vereceği iş sahibi ile yapacağı sözleşme mutlaka yazılı olmalıdır. Yazılı şekil, gayrimenkul satış sözleşmesinin şekli nin geçerli olması için şarttır.


Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul tellallığı sözleşmesi (Aracılık Sözleşmesi), yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor. Aracılık sözleşmesinin yazılı olarak yapılması yeterli olup, resmi şekilde yapılmasına gerek yoktur. Fakat aracılık sözleşmesinin konusu, kanunun özel şekil şartı aradığı bir sözleşmenin yapılması ise bu durumda aracılık sözleşmesinin de aynı şekilde yapılması gerekiyor. Örneğin müşterinin emlakçıdan, kendi nam ve hesabına satış vaadi sözleşmesi yapmasını istemesi halinde, aracılık sözleşmesinin de satış vaadinin tabi olduğu şekilde yapılması (Noterde Düzenleme) gerekiyor. 



Emlakçıya verilen komisyon muhasebe kaydı!
Emlak satış bedeli nasıl belirlenir?
Satış vaadi sözleşmesi nedir?
Gayrimenkul alım-kiralama aracılık sözleşmesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön